На 25 януари, на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов, беше активирано формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия / ФОППБ №6 / от батальона за защита на силите – Стара Загора, от състава на  2-ра механизирана бригада.
Формированието в състав от 6 военнослужещи и 2 бр. техника, с ръководител старши капитан Йордан Йорданов, извършиха разузнаване на невзривен боеприпас с дължина около 400 мм и диаметър около 120 мм в коритото на река „Бедечка” западно от кв. „Самара” в гр.Стара Загора. 
След извършения оглед се установи, че невзривеният боеприпас е силно корозирал 152 мм осколъчно-фугасен артилерийски снаряд с взривател, без видима маркировка по него.
С помощта на водолазите от специализирания екип на модула, боеприпасът беше изваден от 1,2 м дълбочина и транспортиран до учебен полигон ... още
Специализиран екип от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от батальона за защита на силите  – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, с ръководител капитан Йорданов Йорданов, разузнаха, транспортираха и унищожиха  на учебен полигон „Люляк“ 122 мм артилерийски снаряд с взривател, корозирал, открит вчера, 24 януари, в река Омуровска, с. Братя Даскалови, обл. Стара Загора.
След изпълнение на задачата, специализираният екип беше задействан отново за разузнаване на новооткрит боеприпас в коритото на река Бедечка, западно от старозагорския квартал „Самара“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски.
Днес, 18 януари, в Асеновград пред паметника на генерал Виктор Дандевил, се проведе поклонение и ритуал по поднасяне на венци  по повод честването на 143 години от освобождението на града от османско владичество. На същото това място преди 143 години признателните асеновградчани посрещат своите освободители – отряда под командването на генерал Виктор Дезидерович Дандевил, който преследва отстъпващата армия на Сюлейман паша.
Ритуалът започна с приемане строя на почетния караул от заместник-командира на 4-ти полк подполковник КрасимирТашев.
Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха заупокойна панихида за падналите герои. Професор Димо Чешмеджиев от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” и член на Българска академия на науките изнесе слово за тази бележита дата.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя, след което всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание.
На честването присъстваха кметът на ... още
На 16 януари 2021 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 143-ата годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
Ритуалът започна с отдаване на военни почести по посрещане на председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева на площад „Васил Левски”. Продължи с празничен водосвет в храм “Свети Николай” - мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе и кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на Историческия музей в Карлово.
Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към будната съвест на тогавашната карловска интелигенция ... още
Днес, 15 януари, във 2-ра механизирана бригада се проведе анализ на подготовката на формированието през 2020 година, на който присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. В своя доклад командирът на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов представи най-важните направления в дейността през 2020 г. съгласно нейната мисия и се спря на бойната готовност, бойната подготовка и изпълнените задачи от  формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ). Той обърна внимание и на положените усилия за запазване здравето на военнослужещите и взетите мерки за недопускане разпространението на Covid-19.  
Бригаден генерал Стоян Шопов благодари на личния състав за положените усилия и постигнатите резултати и насочи внимание към основните приоритети, отговорности и предизвикателства през 2021 година.
В заключение той заяви: „През 2020 година формированията от бригадата участваха активно и успешно ... още
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени