Вчера, 3 април, военнослужещи от 55 инженерен полк проведоха занятие  по базова топография и ориентиране с новосформиран отряд от деца и младежи от град Белене към СД „Католически скаути – България”.
След като бяха посрещнати в района на формированието и се запознаха с мерките за безопасност, децата бяха транспортирани до с. Кулина вода,  където кметът на селото Румен Георгиев представи накратко историята на населеното място.
В хода на занятието, което премина в местността „Дългата шума”, намираща се в близост до селото, малките скаути се запознаха с методи за определяне посоките на света без компас, устройство и предназначение на компаса, ориентиране на карта, работа с нея и движение по азимут.
Ръководителят на занятието - старши лейтенант Димитър Маринов показа нагледно на участниците как да работят с компас и как да определят посоките, ако не разполагат с такъв.
Впечатлени от видяното в хода на занятието децата ... още
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев посети днес, 3 април, войсково стрелбище Николаево, където наблюдава занятие по огнева подготовка на обучаемите в курс по начална военна подготовка. Първото за годината обучение по чл. 59 от Закона за резерва за хора без начална военна подготовка започна на 11 март и ще приключи на 5 април. То се провежда в Единния център за начална военна подготовка в Плевен и в него участват 23-ма младежи и девойки.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна и разговаря с младите хора и наблюдава стрелбите. „За нас е много важно да имаме обратна връзка, да знаем какви са вашите впечатления. Винаги може да споделите с вашите командири, ако имате проблеми“, каза генерал-лейтенант Илиев. Той се поинтересува от това какви учебни задачи се изпълняват в момента и как се справят курсистите.
„Много съм радостен, че има млади хора, които доброволно избират да преминат през начална военна подготовка и да станат ... още
Днес, 1 април, личният състав на 91-ви инженерен батальон – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, чества 19 години от създаването на формированието.
Празничният ден започна с тържествено събрание и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати в ежедневната служебна дейност. Наградите бяха връчени от заместник-командира майор Радостин Тенев, който поздрави личния състав от името на командира  на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Майор Тенев направи кратка равносметка на реализираните начинания и постигнатите цели и изказа своята благодарност за проявените отговорност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на Международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно ... още
 Занятия за повишаване на подготовката и обмяна на опит осъществиха военнослужещите, назначени на водолазни длъжности в Сухопътните войски от 18 до 29 март в 55 инженерен полк - Белене.
В сбора взеха участие военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк, военните формирования 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 - 9 – Варна и нещатни водолази на РС „Военна полиция” - Варна, които затвърдиха своите знания и умения с водолазни спускания в река Дунав.
Подготовката и провеждането се осъществи под непосредственото ръководството на капитан Даниел Маринов и ръководителите на водолазни спускания старши лейтенант Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев от състава на полка, старши сержант Илиян Зайчев от в.ф. 44200 – Стара Загора и младши сержант Георги Георгиев от в.ф. 54890 – Казанлък.
В хода на занятията военнослужещите отработиха въпроси по повишаване и поддържане на водолазните умения, съгласно програмата ... още
Разглеждат се възможностите някои административни срокове за кандидатстване за войнишки длъжности да бъдат съкратени. Това каза в гр. Ловеч командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти по време на националната кампания „Бъди войник“. „Нямаме намерение да снижаваме критериите за подбор на кандидатите, защото това би могло да се отрази негативно на нашата работа“, подчерта той.
Генерал-майор Михаил Попов отбеляза, че ако се запазят сегашните темпове на прием на кандидати за военна служба, некомплектът може да бъде преодолян за няколко години. „Засега първите резултати са обнадеждаващи, съдейки по броя на подадените документи в първия обявен за тази година конкурс за заемане на вакантни войнишки длъжности във военните формирования от Сухопътните войски. Надявам се до края на годината да проведем успешно още два конкурса“, посочи той.
„Кампанията „Бъди войник“ и срещите с Българската армия ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени