• Концерт на открито по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

  • В Горна Оряховица бе почетена паметта на офицерски кандидат Димитър Димитров, загинал в Ирак

  • Ротно тактико-специално учение „Специализиран щит – 2024“ проведоха военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е

   
   
НОВИНИ
През почивните дни на учебен полигон „Ново Село” се състояха поредните тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. В занятието взеха участие български, американски, азербайджански пехотни формирования.
Българските военнослужещи бяха под ръководстовото на командир капитан Павел Тодоров, командир на взвод старши лейтенант Стефан Георгиев и заместник-командир на взвод старши сержант Илия Терзиев и командири на отделения сержант Здравко Кацаров и сержант Златю Костанев.
Темaта на занятията беше „Взвода и отделението в настъпление”. За целта военнослужещите упражниха бойни стрелби с различно българско и американско оръжие и стрелба с учебна тренировъчна американска граната и различни методи ... още
На 19.07.2013 г. по „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2013” на учебен полигон „Ново Село” се състояха тактическите занятия и тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”. В занятията взеха участие инструктори от американската морска пехота, батальон от азербайджански военнослужещи и военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада .
Ръководителят на втория етап на съвместната подготовка майор Любен Маринов, който е отговарящ за мироопазващи операции, инструктира и напътства ротните командири и своите подчинени, възложи им задачите които трябва да изпълняват, като наблегна основно за спазване на дисциплина, мерки за безопастност и боравенето с лично ... още
На 22 юли своя рожден ден празнува командирът на Център за подготовка на специалисти – Сливен полковник Христо Стаматов.
Той е роден през 1959 г. в град Айтос. След завършване на ВНВУ „Васил Левски”- гр. Велико Търново, неговият житейски и служебен път изцяло е свързан с Българската армия. Уменията му на офицер са обогатени от обученията му в академията на Сухопътните войски на Руската федерация в Москва и във ВА „Г.С.Раковски” – София.
Личният състав на Център за подготовка на специалисти – Сливен честити празника на своя командир с пожелания за здраве, дълголетие, професионални и лични постижения, радост и семейно щастие !
Честит Рожден ден!
На 18.07.2013 г., - втори ден от началото на многонационалното учение „BLACK SEA ROTATION FORCES 13”, военнослужещите от формированията на 3мб, Азербайджанския батальон и батальона морска пехота на САЩ проведоха първите съвмвстни стрелкови тренировки.
Стрелбите бяха с АК-47, подцевен гранатомет, снайперска винтовка и картечница М-50. Ръководител от американската страна бе старши лейтенант Лари Монтреуил. Българските военнослужещи бяха под ръководството на  командира на взвода старши лейтенант Стефан Георгиев, заместник-командира на взвода старши сержант Илия Терзиев и командирите на отделения сержант Здравко Кацаров и сержант Златю Костанев.
Въпреки съществуващите езикови бариери, занятията протичаха на много високо ниво, със себераздаване и стриктно ... още
От 16 до 18.07.2013 г. във в.ф. 24620 – Свобода се проведе работно посещение на американски военнослужещи в изпълнение на мероприятие „BGRUAE 1300610 ICE – Operational Intel Assessment” от плана за двустранно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.
Гостите бяха посрещнати от командира на формированието подполковник  Ганев, който ги запозна с мисията и задачите на военното формирование, както и с целите, които се изпълняват.
Американските военнослужещи проведоха занятия под формата на лекции и дискусии, на които споделиха своя опит в планиране на разузнаването до ниво рота, преноса и анализирането на информацията. Българските военнослужещи, които присъстваха на брифингите демонстрираха своите знания и умения за вземане на тактически решения ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени