На 19.08.2020 г. в района на Батальона за защита на силите, гр. Стара Загора се проведе тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Щабен батальон” от състава на  2-ра механизирана бригада и представянето на началника на щаба на Батальон за защита на силите.
         Със заповед на министъра на отбраната, длъжността „Командир на щабен батальон” бе назначен майор Георги Вълев, а досегашният командир на батальона, подполковник Стоян Стоянов отива на длъжност началник на сектор „Подготовка на механизирани и танкови формирования и учебно-материална база” в отдел „Подготовка на войските ” в Командването на Сухопътните войски и повишен във военно звание „Полковник”.
           Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов прие строя и след прочитане на заповеди ... още
Вчера, 18 август, формирование за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия от 78-ми батальон за осигуряване - София, беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в близост до граничната зона с Република Гърция, с. Беслен, община Гоце Делчев.
При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Мартин Маргитин установи, че това е 82 мм снаряд за минохвъргачка.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Вчера, 18 август, формирование за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Трети механизиран батальон- Благоевград, от състава на Бригадното командване, беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в трудно достъпен участък, на около 2800 м. надморска височина, в подножието на връх „Вихрен“, в природен парк „Пирин“,  местността „Малък казан“.
При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Димитър Димитров установи, че това е 152 мм артилерийски снаряд.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Вчера, 17 август, специализиран екип от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 42 механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, разузна, транспортира и унищожи на учебен център „Победа” невзривен боеприпас, открит в землището на село Лозенец, област Ямбол.
При направения оглед военнослужещите, с ръководител капитан Димитър Дренски, са установили, че това е изстрел ПГ– 9 за СПГ– 9.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Днес, 17 август, 12 новоназначени военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон - Свобода в тържествена обстановка целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на Родината.
        Командирът на формированието подполковник Минчо Минев прие строя и поздрави военнослужещите като изтъкна, че службата в редовете на Българската армия е свързана с голяма отговорност към Отечеството и народа. Той им пожела да служат в редовете на Сухопътните войски с чест,  отдаденост и професионализъм.
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени