Изключително любопитна изложба беше експонирана в залата на градска библиотека „Паисий Хилендарски” в град Асеновград. Тя носи заглавието „Молитва за България“ и е посветена на Стоил Финджеков – топчията, един от ръководителите на Априлското въстание в Панагюрище и така да се каже „първият артилерист” от най-новата история на България.
          Експозицията е собственост на Исторически музей - Панагюрище и ще гостува в Асеновград в продължение на двадесет дни, от 22 април, по покана на командира и военнослужещите от 4-ти артилерийски полк. Същата е първото от поредицата мероприятия в гарнизон Асеновград, посветени на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
          Изложбата беше официално открита от командира на 4-ти полк – полковник Красимир Ташев, а за живота и делото на Стоил Финджеков говори майор Емил ... още
Днес, 22 април, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков посрещна делегация от Многонационалния Корпус Югоизток – Румъния, водена от командира на корпуса генерал-майор Кристиан-Даниел Дан.
На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със съвместните мероприятия и дейности по повишаване на сигурността в региона.
Днес 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на  Втора Тунджанска механизирана бригада чества празника си с поредица прояви.
Строят на личния състав прие заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада полковник Галин Каракоев, който поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на всеки един от тях в ежедневната дейност. Пожела им здраве и професионални успехи от свое име и от името на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.
С благодарност за изпълнените задачи и проявена отговорност през годината, към своите подчинени се обърна и командирът на батальона подполковник Иван Иванов, който подчерта  устойчивата положителна тенденция за утвърждаване мястото на батальона в състава на бригадата. По случай празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, след което бе прочетен поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
В деня на ... още
                       „Казана дума хвърлен камък“  и  продължаваме с доброто.
        Водени от идеята да направят абитуриенския бал незабравим на една млада дама от комплекс за социални услуги „Вижън“–Хасково, военнослужещите и цивилни служители  от учебен полигон „Корен” закупиха балната рокля и всички аксесоари необходими за празника на момичето. Така личният състав от учебен полигон „Корен”  изпълни поетия ангажимент.
        В навечерието на християнския празник Възкресение Христово, военнослужещите и цивилни служители от учебния полигон дариха още храни, санитарно - хигиенни материали, дрехи и обувки за всички възпитаници от дома, като всичко закупено е съобразено с техните специфични нужди.
 
Военнослужещи от Сухопътните войски, съвместно с представители от Служба „Военна полиция“ провеждат подготовка по „Специална лична защита“ в учебният център на Службата в град София.
В подготовката участват военнослужещи от 2-ра и 61-ва механизирани бригади - Стара Загора и Карлово, 4-ти артилерийски полк - Асеновград, 110-ти логистичен полк – Пловдив, 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица, 78-ми батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка – София.
Обучението на инструктори се явява ключов елемент в изпълнението на разработената „Визия за развитието на специална лична защита за военнослужещите от Сухопътните войски“.
Обучението на инструктори от формирования от Сухопътните войски ще продължи до края на годината в Центърът по бойна подготовка и спорт към Академията на МВР и учебният център на служба „Военна полиция“ в град София.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени