Военнослужещи по традиция бяха наградени със заповеди на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия 6 май.
От Сухопътните войски награди получиха полковник Атанас Георгиев от Командването на Сухопътните войски, подполковник Георги Георгиев и ефрейтор 2-ри клас Неделя Червенкова от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, майор Иван Кибритев от 61-ва механизирана бригада – Карлово и  капитан Росица Георгиева от 110-ти логистичен полк – Пловдив.
Официалната церемония се проведе на 9 май, в зала „Тържествена“ в Министерството на отбраната. Наградите се връчват за принос към отбраната на страната, постигнати високи резултати при изпълнение на поставените задачи и служебните задължения, издигане на авторитета на Българската армия в национален и международен план.
В поздравлението си към отличените военнослужещи министърът на отбраната ... още
Днес, 9 май, пред личния състав на Командването на Сухопътните войски, беше прочетена заповед на министъра на отбраната за прекратяване на договора за военна служба и зачисляване в запаса на майор Ивайло Цветков.
Предметна награда „Картина“ му беше връчена от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който каза „Благодаря ти за цялостната служба. Пожелавам на теб и на близките ти много здраве и щастие!“.
Майор Цветков целуна бойното знаме, след което се обърна към своите командири и колеги с думите: „Благодаря на всички вас за съвместната ни служба. Пожелавам ви здраве, щастие и нови професионални успехи. За мен беше чест да служа в Командването на Сухопътните войски“.
След тридесет години в Българската армия нека удовлетворението от правилния избор, от достойно и честно извървения път в редиците на Българската армия не Ви напуска, господин майор Цветков.
Бъдете здрав – Вие и семейството ... още
Днес, 9 май, в град Перущица ще се проведат ритуали по издигане на националното знаме и поднасяне на венци пред паметната плоча на братя Хаджитилеви, паметника на Петър Берон и църквата-костница „Свети Атанасий“. Кулминацията на честванията е тържествена проверка-заря от 22.00 ч. на площад „27-ми априлий“, в която ще вземат участие военнослужещи от 4-ти артилерийски полк и Представителния военен духов оркестър на Военновъздушните сили.
По повод годишнината, на 11 май, тържествени проверки-зари ще бъдат проведени и в град Брацигово и село Петрич, община Златица. В ритуалът в Брацигово, който ще започне в 21.00 ч. ще участват асеновградските артилеристи и Представителния военен духов оркестър на Военновъздушните сили.  В село Петрич проверката - заря, в която ще вземат участие военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски, е с начален час 21.00 ч..
 
На 8 май, в залата за бойни спортове на 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, се проведе открит урок по бразилско джиу-джицу. Гост-инструкторът Любомир Геджев демонстрира техники, приложими в бойната подготовка на формированията, както и при обучението в Специална лична защита. На военнослужещите беше демонстриран адаптиран към войсковия бой подход на бойния спорт.
Демонстрация се проведе пред военнослужещи от бригадата, определени за обучение за придобиване на квалификация „Инструктор по Специализирана лична защита“ и главните сержанти на формированията.
Събитието се осъществи по инициатива на временно изпълняващият длъжността командир на батальона майор Георги Пасков и главният сержант на бригадата старшина Деян Мадин. На мероприятието присъства заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Митко Балтов.
След края на демонстрираните техники, полковник Балтов увери присъстващите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени