На 11 май, в село Петрич, община Златица, военнослужещи от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екологияМусасчево и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, почетоха 148 години от Априлската епопея.
Ритуалите започнаха пред паметника „Камбана” в местността „Боището” с поднасяне на венци и цветя към паметта на героите. Почит пред паметта на загиналите жители от селото с поднасянето на венци изразиха кметът на Община Златица инженер Любомир Цветков, кметът на кметство Петрич Мария Ангелова, командирът на 38-ми батальон подполковник Илиян Кръстев и представители на разлини институции.
Празничната програма продължи с възстановка на историческите събития от обявяване на Априлското възстание през 1876 година в селото, представена от клуб „Традиция” - Златица.
Честването продължи с шествие от мемориалният паметник на загиналите петричани до центъра на селото, а кулминацията на ... още
Военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти отбелязаха 184-та годишнина от рождението на Хаджи Димитър с участието в тържествен ритуал по поднасянето на венци и цветя пред паметника на воеводата в град Сливен.
В знак на почит, уважение и признателност към героя венци поднесоха кметът на Община Сливен Стефан Радев, областният управител на Област Сливен Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет в града Димитър Митев и командирът на Центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев.
На тържеството присъстваха представители на държавната и местната власт, на образователни и културни институти, на военно-патриотични организации, граждани и гости на града.
Днес, 10 май, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от батальона за защита на силите, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, с ръководител капитан Иван Панайотов, разузна и унищожи силно корозирала ръчна граната, открита в местността „Платнището” в околностите на село Памукчии, община Стара Загора.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
На 9 май, в град Перущица, формирования от 4-ти артилерийски полк - Асеновград и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили участваха в тържественото честване на 148 години от Априлското въстание в града.
Ритуалите започнаха с издигане на националното знаме, на площад „27-ми априлий“. Слова произнесоха кметът на Перущица Николай Баков и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.
Празничната програма продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на братя Хаджитилеви, паметника на Петър Бонев и църквата костница “Свети Атанасий”.
Кулминацията на честванията беше тържествената проверка-заря. Командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев прие строя на почетния караул и рапорта на командващия проверката-заря майор Димитър Шомов. 
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите. Нощното небе над Перущица беше озарено от празнични илюминации.
На честванията ... още
По покана на директора на СУ ”Св.св. Кирил и Методий” в град Рудозем  Сийка Кирякова,  на 9 май  военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян презентираха военната професия. На учениците бяха показани стрелково оръжие, химическо, комуникационно и инженерно имущество и военна техника.
След показа се проведе ритуал по полагане на тържествено обещание на нови членове към „16-ти младежки ученически гвардейски отряд” към СУ ”Св.св. Кирил и Методий”. Тържественият строй на гвардейския отряд беше приет от заместник - началника на щаба по операциите на 101-ви алпийски полк  майор Владимир Сариев, а официален гост беше заместник-кметът на Община Рудозем инженер Недко Кулевски.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени