Днес, 18 юни, в 55-ти инженерен полк - Белене, започна „Сбор по въпросите на военноинженерното осигуряване на българската армия” на тема: „Направления за усъвършенстване на военното осигуряване и провеждане на отбранителна операция.”
Ръководител на сбора е началникът на отдел ,,Инженерно осигуряване” в дирекция ,,Операции и подготовка” в Щаба на отбраната полковник Свилен Начев.
В Сбора участват експерти по военноинженерно осигуряване от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, командванията на видовете въоръжени сили, Съвместното командване на специалните операции, Командване за логистична поддръжка, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националният военен университет „Васил Левски“ и от военни формирования от състава на Сухопътните войски.
 
Днес 18 юни, на учебен полигон „Ново село” беше открита съвместната подготовка „PLATINUM LION 24”, която е част от подготовката между формированията от 2-ра Тунджанска механизирана бригада –  Стара Загора, от състава на Сухопътните войски на Република България, дислоцираните на територията на страната ни сили от армията на САЩ и формирования от многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италианската Република.
Церемонията започна с изпълнение на националните химни и издигане на флаговете на страните-участнички – Република България и Италианската Република.
Заместник - командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада полковник Митко Балтов поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на подготовката. „Имайки предвид целите, които са поставени и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички Вие ще покажете на какво сте ... още
Днес 17 юни, офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили”, обучаващи се във Военна академия „Г. С. Раковски” - София бяха на посещение в 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Офицерите присъстваха на брифинг, който включваше кратка историческа справка за бригадата, нейната структура, мисии и функции. Слушателите бяха запознати с района на формированието, неговото героично минало, разглеждайки експозициите в Залата на бойната слава „Стремци” и имаха възможност да се запознаят с различни образци въоръжение, техника и оборудване, намиращи се на въоръжение в 61-ва механизирана бригада.
 
На 18 юни, на учебен полигон „Ново село” ще започне съвместна подготовка „PLATINUM LION 24”, която е част подготовката между формированията от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски на Република България, дислоцираните на територията на страната ни сили от армията на САЩ и формирования от многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италия.
Основната й цел е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните партньори при провеждане на съвместни действия.
В съвместната подготовка ще вземат участие до 190 военнослужещи и до 40 единици техника от състава на 42-ри и 38-ми механизирани батальони, мостостроителен взвод от батальон за защита на силите на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, както и механизиран взвод от Италианската Република от състава на многонационалната бойна ... още
На 17 юни, ще се извърши придвижване на личен състав и техника  от състава на Сухопътните войски по републиканската пътна мрежа за участие в тактическото учение „PLATINUM LION 24“ на учебен полигон „Ново село“ край Сливен. Придвижването ще бъде най-интензивно от 08.00 часа до 14.00 часа.
Формированията ще се придвижват от градовете Стара Загора, Ямбол, и Сливен до района на учебен полигон "Ново село" . 
На 21 юни формированията ще се завърнат в пунктовете си за постоянна дислокация, като придвижването ще започне от 13.00 часа.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени