В продължение на двадесет дни, 32 военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк, съвместно с екипа на Българската федерация по ски (БФС) участваха в подготовката и провеждането на трите старта от календара на Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. Положените усилия от военнослужещите, който работеха по дванадесет часа на ден бяха високо оценени от представителите на Международната федерация по ски (ФИС), БФС и домакините от фирма „Юлен” – Банско.
           Участието в мероприятието повиши способностите на военнослужещите за каране на ски без щеки и пренасяне на имущества по писти със силно пресечен терен при минусови температури на голяма надморска височина.
          Ръководството на БФС предостави безвъзмездно екипировка за военнослужещите от полка и изказа своята благодарност на ръководствата на Щаба на отбраната и Сухопътните войски за ... още
          В присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, съветника по военната сигурност на Президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, представители на Инспектората на МО, на командването на ВМС, Съвместното командване на специалните операции,  ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования днес, 22 януари, се проведе Анализ на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски за учебната 2019 г.
 „С усилията, старанието и професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски успяхме да поддържаме ръста на подготовка на щабовете и военните формирования за изпълнение на задачи по трите мисии на въоръжените сили. Основните планирани мероприятия по ... още
Съвместната ротационна подготовка „Combined Resolve XIII“  се провежда от 17 януари до 5 февруари 2020 г. на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия с участие на бойна техника и военнослужещи от състава на Единния център за начална подготовка-Плевен.
В ротационната подготовка са включени курсове за обучение на специалисти и инструктори – от 20 до 23 януари, полево учение „Force on Force” – от 24 януари до 2 февруари, като накрая – на 3 февруари ще бъде проведен разбор на подготовката на ниво рота и на 4 февруари - на ниво батальон.
Техниката, участваща в подготовката, е в състав 10 бр. БМП-23, Зил 131-ПРС-АТ и Зил 131-АГЗ. Старши на съпровождащата група на техниката е капитан Таско Симеонов от в.ф. 42800 - Плевен.
От българска страна в „Combined Resolve XIII“ участват 90 военнослужещи от ЕЦНП – Плевен, които са от състава на 1-ва ... още
Най-добрите алпийки ще мерят сили в курортен комплекс Банско по време на Световната купа по ски за жени на 25 и 26 януари 2020, което за пореден път ще се превърне в най-голямото спортно събитие в България за годината. Повече от 60 от най-големите звезди на алпийските ски ще се състезават в дисциплините спускане и супергигантски слалом в двата дни от последния уикенд на януари.
В изпълнение на подписан меморандум за сътрудничество между Сухопътни войски и Българската федерация по ски (БФС), във връзка с отправено искане от БФС за оказване на помощ при подготовката и провеждането на състезанията от Световната купа, са определени 32 военнослужещи от 101 алпийски полк – Смолян. Заедно с над 100 доброволци от цял свят, които по традиция идват да помагат безвъзмезднно на организаторите в Банско, нашите алпийци оказват съдействие на екипа от БФС за времето от 8 до  28 януари т.г.
          Сътрудничеството между БФС и 101 ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени