Жители на Горна Оряховица, ръководството на Общината и военни почетоха паметта на офицерски кандидат Димитър Димитров. На 23 април 2024 г. се навършиха 20 години от неговата кончина, при изпълнение на служебния му дълг в Кербала, като участник в задгранична мисия за следвоенно възстановяване на Ирак, съобщанат от Общината.
Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ и Военният духов оркестър се включиха във възпоменателната церемония по повод годишнината. В ритуала, който се проведе пред паметната плоча на Димитър Димитров в Горна Оряховица, участва и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който прие строя.
Церемонията започна със словото на кмета на Община Горна Оряховица Николай Рашков. „Офицерски кандидат Димитър Димитров загина като герой при изпълнение на служебния си дълг, в чест и слава на българското оръжие.
Загубата е трагедия за семейството, но когато загине български воин, това е загуба и за ... още
В продължение на два дни се проведе ротно тактико-специално учение „Специализиран щит - 2024“, в което взеха участие военнослужещи от 2-ра рота за ядрена, химическа и биологическа защита и от ротата за оценка, анализ и контрол от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево.
В хода на учението бяха отработени задачи и демонстрирани  умения по извършване на марш, заемане и действия в район за бойно използване, водене на радиационно и химическо разузнаване, извършване на пълно активно обеззаразяване на личен състав и техника и тактическо вземане на проби.
 
Изключително любопитна изложба беше експонирана в залата на градска библиотека „Паисий Хилендарски” в град Асеновград. Тя носи заглавието „Молитва за България“ и е посветена на Стоил Финджеков – топчията, един от ръководителите на Априлското въстание в Панагюрище и така да се каже „първият артилерист” от най-новата история на България.
          Експозицията е собственост на Исторически музей - Панагюрище и ще гостува в Асеновград в продължение на двадесет дни, от 22 април, по покана на командира и военнослужещите от 4-ти артилерийски полк. Същата е първото от поредицата мероприятия в гарнизон Асеновград, посветени на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
          Изложбата беше официално открита от командира на 4-ти полк – полковник Красимир Ташев, а за живота и делото на Стоил Финджеков говори майор Емил ... още
Днес, 22 април, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков посрещна делегация от Многонационалния Корпус Югоизток – Румъния, водена от командира на корпуса генерал-майор Кристиан-Даниел Дан.
На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със съвместните мероприятия и дейности по повишаване на сигурността в региона.
Днес 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на  Втора Тунджанска механизирана бригада чества празника си с поредица прояви.
Строят на личния състав прие заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада полковник Галин Каракоев, който поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на всеки един от тях в ежедневната дейност. Пожела им здраве и професионални успехи от свое име и от името на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.
С благодарност за изпълнените задачи и проявена отговорност през годината, към своите подчинени се обърна и командирът на батальона подполковник Иван Иванов, който подчерта  устойчивата положителна тенденция за утвърждаване мястото на батальона в състава на бригадата. По случай празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, след което бе прочетен поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
В деня на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени