Сбор на снайперистите от формированията на Сухопътните войски – втори модул, се провежда в 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада.
От 15 юни, в продължение на две седмици, снайперистите усъвършенстват своите основни навици и умения, необходими за ефективна работа при изпълнение на различни по тип, място и цел задачи.  Подготовката се провежда под ръководството на капитан Румен Везев – началник на отделение „Тактическо” в 31-ви механизиран батальон.
Сборът започна с проверка на придобитите до момента знания и продължава с усвояване на нови такива.
На практическите занятия се изгражда психическата устойчивост на снайперистите. Те се провеждат в реална обстановка, което способства за придобиване на умения и навици за бърза реакция в необичайни и сложни ситуации.
Сборът ще приключи с провеждане на изпити по огнева, тактико-специална, физическа подготовка и военна топография.
 

Днес, 19 юни, в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево и 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е - Горна Оряховица бяха отбелязани 102 години от създаването на войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология.
Началото е поставено в далечната 1918 г., когато със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската армия.
Празничният ден в двете формирования започна с посрещане на знамето и приемане на строя, след което продължи с приветствени слова от майор Наталия Иванова – заместник-командир на 38-ми батальон и майор Атанас Колев – командир на 59-ти батальон, в които те благодариха на личния състав за положените усилия и труд за постигане на задачите и преодоляване на предизвикателствата в съвременните условия. В заключение им пожелаха много здраве, лично щастие и нови още по-високи успехи в професионален и личен план.
Бяха връчени предметни награди  от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор ... още
 
Вчера, 18 юни, в района на 2-ра механизирана бригада - Стара Загора се проведе работна среща с участието на главния сержант на Българската армия старшина Калин Крумов, главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов и главните сержанти от формированията на 2-ра механизирана бригада. Работното посещение беше с цел запознаване на главния сержант на Българската армия с процеса на организиране, провеждане и отчитане на подготовката на сержантския и войнишкия състав в бригадата, както и обсъждане на въпроси, свързани с професионалното развитие, дисциплината, обучението и мотивацията на личния състав, качеството на новите образци снаряжение и екипировка, използвани от личния състав на 38-ми механизиран батальон.    
        Посещението започна със среща с командира на 2-ра механизирана бригада, бригаден генерал Стоян Шопов, която продължи в района на 38-ми механизиран батальон с брифинг на главния сержант ... още
 
От 8 до 17 юни в местността „Смолянски езера“ се провежда летен полеви лагер с военнослужещи от 101-ви алпийски полк под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров.
По време на полевата подготовка, която протича при тежки метеорологични  условия, ниски температури и ежедневен дъжд, са планирани 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна, ЯХБЗ и Е подготовка,  48-часови занятия по патрулиране, бивакуване и оцеляване в планината, извършване на пеши марш на разстояние до 35 км, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.
В полевия лагер участват щабът на полка, пет алпийски роти, разузнавателен и инженерно-сапьорен взвод, както и логистичен модул.
Със заповед на командира на лагера обучението се провежда при спазване на всички заповядани мерки за неразпространение на COVID 19. 

Вчера, 9 юни, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване, транспортиране и унищожаване на стара немска граната от Втората световна война. Боеприпасът е открит в ниша на изоставена къща в село Паспал, община Ардино. Гранатата беше транспортирана и унищожена на бивше военно стрелбище в град Ардино.
Обезвреждането извърши група в състав от четирима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени