Днес, 14 юни, почетен караул от 38-ми механизиран батальон от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, посрещна президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев в парк „Артилерийски” в град Стара Загора.
Държавният глава присъства на официалното откриване на Четвъртия национален събор на запасното войнство. След като прие строя президентът приветства участниците в събора и изрази своята признателност към всички, които са служили и продължават да служат на Родината.
В речта си той подчерта значимостта на подобни събития за запазването на националната памет и уважението към хората, които са отдали живота си в служба на България.
Присъстваха представители на държавната и местната власт, командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Мирослав Костадинов, командири на военни формирования от гарнизон Стара Загора.
Вчера, 13 юни, в град Стара Загора, пред паметника „Защитниците на Стара Загора”, военнослужещи от 38-ми механизиран батальон и Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада взеха участие в тържествен ритуал по полагане на венци и цветя.
Мероприятието се проведе съвместно с членове от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, участници в Четвъртия национален събор на запасното войнство.
Почит към подвига на загиналите старозагорци отдадоха заместник – командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Митко Балтов, председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков, генерали и офицери от запаса и резерва.
 
На 13 юни, на учебен център „Тюлбе“ край Казанлък, се проведе първото по рода си състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски „Ястреб 24“, под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.
В състезанието участваха девет отбора от военните формирования на Сухопътните войски. Три отбора от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, три отбора от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово и по един отбор от 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-то бригадно командване – Плевен и 101-ви алпийски полк – Смолян. Отборите бяха съставени от по двама военнослужещи с два броя безпилотни летателни апарата.
„Ястреб 24“ се проведе в два етапа: Майсторско пилотиране и Разузнаване на обект и ориентиране, по правилата за безопасен полет на Европейските наредби за използване на безпилотни летателни апарати в ... още
На 12 юни в парк „Розариум” – град Казанлък, Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, с диригент капитан Йордан Илиев, изнесе празничен концерт по случай 120 години от основаването на оркестъра на 28-ми пехотен Стремски полк на 18 май 1904 г. Първи капелмайстор и негов създател е бил маестро Георги Атанасов, наследен през годините от плеяда славни музиканти.
Военният духов оркестър под професионалното ръководство на неговите диригенти утвърждава своя имидж, чрез обогатяване на музикалния репертоар, участие в паради, международни и местни форуми, концерти и конкурси, нареждайки се сред най-добрите духови оркестри в Българската армия.
Днес, 12 юни, в село Марино поле, община Карлово, тържествено беше открит мемориален знак - паметна плоча в памет на загиналите военни и цивилни лица при бомбардировките над летище Марино поле през месец юни 1944 г. В ритуала участваха военният духов оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски.
 Върху паметната плоча са изписани имената на загиналите летци, войници и офицери и цивилно население от Марино поле, Ведраре, Васил Левски, Калофер и други близки населени места.
На тържествената церемония по освещаване на паметната плоча  присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов,  командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, началникът на Военно окръжие I степен - Пловдив полковник Стефан Паскалев, председателят на инициативен комитет за изграждане на паметната плоча д-р Татяна Пелева, жители и гости на селото.
На колене присъстващите почетоха ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени