На 14.01.2022 г. във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на                2-ра механизирана бригада”.
             С указ № 295 от 14.12.2021 г. на Президента на Република България досегашния командир на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов, считано от 15.01.2022 г. се освобождава от длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада”. С указ № 294 от 14.12.2021 г. на Президента на Република България на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” е назначен бригаден генерал Станимир Христов.
Днес, 14 януари, беше проведен Анализът в 61-ва механизирана бригада, на който командирът на формированието бригаден генерал Деян Дешков  анализира задачите и мероприятията, изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, отбеляза положителна тенденция в намаляването на  некомплекта от личен съставя и обърна внимание на основните мероприятия и предизвикателства през 2022 година.
В заключителната част на Анализа бригаден генерал Дешков изрази своята благодарност към всички присъстващи за положените усилия през изминалата година и даде указания за предстоящата 2022 г.
Резултатите от подготовката бяха отчетени през тази седмица и в 1-ви разузнавателен батальон, 38-ми и 59-ти батальони за ЯХБЗ и Е,  78-ми батальон за осигуряване и в двата учебни полигона „Корен“ и „Ново село“.
През следващата седмица предстои провеждането и на Анализите на 2-ра механизирана бригада, Бригадното командване, Единния център за начална подготовка, Центъра ... още
Формированието от 3-то бригадно командване, определено за  участие в сили на Оперативния резерв /ORF/ в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ и във военната операция на ЕС /EUFOR/ в Босна и Херцеговина – „ALTHEA” се справи отлично с покриване на критериите по CREVAL и получи оценка „БОЕГОТОВ“.
Сертификацията се проведе на два етапа. На 14 декември беше извършена проверка на документи, а на 15 и 16 декември на учебен център „Сливница” се проведе ротно тактико-специално учение с механизирана рота и национален поддържащ елемент.
Участие в сертификацията взеха военнослужещи от 3-то бригадно командване, 2-ра механизирана бригада, 110-ти логистичен полк, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е и медицински екип от ВМА. Основната цел на учението беше да се проверят и оценят способностите и готовността на националния поддържащ елемент и механизираната рота. 
По време на подготовката на ротата, която се проведе от 8 ноември ... още
Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев;
Министъра на отбраната  Георги Панайотов;
Началника на отбраната  адмирал Емил  Ефтимов;
Командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов;
Командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров;
Командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов;
Командира на съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев;
Командира на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана  бригаден генерал Васил Събински;
Командира на Командване за логистична поддръжка бригаден генерал Тодор Тодоров;
И. д. главен инспектор на МО Елена Маркова;
Директора на дирекция „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Анатолий Кръстев; 
Директора на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров;
още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени