По покана на командира на Сухопътните войски на Република Сърбия генерал-лейтенант Милослав Симович и във връзка с провеждане на мероприятие А6 „Friendly match between Land Forces Football teams” от Плана за двустранно военно сътрудничество с Република Сърбия за 2019 г., командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов бе на двудневно посещение в Република Сърбия в периода 29-30 май.
През първия ден командирите на СВ на двете страни проведоха протоколна среща, след което разгледаха музея в сградата на командването.
На следващия ден в база „Юг” до гр. Буяновац бе проведена приятелска футболна среща между представителните  отбори на българските и сръбските сухопътни войски. След кратко приветствие от  двамата командири бе изигран един оспорван и драматичен мач, който завърши с  резултат 3:1 и победа на домакините.
 
По покана на генерал-лейтенант Йорк Фолмер, командир на Сухопътните войски на Федерална Република Германия и в изпълнение на Плана за двустранното военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Федерална Република Германия за 2019 г. на 23 и 24 май  командирът на Сухопътните войски генерал–майор Михаил Попов бе на официално посещение във Федерална Република Германия.
            Целта на визитата бе укрепване на добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни, както и провеждане на дискусии по въпроси, касаещи окомплектоването с личен състав, модернизацията, подготовката и съвместното участие на военнослужещи и формирования в международни учения, обучения и тренировки през следващите години.
В рамките на посещението генерал-майор Попов посети Центъра за подготовка в град Мунстер с командир бригаден генерал Олаф Роде, който изнесе брифинг за мисията, ... още
Вчера, 30 май, започна подготовката на зенитните и артилерийските формирования от Сухопътни войски, изведени на зенитен полигон на ВВС „Шабла” за провеждане на тактическо учение с бойни стрелби (ТУБС) с международно участие „ШАБЛА 2019”.
Лагерния сбор на Сухопътните войски бе открит от полковник Спасимир Чепишев – началник на сектор в отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътни войски.
В съвместното тактическо учение „ШАБЛА 2019” от българска страна ще вземат участие зенитно-ракетният дивизион и формированията за ПВО от 2 механизирана бригада, формированията за ПВО на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП), Бригадното командване и 101-ви алпийски полк.
Бойни пускове с ракетен комплекс 9К79 ще извърши 301 артилерийско-технически дивизион от състава на 4-ти артилерийски полк.  Планирано е и провеждане на стрелби по надводни цели с офицери - артилеристи от Сухопътните войски.
Военнослужещи от Сухопътните войски участват в тържественото отбелязване на 143-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета и в тържествата по повод 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Програма на тържествата:
27 май 2019 г. (понеделник)
21.30 ч., гр. Козлодуй - тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от 10 механизиран батальон – Враца и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски;  
1 юни 2019 г._(събота)
21.00 ч., гр. Враца  - тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски; 21.00 ч., гр. Калофер – тържествена проверка - заря с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада - Карлово; 21.00 ч., гр. Хасково – на площад „Свобода“ – тържествена ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени