На 30 април, на площад „20 Април”, в центъра на град Клисура, се проведе тържествена проверка-заря с участието на военния духов оркестър и представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, от състава на Сухопътните войски.
Командващ на зарята беше заместник-командирът на 3-ти механизиран батальон майор Тихомир Нарлиев. Почетният строй на формированията беше приет от министър-председателят на Република България Димитър Главчев. Тържествени слова, посветени на подвига на клисурци и героите от Априлското въстание произнесоха Димитър Главчев и кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
В знак на признателност към героите загинали за свободата на България бяха положени венци, след което присъстващите официални лица и граждани сведоха глави в едноминутно мълчание. Илюминации озариха небето над Клисура.
На ритуала присъстваха още областният управител на Област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, командирът на Сухопътните войски ... още
Продължиха съвместните концерти на Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и духовият оркестър на НВУ „Васил Левски” - Велико Търново в гарнизоните Велико Търново и Плевен по случай 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. 
На 29 април, възможността да се докоснат до атмосферата и наблюдават изпълненията на двата оркестъра имаха курсантите от НВУ „Васил Левски”.
В началото на празничният концерт мобилен екип от състава на  бригадата, презентира пред бъдещите офицери задачите които предстоят пред бригадата, динамиката на ежедневния работен процес, предизвикателствата и възможностите за развитие в редиците на едно от водещите военни формирования в Сухопътните войски. Нескрит интерес предизвикаха новите образци въоръжение и маскировка, които бяха демонстрирани нагледно.
В края на брифинга, заместник началника на университета,  полковник Георги Крайнов благодари на ... още
Във Военен клуб – Плевен военнослужещите от 5-то бригадно командване честваха 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.
 Програмата включваше изпълнения на Фестивалния оркестър на Българската армия, гвардейския духов оркестър от ученици от средно училище „Иван Вазов“, фолклорна група от детска градина „Снежанка“, фолклорен клуб „Северняците”, клуба по спортни танци „Дъга”, клуба за български народни танци „Веселяци”, ученическия гвардейски отряд от основно уилище „Петър Берон“, вокална група „Ботевци пеят“ от начално училище „Христо Ботев“ и клуб „Традиция“.
Военнослужещи от командването демонстрираха основни техники и хватки по Специална лична защщита.
Военните готвачи приготвиха вкусен армейски боб, от който опитаха гостите.
          Експозиции „Съвременно оръжие и ... още
В спортната зала на основно училище „Васил Левски” в град Чирпан военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон - Свобода, под ръководството на главния сержант на батальона старшина Димитър Димитров, проведоха спортни игри съвместно с ученици от училищата в града под надслов „Млад войн 2024”.
Стотици ученици демонстрираха колко бързи, смели и сръчни могат да бъдат като премериха сили във военен многобой. Класиралите се на призовите места получиха грамоти от заместник-командира по логистичното осигуряване на батальона майор Тодор Жеков.
 В училищната столова съвместно с учениците от паралелка „Ресторантьорство” от Професионална гимназия по селско стопанство, военните готвачи приготвиха вкусен армейски боб, от който опитаха всички гости.
По случай празника беше организиран и благотворителен базар със сувенири, изработени от ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие „Пейо Радев Гарвалов”. Събраните ... още
Турнир по шахмат проведоха военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти в централната зала във Военен клуб - Сливен. Съдия и съорганизатор на турнира беше Константин Мъцински-ръководител на шахматен клуб „Интелект“ към Военния клуб.
Като най-добър шахматист на турнира се отличи младши сержант Деян Господинов, който получи и предметна награда – кутия за игра на шах. Втори се класира старши сержант Бейсим Хасанов, а третото място зае ефрейтор Живко Желязков.
Участниците в турнира бяха поздравени от заместник-командира на Центъра полковник Данчо Николов, който награди с медали и грамоти тримата най-добри шахматисти.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени