Днес 17 юни, офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили”, обучаващи се във Военна академия „Г. С. Раковски” - София бяха на посещение в 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Офицерите присъстваха на брифинг, който включваше кратка историческа справка за бригадата, нейната структура, мисии и функции. Слушателите бяха запознати с района на формированието, неговото героично минало, разглеждайки експозициите в Залата на бойната слава „Стремци” и имаха възможност да се запознаят с различни образци въоръжение, техника и оборудване, намиращи се на въоръжение в 61-ва механизирана бригада.
 
На 18 юни, на учебен полигон „Ново село” ще започне съвместна подготовка „PLATINUM LION 24”, която е част подготовката между формированията от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски на Република България, дислоцираните на територията на страната ни сили от армията на САЩ и формирования от многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италия.
Основната й цел е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните партньори при провеждане на съвместни действия.
В съвместната подготовка ще вземат участие до 190 военнослужещи и до 40 единици техника от състава на 42-ри и 38-ми механизирани батальони, мостостроителен взвод от батальон за защита на силите на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, както и механизиран взвод от Италианската Република от състава на многонационалната бойна ... още
На 17 юни, ще се извърши придвижване на личен състав и техника  от състава на Сухопътните войски по републиканската пътна мрежа за участие в тактическото учение „PLATINUM LION 24“ на учебен полигон „Ново село“ край Сливен. Придвижването ще бъде най-интензивно от 08.00 часа до 14.00 часа.
Формированията ще се придвижват от градовете Стара Загора, Ямбол, и Сливен до района на учебен полигон "Ново село" . 
На 21 юни формированията ще се завърнат в пунктовете си за постоянна дислокация, като придвижването ще започне от 13.00 часа.
 
Днес, 14 юни, почетен караул от 38-ми механизиран батальон от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, посрещна президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев в парк „Артилерийски” в град Стара Загора.
Държавният глава присъства на официалното откриване на Четвъртия национален събор на запасното войнство. След като прие строя президентът приветства участниците в събора и изрази своята признателност към всички, които са служили и продължават да служат на Родината.
В речта си той подчерта значимостта на подобни събития за запазването на националната памет и уважението към хората, които са отдали живота си в служба на България.
Присъстваха представители на държавната и местната власт, командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Мирослав Костадинов, командири на военни формирования от гарнизон Стара Загора.
Вчера, 13 юни, в град Стара Загора, пред паметника „Защитниците на Стара Загора”, военнослужещи от 38-ми механизиран батальон и Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада взеха участие в тържествен ритуал по полагане на венци и цветя.
Мероприятието се проведе съвместно с членове от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, участници в Четвъртия национален събор на запасното войнство.
Почит към подвига на загиналите старозагорци отдадоха заместник – командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Митко Балтов, председателят на Съюза генерал от запаса Златан Стойков, генерали и офицери от запаса и резерва.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени