От 30 юни до 3 юли 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово беше домакин на държавен военен шампионат по тактическа стрелба в динамични условия, в който участваха 8 отбора от Въоръжените сили на Република България.
Състезанието се проведе на учебен център „Анево” и премина при голяма динамика във всяка от двете сцени и двата дрила, в които състезателите водеха огън по цели на къси и пределно къси разстояния, стрелба след придвижване, със смяна на позициите и положенията на видовете оръжия.
В комплексното класиране първо място зае отборът на Съвместното командване на специалните операции, втори станаха състезателите от 61-ва механизирана бригада, а трети са от Служба „Военна полиция”.
В индивидуалното класиране при жените призовото място завоюва редник Ваня Гатева от Съвместното командване на специалните операции, следвана от редник Здравка Бонева от Съвместното командване на специалните операции, а на трето място се класира младши ... още
В периода от 23-25 юни в пункта за постоянна дислокация на Десети механизиран батальон-Враца, от състава на Бригадно командване - Благоевград и на Тактически учебен полигон „Бутов дол“, се проведе национална сертификация на моторизирана пехотна рота към Усилените сили за отговор на НАТО (eNRF-21).
Сертификацията извърши комисия от Командването на Сухопътните  войски с председател полковник Иван ... още
Оценка „Боеготов“ получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота (4-ти артилерийски полк-Асеновград и 61-ва механизирана бригада-Карлово), след проведено сертификационно тактико-специално учение. Целта беше да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в междинния резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина – „Алтеа“ и в оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово.
Сертификацията се проведе от 23 до 25 юни в района на 4-ти артилерийски полк, а оценяването се извърши от комисия с председател подполковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.
Сертификацията започна с брифинг на  помощник-националният командир на контингента подполковник Недялко Киров от 4-ти артилерийски полк. Беше извършена проверка на екипировката, оборудването и окомплектоването на военнослужещите и проведен изпит за познаване на стандартните оперативни процедури и правилата за използване и употреба на сила в ... още
Военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов взеха участие в специализиран курс за десантиране, който се проведе от  22 до 24 юни във 24-та авиационна база - Крумово.
  Военнослужещите изпълняваха десантиране по способите „бързо въже“ и „рапел“ с пълно бойно снаражение от вертолет „Кугър“.
Курсът се проведе под ръководството на  подполковник Петко Кискинов и инструкторите старши сержант  Иван Кацаров и редник Евгени Денчев от състава на авиациационната база.
За втора поредна година отличието „Доблест” - I степен за спасен човешки живот беше връчен на военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Церемонията се проведе на 22 юни в зали „Стремци”, където  председателят на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен о. з. подп. инж. Радослав Георгиев удостои с приза ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон и ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно-ракетния дивизион, които на 11 май на подбалкански път София-Бургас, спасяват живота на млад мъж. Доблестта и смелостта са качества, достойни за уважение, които са акцент в личностното изграждане на военнослужещите от 61 механизирана бригада.
О. з. подп. инж. Радослав Георгиев връчи и плакет във връзка с 15-годишнината от основаването на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” на командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. Той изрази ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени