От 14 до 18 март на УЦ „Батмиш“ курсанти - випуксници от профил мотопехотни и танкови войски провеждат танко-огневи тренировки с въоръжението на танк Т-72 с вкладна цев в условията на Второ контролно упражнение - стрелба от различни способи със смяна на огневата позиция по появяващи се и движещи се цели денем.
Осемнадесет курсанти под ръководството на полковник Милко Стефанов демонстрираха висока натренираност и точност при изпълнение на стрелбите.
Техниката, екипажите и длъжностните лица за осигуряване на стрелбите бяха от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен от състава на Сухопътните войски.
Огневите тренировки са част от подготовката за държавния изпит по огнева подготовка на бъдещите лейтенанти през месец май на Учебен полигон „Ново село“. Изпитът ще се проведе в условията на същото упражнение с въоръжението на танк Т-72 с щатен изстрел.
Огневата мощ и маневреност на танка са въздействали много силно на поне трима ... още
Днес, 16 март, военните формирования от Плевен тържествено отбелязаха празника на гарнизона.
Празникът е свързан със славната победа на Четвърти пехотен плевенски полк в боевете при Акалан в Балканската война през 1913 година.
Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.
     Тържествените ритуали се проведоха с полагане на венци и цветя пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк в градската градина и с молебен за здравето и благополучието на българската войска пред паметника  на  Девета  пехотна  плевенска дивизия, отслужен от духовници от Плевенската митрополия.
Събитието уважиха областният управител Иван Янчев, кметът на Плевен Георг Спартански и кметът на Ловеч Корнелия Маринова, родолюбиви граждани и ученици.
На 10.03.2022 г., на Учебен център „Люляк”, се проведе бригаден шампионат по дуелна и щафетна стрелба с 7,62 мм автомат „Калашников”.
Шампионатът има за цел да се определят състезатели, които да участват в състава на представителния отбор на Сухопътните войски по дуелна и щафетна стрелба.
В надпреварата взеха  участие 8 отбора от военните формирования на          бригадата ( 31мб – Хасково, 38мб - Стара Загора,  42мб- Ямбол, ЩБ – Стара Загора, 20садн – Ямбол, ЗРДН- Плевен, БЗС- Стара Загора и БЛО- Стара Загора).
Въпреки лошите атмосферни условия, участниците в съревнованието показаха силна воля, издръжливост и спортсменски дух и постигнаха следните резултати:
Дисциплина: Щафетна стрелба
          Отборно класиране:
          - 1 място – 31мб – ... още
На 09 и 10 март, в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през 2022 г.”, се проведе сбор на командира на 55-ти инженерен полк  полковник Иван Тишков.
По време на сбора бяха обсъдени основните мероприятия и направления за работа на полка през 2022 г. и представени доклади и презентации на теми, свързани с актуални проблеми, перспективи, предизвикателства, тенденции и развитие.
  В заключение полковник Иван Тишков благодари на всички за положените усилия и добре свършената работа и изрази своята увереност, че личният състав ще продължава да изпълнява с ентусиазъм и постоянство поставените задачи и ще затвърждава постигнатите успехи.

 
Днес, 8 март, в 101-ви алпийски полк се проведе турнир по стрелба с пистолет „ Макаров”  по повод Международния ден на жената- 8-ми март.
В него взеха участие представителки на полкa, Регионална здравна инспекция, Първа инвестиционна банка и финансова институция „Уиннърс Грууп“.  
Първото място в турнира завоюва  капитан Стефания Стоянова, второто място зае ефрейтор Радостина Иванова, а на трето се класира старши сержант Марина Гогова.
ВРИД командирът на полка подполковник Стефан Димов награди всички участнички с грамоти и цветя и им пожела здраве и щастливи моменти с любимите за тях хора.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени