От 5 до 21 юни 16 военнослужещи с техника от модула за радиационно и химическо разузнаване на втори многофункционален взвод за ЯХБЗ, деклариран за участие в NRF – 2020 с командир лейтенант Стоян Димитров от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево, участват в многонационалното учение ,,Драгон - 19”, което се провежда на учебен полигон „Оржиш” в Република Полша. Групата се ръководи от определения за старши офицер подполковник Николай Иванов, а офицер за координация в щаба на многонационалния батальон е майор Павлин Петров – и двамата от Командването на Сухопътните войски.
       В учението участват военнослужещи от Полша, САЩ, Германия, Норвегия, Испания, Чехия, Великобритания, Италия, Унгария, Румъния и България.
      По време на ,,Драгон - 19”, ще се отработват и демонстрират способности по ЯХБЗ в многонационален формат, което е част от съвместната ... още
В района на 78-ми батальон за осигуряване от 11 до 13 юни се проведе сертификация по CREVAL на група CIMIC към eNRF-20. Групата с командир капитан Пламен Христозов е от състава на рота за гражданско-военно сътрудничество. Оценена бе подготовката за дейности по гражданско-военно сътрудничество (ГВС) при провеждане на операции в многонационална среда. В сертификацията участваха и представители на неправителствени и международни организации - БЧК, Върховен комисариат по бежанците (UNHCR) и Международната организация по миграция (IOM), което допринесе до по-голяма координация и взаимодействие при планиране на задачите.
Председателят на комисията полковник Христо Начев даде оценка „БОЕГОТОВ” и благодари за добрата подготовка и представяне на военнослужещите от 78 батальон за осигуряване.
 
          Вчера, 13 юни, в сградата на ОУ „Васил Левски” град Белене, се проведе заключителен концерт с участието на ученици по проект „С поглед в бъдещето - училището има смисъл“. С това приключиха съвместните занятия с 55-ти инженерен полк – Белене за тази учебна година.
Прекрасната инициатива бе предприета по предложение на директора на училището Румяна Богданова и с разрешение на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Домакин на проведените занятия бе 55-ти инженерен полк - Белене с неговата материална и логистична база.
Целта на проекта бе да подпомогне ранното професионално ориентиране на децата и да ги запознае със специфичните характеристики на военната професия в рамките на 30 седмици, като в него участваха ученици от VI и VII клас на ОУ „Васил Левски” град Белене, разпределени в групи.
В хода на занятията  учениците имаха възможност да получат ... още
Днес на учебен полигон "Корен" бяха тържествено отбелязани 57 години от неговото създаване. Празничният ден започна с приемане на строя от командира на полигона подполковник Валери Антонов. В обръщението си той поздрави личния състав и изказа своята благодарност за проявените всеотдайност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи при осигуряване на ученията, провеждани на учебния полигон.
По повод празника подполковник Антонов награди военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
На тържеството присъстваха подполковник Минчо Минев – командир на военно формирование 24620-Свобода, подполковник Димитър Димитров – от 2-ра механизирана бригада и подполковник Николай Драгинов от 61-ва механизирана бригада.
Полигон „Корен” е създаден през 1962 г. През годините е бил под командването на различни инстанции. Сега е подчинен пряко на командването на Сухопътните ... още
На 10.06.2019 г. започнаха бойните пускове на формированията за ПВО на Сухопътните войски по въздушни цели, въоръжени с ПЗРК „Стрела 2М” на  съвместното тактическо учение с бойни стрелби на формированията за ПВО на Българската армия, който се провежда на зенитния полигон на ВВС „Шабла”. Резултатите от първия ден са ОТЛИЧЕН.
Днес,11юни, предстоят дневни и нощни пускове и стрелби с ПЗРК „Стрела 2М”  и ЗУ-23-2 на формирования за ПВО от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, Бригадното командване – Благоевград, Единния център за начална подготовка – Плевен и 101-ви Алпийски полк. До 13.06.2019 г. са планирани съвместни дневни и нощни пускове със ЗРК „ОСА” на зрдн/ 2 мбр с представители на формированията за ПВО на САЩ, въоръжени със ЗРК „AVANGER”.
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени