На 18 декември 2019 г. в зала „Тържествена” в Министерството на отбраната се състоя официална церемония по награждаването на най-добрите спортисти на МО за 2019 година. Министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов и Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчиха призовете на отличилите се спортисти и военни формирования.
След проведените седем държавни военни шампионата през годината по ски, дуелна и щафетна стрелба, стрелба с пистолет „Макаров”, ориентиране, военен трибой, волейбол и футбол отборът на Сухопътни войски завоюва почетното първо място в крайното комплексно класиране, което беше голям успех за военнослужещите.
На церемонията министър Каракачанов връчи на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов купата за най-добър отбор в МО за 2019 г. Отборът на 61-ва механизирана бригада завоюва трето място в комплексното класиране, с което военнослужещите от Сухопътни войски доказаха своето ... още
В присъствието на началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов вчера, 18 декември, командирът на ЕЦНП-Плевен полковник Николай Бешев сдаде длъжността на полковник Марин Господинов. В словото си полковник Бешев благодари на военнослужещите и цивилните служители за техния неуморен и всеотдаен труд, с който са допринесли за успешното изпълнение на всички задачи, поставени пред формированието.
          Бригаден генерал Караиванов на свой ред изрази благодарност към полковник Бешев за отличната му работа като командир и подчерта, че в негово лице Сухопътните войски губят един перфектен офицер, благодари му за достойно изпълнения служебен дълг и му връчи награда за показан висок професионализъм,  проявено усърдие и трудолюбие.
          След това бригаден генерал Караиванов предаде бойното знаме на новия командир полковник Марин ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес,                     13 декември, в 55-ти инженерен полк - Белене.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, 16 новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
Почетният строй беше приет от командира на полка полковник Росен Арабаджиев, който поздрави военнослужещите и им пожела търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, които стоят пред тях.
 „Убеден съм, че  днес, изправени пред бойното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” – каза в словото си полковник ... още
Вчера,  12 декември, започнаха занятията за тази година с учениците от ОУ”Васил Левски” и СУ”Д.Дебелянов” - Белене по проекта „Училището има смисъл”.
         Прекрасната инициатива беше предприета миналата година от директора на ОУ”Васил Левски” Румяна Богданова и последвана от  ръководството на   СУ”Д.Дебелянов”. Участниците в първото занятие за тази година надхвърлят 60 деца.
Проектът, чиято цел е да подпомогне ранното професионално ориентиране на децата, е с продължителност 30 седмици и в него участват ученици от VI клас, разпределени в групи.
Първото занятие проведе капитан Георги Георгиев - за командир на щабна рота в 55-ти инженерен полк, който представи пред децата основните мисии на Българската армия и произтичащите от тях задачи, както и видовете въоръжени сили и родове войски.
Предстоят теми с практическа насоченост, на които ... още
Пред Параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес се състоя тържествено честване на 142 години от Освобождението на Плевен от турско робство. Стотици плевенчани се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почитта си към загиналите воини в боевете край Плевен, проправили пътя за Освобождението на България.
По традиция годишнината от паметната дата бе чествана с военен ритуал - поднасяне на венци. Сред дошлите да почетат паметта на хилядите загинали за свободата на Плевен и България бяха руският посланик Анатолий Макаров, представители на дипломатически мисии, делегации от три побратимени градове на Плевен – Ростов на Дон, Плоцк и Браила, народни представители, общински съветници, плевенчани и млади възрожденици от НУ „Христо Ботев“.
Негови Високопреосвещенства Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени