Денят на независимостта ще бъде тържествено отбелязан в гарнизоните на Сухопътните войски в цялата страна
На  21 и 22 септември представителни формирования от Сухопътните войски ще участват в честванията по повод 110-ата годишнина от Независимостта на Република България.
Със статични покази на военна техника, образци оръжие и екипировка в центровете на градовете София, Стара Загора, Плевен, Шумен, Хасково, Карлово, Белене, Сливен, Ямбол, Асеновград, Смолян, Казанлък, Благоевград и Враца ще започне от 9.00 до 12.00 ч. празникът на 22 септември.
В София показът ще се проведе пред сградата на Народния театър „Иван Вазов“ с участието на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
Тържествата в Карлово ще започнат на 21 септември от 17.00 ч. на площад „20 юли“, където Военният духов оркестър на 61 механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт, а вечерта от 20.00 ч., по традиция в с. Климент ще започне тържествената ... още
С ВИП ден, по време на който бяха показани способности за адекватен отговор в случай на провеждане на операции по поддържане на мира, продължи многонационалното учение „Saber Junction - 2018”. На него присъства началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Учението се провежда в периода 13-28 септември в Центъра за съвместна подготовка на Силите на САЩ – Хохенфелс в Германия и в него участват над 5 хиляди военнослужещи от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Латвия, Македония, САЩ, Украйна и Франция.
От българска страна в „Saber Junction - 2018” участват над 90 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон в Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада, с ръководител заместник-командирът на батальона майор Пламен Кирилов.
По време на учението българските военнослужещи ще повишат подготовката си за изпълнение на задачи в операции по поддържане на мира, а на 21 и 22 септември действията им ще ... още
В района на военно формирование 28 610 – София вчера, 18 септември, бе тържествено отбелязана 140-годишнината от създаването на Свързочни войски.  Церемонията беше открита с химна на Република България и марша на свързочника.
Заместник-началникът на отдел КИС в Сухопътните войски полковник Иван Иванов запозна присъстващите с историята на свързочни войски в БА – създаването им и развитието до днес. Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов-заместник-министъра на отбраната награди военнослужещи от запаса с плакети и поздрави всички настоящи и бивши свързочници по случай празника.
Директорът на дирекция КИС бригаден генерал Емил Шошев връчи грамоти на бивши офицери от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. С предметни награди бяха наградени много военнослужещи от формированията на Сухопътните войски. В словото си бригаден заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов оцени високо усилията и резултатите на ... още
Над 90 военнослужещи от състава на 31-ви механизиран батальон в Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада, с ръководител заместник-командирът на батальона майор Пламен Кирилов, участват в многонационалното учение „Saber Junction - 2018”. То се провежда в периода 13-28 септември в Центъра за съвместна подготовка на Силите на САЩ – Хохенфелс в Германия.
 
По време на учението българските военнослужещи ще повишат подготовката си за изпълнение на задачи в операции по поддържане на мира.
 
В „Saber Junction - 2018” участват и военнослужещи от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Латвия, Македония, САЩ, Украйна и Франция.
 
 „Благодаря за вярната служба, за готовността и стремежа ви да усъвършенствате и надграждате своите умения…“ – каза пред личния състав на 55-ти инженерен полк – Белене началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който присъства днес, 13 септември, на честването на 140 години от създаването на Инженерни войски.
 Празничните мероприятия започнаха на 12 септември, когато пред обществеността на град Белене бе представен  филмът „140 години Инженерни войски – традиции и новаторство”, показващ историята на този род войски, както и отговорните задачи, които изпълняват военнослужещите от инженерните формирования на Българската армия. Преди началото на прожекцията духовият оркестър на полка, с прекрасните си изпълнения, събра жители и гости на града.
С тържествено събрание и концерт на представителния ансамбъл на Българската армия в салона на Читалище „Христо Ботев – ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени