В почивния съботен ден, 9 ноември, военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада взеха участие в общоградската инициатива за засаждане на повече от 10 000 фиданки в местността „Магарешка поляна”.
Военнослужещите, съвместно с граждани на Стара Загора, участваха в залесяването на местността, с което подпомогнаха увеличаването на горския фонд в град Стара Загора и озеленяването на пространствата, пострадали по време на пожарите през 2007 г.
Кметът на община Стара Загора господин Живко Тодоров благодари на военнослужещите за участието им в благородната кауза.
 
От 4 до 8 ноември. на учебен център „Анево” се проведе курс за обучение на инструктори по тактическа стрелба в динамична среда.
Общ координатор на курса беше майор Марин Цаловски – заместник-командир на щабен батальон с помощник майор Димитър Димитров - началник на щаба на 3-ти механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада.
В курса взеха участие офицери, сержанти и войници от видовете въоръжени сили, Военна академия „Георги С.Раковски”, НВУ „Васил Левски”, ВВМУ ”Н.Й. Вапцаров” и Служба „Военна полиция“.
В края на курса участниците положиха теоретичен и практически изпит, като успешно преминалите обучението получиха сертификат за инструктор по тактическа стрелба.
Обучението се проведе под ръководството на инструктори от състава на 61-ва механизирана бригада, 68-ма бригада специални сили и председателя на Българската Федерация по динамична стрелба Т-клас господин Иван Бързилов.
Двадесет  курсанти от специализация ”Мотопехотни и танкови войски” проведоха през тази седмица стрелби на oгневи комплекс „Батмиш”- Сливен. В изпълнение на учебния план на НВУ „Васил Левски” по дисциплината „Теория на стрелбата и огнева подготовка” във вторник и сряда те проведоха огневи тренировки и изпълниха подготвителни упражнения, а в четвъртък изпълниха 1-во контролно упражнение с вкладна цев денем с танк Т-72. 
Осигуряването на стрелбите беше организирано от Центъра за подготовка на специалисти от състава на Сухопътни войски.
Старши ръководител на стрелбите беше техният преподавател подполковник Милко Стефанов, главен асистент в катедра „Военни науки” в НВУ „Васил Левски”, който посочи, че съвместните подготовки на курсантите  заедно с военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти е една добра традиция.
Вчера, 5 ноември, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк - Белене с групов ръководител капитан Стоян Атанасов разузна и транспортира авиационна бомба, открита в землището на с. Брестник, обл Пловдив.
Днес, 6 ноември, при стриктно спазване на мерките за безопасност, формированието извърши транспортиране до ГУЦ “Червен”, където невзривеният боеприпас беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени