На 2 юни в град Павел баня  се проведе тържествена проверка-заря, посветена на 148-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България. В ритуала участваха военнослужещи от 2-ри механизиран батальон, самоходен артилерийски дивизион, батальон за защита на силите и батальон ISTAR на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Командващ зарята беше подполковник Иван Сакалов – командир на батальон ISTAR и Военният духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.
На ритуала присъстваха кметът на град Павел баня Иса Бесоолу, председателят на Общински съвет Павел баня Милена Паунова, заместник-командирът по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Тодор Манчев, представители на местната власт, на институции, учреждения и съюзи, граждани и гости на града.
Тържествено слово в памет на героя – революционер произнесе Милена Кавръкова – ... още
За времето от 22 май до 10 юни щабен офицер, механизирана рота и група оценители от 4-ти механизиран батальон от състава на 5-то бригадно командване - Плевен, участват в многонационалното учение Combined resolve 24-02 в базата на САЩ в Германия - Хохенфелс. Общ отговорник за формированията в Хохенфелс е капитан Георги Вълканов-ВрИД началник на щаба на 4-ти механизиран батальон. Механизираната рота, която е придадена към 2-ри десантен батальон на 101-ва въздушно десантна дивизия от армията на САЩ изпълнява задачи по прочистване, отбрана на район, задържащи и настъпателни бойни действия.
На 2 юни на площад „Севтополис” в град Казанлък се проведe тържественa проверкa - заря, посветена на 148-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България.
В събитието взеха участие Военният духов оркестър и представителни роти от 2-ри механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада с командващ зарята майор Цветелин Георгиев – заместник-командир на 2-ри механизиран батальон.
На ритуала присъстваха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов,  командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, общински съветници, представители на местната власт, на родолюбиви организации и съюзи, граждани и гости от населените места в региона.
Тържествената проверка - заря завърши с илюминации, които озариха небето над Казанлък.
Тържествена проверка-заря по повод 02 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, беше проведена на площад „Независимост” пред сградата на общината в град Елин Пелин с участието на военнослужещите от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология.
Командващ тържествената проверка-заря беше началникът на щаба на батальона майор Венислав Николов. Почетния строй на представителните блокове беше приет от командира на 38-ми батальон подполковник Илиян Кръстев.
Коленичейки и с едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит към паметта на загиналите в борбата за свободата и независимостта на страната ни.
Тържествената заря завърши с мощно „Ура” за славните победи на Българската армия в боевете за свободата и независимостта на отечеството ни, а празнични илюминации озариха небето над града.
 
На 2 юни военнослужещи от Сухопътните войски почетоха 148-та годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата и независимостта на България с участието си в ритуали по поднасяне на венци и цветя в страната
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени