До  26 октомври артилерийски формирования от състава на  4 артилерийски полк – Асеновград, ще вземат участие в тактическо учение и бойни стрелби на Учебен полигон „Корен“. В учението участват около 180 военнослужещи с над 40 броя бойна, специална и спомагателна техника. Основната част от личния състав и  техниката е от състава на артилерийския дивизион с командир подполковник Александър Младенов.
В тактическото учение ще вземат участие  над 40 военнослужещи с около 10 единици въоръжение и техника от състава на многонационалната батальонна бойна група от Въоръжените сили на Италианската Република, базирани на УП „Ново село”, които заедно с военнослужещите от артилерийския дивизион ще изпълняват и огневи задачи. 
Офицер провеждащ учението е командира на 4-ти полк полковник Красимир Ташев. Директор на учението е заместник-командира на полка  подполковник Кирил Байлов.
На 21 октомври от 15.00 ч. на връх Средногорец се проведе Панахида  за загиналите в боевете на върха и Освобождението на Родопите. Пред Паметника – костница бяха поднесени венци и цветя с участието на военнослужещи от 101-ви алпийски полк - Смолян.
         От 17.30 ч. на Нов център – Смолян пред паметника на полковник Владимир Серафимов - освободителя на Родопите бяха поднесени венци и цветя.
Вечерта от 19.30 ч. на площад „България” беше проведена тържествена проверка - заря с участието на представителните блокове на полка, Представителния духовия оркестър на Военновъздушните сили, 3-ти Гвардейски ученически отряд от Езикова гимназия „Иван Вазов” и ученически блок от Природо-математическа гимназия „Васил Левски”. Тържествената проверка беше командвана от майор Иван Атанасов и  приета от командира на полка подполковник Стефан ... още
На 20.10.2023 г. във Военен клуб - Смолян се проведоха мероприятия посветени на празника на 101-ви алпийски полк – Смолян. Те започнаха с благодарствен молебен, който се проведе пред Военен клуб-Смолян и продължиха с тържествено събрание и награждаване на отличили се военнослужещи и цивилни служители.
Командирът на полка подполковник Стефан Димов приветства присъстващите на празника с „ Добре дошли” и в словото си подчерта „Като достойни наследници на нашите деди, ние военнослужещите от 101-ву алпийски полк продължаваме традицията да служим всеотдайно на  Родината”.
Честването на празника продължи с прожекция на филма „РОДОПИ 23” и музикална програма. По време на празника беше представена изложба за „21-ви Пехотен Средногорски полк - мярка за величие” на Регионален исторически музей „Стою Шишков”, както и показ на различно по вид оръжие, ски и алпийско имущество.
Достойно представяне на военнослужещите от състава на Сухопътните войски на Република България и многонационалната бойна група на НАТО в България в най-престижната дисциплина T-Class MultiGun на завършилото късно снощи международно състезание по тактическа стрелба, което се проведе на учебен център „Сливница“
 
За времето от 18 до 20 октомври 2023 г. на УП „Корен“ се проведе ротно тактическо учение с бойна стрелба с механизирана рота и самоходна минохвъргачна батарея от 2-ри механизиран батальон на 61-ва механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. В състава на механизираната рота участваше взвод от Република Италия. Ръководител на учението беше командирът на батальона майор Цветелин Георгиев.
По време на учението бяха отработени учебни въпроси по извършване на марш, заемане на район, водене на отбранителни бойни действия, подготовка на настъпление, и водене на настъпателен бой.
В същия времеви период ротата за ядрена, химическа и биологична защита от батальон за защита на силите на бригадата проведе ротно тактическо учение под ръководството на командира на батальона подполковник Георги Димитров. Въпросите, които бяха отработени включваха: заемане и оборудване на район за бойно използване, действия на ротата при изпълнение на задачи по ядрена, химическа ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени