Днес, 1 юли, в киносалона на Административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен“ № 34, пред личния състав на Командването на Сухопътните войски беше прочетена заповед командира на Сухопътните войски за назначаване нови длъжности и повишение във военно звание на следните офицер:
-  подполковник Павлин Петров – за главен експерт в отдел „Личен състав“;
- подполковник Александър Младенов – за главен експерт в отдел „Планиране“;
- майор Тодор Георгиев – повишава във военно звание подполковник и назначава за главен експерт в отдел „Логистика“;
- майор Николай Щурков - повишава във военно  звание подполковник и назначава за главен експерт в отдел „Подготовка“;
- майор Станчо Станчев – за главен експерт в сектор „Финанси“.
Командирът на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков пожела успех на ... още
На 29 юни християнската църква отбелязва празника на Светите апостоли Петър и Павел. В някои региони на България на св. Павел е отреден следващият ден, 30 юни (Павльовден).
Апостол Петър е роден в Бетсаида и е един от дванадесетте ученици на Исус Христос, който заради проповядване на християнската вяра е разпънат на кръст (64 г. или 67-68 г.) по време на гоненията срещу християните от император Нерон.
Апостол Павел е роден в Тарс в еврейско семейство, но след като приема християнството, се превръща в един от най-видните му проповедници в Македония и Беломорието. Около 67 г. той е осъден на смърт и екзекутиран.
Най-важните събития от живота на Светите апостоли Петър и Павел са описани в книгата „Деяния на апостолите” (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията.
Според народната вяра св. Петър и св. Павел са двама братя антагонисти. Петър е носител на положителното начало. Той е по-младият, по-здравият, по-богатият и по-работливият, а при ... още
Отборът на Сухопътните войски, воден от старшина Иван Орманджиев от 2-ра механизирана бригада, спечели Държавния военен шампионат по футбол на малки врати за мъже, като победи отбора на  Командването за логистична поддръжка с 1:0 във финалната среща. Победоносното попадение в срещата отбеляза редник Марио Йовов от 2-ра механизирана бригада. На трето място завърши тимът на Военновъздушните сили. Най-добър вратар на първенството стана редник Иван Гаганелов от 61-ва механизирана бригада.
Шампионата се проведе във факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационно-информационни системи“ – Шумен на Националният военен университет „Васил Левски“. В първенството участваха и тимове от Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командване за комуникационно-информационна поддръжка и кибер отбрана, Съвместното командване на силите, Националният военен университет „Васил Левски“, Висшето военновъздушно ... още
За времето от 25 до 27 юни, делегация от Командването на Сухопътните войски проведе щабни разговори (Army Staff Talks – AST) с представители от Главния щаб на Сухопътните сили на Италия (Army General Staff) в град Бари, Италия.
Делегацията от българска страна се ръководеше от полковник Ивайло Иванов - заместник-началник на щаба по операциите на Сухопътните войски. Начело на италианската делегация беше полковник Марио Ди Анджело - началник на отдел „Международни дейности“ в Главния щаб на Сухопътните сили на Италия.
Провеждането на щабните разговори е форум за обсъждане на въпроси от взаимен интерес в областта на отбраната, модернизацията на армиите на двете страни, съвместната подготовка, доктрини, споделяне на опит и добри практики. В резултат на провеждането на разговорите, страните постигнаха съгласие по отношение на основните области за сътрудничество, за което ще бъде изготвена пътна карта за по-нататъшно сътрудничество.
На 27 юни, в залата на народно читалище „Искра-1860“ в град Казанлък беше кулминацията на тържествата по повод 60-та годишнина от създаването на Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа“. Юбилеят беше отбелязан с тържествен концерт, в който  участва Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент капитан Йордан Илиев. Бяха изпълнени военните маршове „Орлово гнездо”, „Боят при Шипка”, „Марш на 23-ти пехотен Шипченски полк”, неизпълнявани повече от 100 години, но възстановени и оркестрирани от капитан Илиев.
Концертът предизвика вълнение и въодушевление сред публиката, която се наслади на прекрасните изпълнения.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени