От 3 до 7 февруари Учебният център по планинска подготовка  на 101-ви алпийски полк - Смолян  провежда специализиран курс с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово на тема: „Придвижване и оцеляване в планинско-гориста местност в зимни условия. В курса са включени занятия на теми: „Придвижване със ски (изкачване и спускане)”, „Придвижване със снегоходки”, „Изграждане на бивакуващи съоръжения (биваци и снежни пещери)”, „Оцеляване” и „Издирване и спасяване на военнослужещ, затрупан от лавина”. Всички занятия се провеждат на голяма надморска височина при много ниски температури.
На 6 февруари два екипа от 61 механизирана бригада – Карлово действаха в помощ на населението в районите на Карлово и Казанлък.
В 6 часа първият екип от град Карлово излиза в помощ на закъсали автомобили на пътя Карлово – София в района на село Христо Даново. Военнослужещи с тежкотоварен автомобил пристигнаха на мястото на бедствието. Оказаха помощ, като извлякоха два леки автомобила и след това прокараха път през навятите преспи и освободиха движението по пътя село Христо Даново – град Карлово, където се беше образувала голяма колона от чакащи автомобили.
По същото време екип от бригадата от  район Казанлък оказа помощ на за закъсали автомобили на пътя село Копринка– град Казанлък. Военнослужещите извлякоха от преспите два леки автомобила и един специализиран автомобил на Гражданска защита, и освободиха движението на снегорините, пристигнали на мястото за почистване на пътя.
Днес, 4 февруари, военнослужещи от състава на Бригадно командване-Благоевград взеха участие в  ритуал по полагане на венци и цветя по повод 148-та годишнина от рождението на Гоце Делчев.
Командирът на формированието полковник Красимир Кръстев прие почетния строй и поздрави военнослужещите по случай рождението на Гоце Делчев.  След вдъхновения рецитал на ученици, бяха положени венци пред паметника на героя от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, командира на Биригадното командване полковник Красимир Кръстев от държавни и общински институции, ученици, граждани и гости на Благоевград.
В рамките на многонационална ротационна подготовка „Combined Resolve XIII“, която се провежда на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на СВ на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия,  от 24 януари до 2 февруари се проведе тактическо учение „Сила срещу сила” (Force on Force).
На българската рота, която е част от 1-8 CAV US Bn бяха поставени задачи по отбрана на ротен упорен пункт в планинско-гориста местност, блокиране, прочистване, овладяване на обект и охрана на командно-наблюдателния пункт на батальона с 2-ри механизиран взвод с командир капитан Иво Кирилов. Бойните действия се водеха в планинско-гориста местност, с усложнен от климатичните условия терен, денем и нощем в условията на използване от противника на оръжие за масова поразяване.
Командирът на ротата капитан Евгени Петров получаваше задачите си за изпълнение от командира на батальона подполковник Бендер. Ротата изпълни всички поставени задачи в условия на лоши ... още
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес,                     31 януари, в 101-ви алпийски полк – Смолян.
В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, двадесет и двама новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си.
„Желая ви здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата! Следвайте примера на военнослужещите от 101-ви алпийски полк и не забравяйте, че сте наследници на славния 21-ви Средногорски полк”, каза в приветствието си командирът на алпийците полковник Димитър Кацаров.
„С гордост заставаме пред вас и ви уверяваме, че дълбоко осъзнаваме дълга и отговорността пред Родината и не ще пожалим сили за овладяване на професията да бъдем защитници на Отечеството“, каза в слово отговор от името на ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени