На 30 април, на площад „20 Април”, в центъра на град Клисура, се проведе тържествена проверка-заря с участието на представителни роти и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово. Командващ зарята беше заместник-командирът на 3-ти механизиран батальон майор Павел Тодоров.
Почетният строй беше приет от командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков, след което д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово произнесено тържествено слово, посветено на подвига на клисурци и героите от Априлското въстание.
Церемонията завърши с полагане на венци в знак на признателност към героите, загинали за свободата на България през съдбовната 1876 година, след което присъстващите официални лица и граждани сведоха глави в едноминутно мълчание.
В заключителната част на празничната церемония илюминации озариха небето над Клисура.
Сред официалните лица, присъстващи на тържествената церемония, бяха Найден Тодоров-министър на ... още
 
            По време на официалното посещение в Сърбия на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков се проведе среща с генералния консул на Република България в Ниш господин Димитър Цанев, на когото той връчи почетен знак на Сухопътните войски.
 
От 25 до 27 април командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков беше на официално посещение в Сърбия по покана на командира на Сухопътните войски генерал-лейтенант Милосав Симович.
            В първия ден от посещението бяха проведени официални разговори между двете делегации в командването на Сухопътните войски на Сърбия в Ниш, по време на които бяха обсъдени възможните форми на взаимно сътрудничество. Генерал-майор Дешков посети казармата „Мия Станимирович“, където присъства на демонстрация на способности на формированията на Трета бригада от Сухопътните войски и Смесената артилерийска бригада.
            На втория ден от визитата командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков беше приет от началника на Генералния щаб на Сръбската армия генерал Милан Мойсилович. По време на срещата двамата обсъдиха осъществяването на ... още
          От 24 до 28 април курсанти - випускници и курсанти 3-ти курс от специализация „Електронно разузнаване и електронна война“ и техните преподаватели подполковник доцент доктор Лазар Лазаров и цивилен служител Иван Петров от катедра „Специализирана подготовка“ на факултет „Сигурност и отбрана“ на НВУ „Васил Левски“- Велико Търново посетиха 1 разузнавателен батальон, където проведоха практически занятия с техника, намираща се на въоръжение във формированието.
         По време на занятията бяха отработени въпроси, свързани с подготовката, експлоатацията, обслужването на техниката и демонстрирани възможностите й за бойно използване.
Командирът на батальона подполковник Минчо Минев посрещна гостите и ги запозна с историята, мисията, основните задачи и предизвикателствата, стоящи пред ... още
От 25 до 26 април, на учебен център „Сливница”, се проведе ротно-тактическо учение с бойна стрелба с 1-ва механизирана рота, с командир  старши лейтенант Еделин Цветков, усилена със смесен противотанков взвод от 10-ти механизиран батальон Враца, от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград.
Учението с ръководител подполковник Симеон Гаджев - командир на 10-ти мб беше на тема „Механизираната рота в отбрана“. В него участваха над 70 военнослужещи с 14 единици  бойна и специална техника.
По време на учението бяха изпълнени задачи по организиране на отбраната и водене на отбранителния бой.
 
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени