На 2 юни военнослужещи от Сухопътните войски почетоха 148-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България с участието си в ритуали по поднасяне на венци и цветя в страната
 
Традиционно на връх Околчица, днес 2 юни, се проведе Всенародно поклонение пред живота и делото на великия революционер и свидно чедо на майка България Христо Ботев.
На ритуалът присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, командирът на 3-то бригадно командване полковник Кирил Спаневиков, политици, общественици, представители на държавната и местна власт, както и стотици граждани.
 
На 1 юни, в град Враца, военнослужещи от 3-то бригадно командване и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в тържествена проверка-заря по повод 148 години от гибелта на Христо Ботев.
Командващ на проверката-заря беше командирът на 10-ти механизиран батальон - Враца подполковник Симеон Гаджев. Президентът и Върховен гловнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев прие почетния строй на представителните формирования.
Празнични илюминации озариха небето над Враца.
На ритуалът присъстваха още министър-председателят на Република България Димитър Главчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 3-то бригадно командване полковник Кирил Спаневиков, представители на държавната и местна власт, представители на институции, на държавната и местна власт, на военно-патриотични организации, граждани и гости на ... още
За целите на тактическото учение „Тракийски воин 24”, Сухопътните войски на Република България развърнаха команден пункт на многонационална дивизия, който освен от представители на Сухопътните войски включва и екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ, група за връзка и взаимодействие с реактивната батарея за залпов огън „HIMARS” от състава 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ, преподаватели и слушатели в редовна и задочна форма на обучение във Военна академия „Георги Стойков Раковски“, офицери за връзка и взаимодействие от Многонационалната бойна група на НАТО в България.
Комуникацията между учебните полигони и управлението на подчинените формирования се осъществява чрез развърнатите сателитни терминали на глобалната система Starlink.
Геопространственото осигуряване с географски продукти и цифрови данни се осъществява от мобилен екип за геопространствено осигуряване от 78-ми батальон ... още
Вчера, 1 юни, военнослужещи от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология, от състава на Сухопътните войски, участваха в тържествена проверка-заря, посветена на 148-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България в село Чавдар.
На площада, пред паметника на загиналите за свободата жители на село Чавдар, бяха положени венци и цветя. Присъстващите отдадоха почит към паметта и подвига на героите с едноминутно мълчание и падане на колене.
Празнични илюминации озариха небето над селото.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени