Военнослужещите и цивилните служители от 55-ти инженерен полк – Белене отбелязаха своя професионален празник - 145 години от създаването на Инженерни войски. Бойното знаме на полка беше посрещнато на площад „България”. Командирът на полка полковник Петко Петков прие строя и поздрави личния състав. В словото си той направи равносметка на изпълнените през годината отговорни задачи, благодари за професионализма и труда, които военнослужещите и цивилните служители влагат за изпълнението на поставените им задачи. Изказа своята признателност за проявените всеотдайност, упоритост и отговорност в ежедневната професионална дейност и отправи пожелания за здраве, нестихващ стремеж към професионално израстване и неизчерпаеми сили и енергия в реализирането на всяко начинание.
„Заставайки пред Вас, доблестни и достойни воини от състава на 55-ти инженерен полк, изпитвам гордост от постиженията на Инженерните войски на  Българската армия. Твърдо вярвам, че ... още
Продължава съвместната подготовка „РОДОПИ-23” с участието на 101-ви алпийски полк – Смолян, от състава на Сухопътните войски и военни формирования от съюзни армии. 
Вчера, 12 септември, Първа алпийска рота с военнослужещи от САЩ извършиха разузнаване в планината и атака на обект, Трета алпийска рота и военнослужещи от Италианската Република извършиха придвижване в планината, а Четвърта алпийска рота с военнослужещи от Чешката Република тренираха специализирана алпийска подготовка.
Днес, 11 септември  на строевия плац на военно формирование 28330 – Смолян бе официално открита  съвместната подготовка „РОДОПИ – 23”.
Тя е третата по ред международна подготовка, станала вече традиционна за 101-ви алпийски полк – Смолян от серията учения  „РОДОПИ”.
Строят беше приет от командира на полка подполковник Стефан Димов, който е провеждащ  учението.  В словото си той поздрави международните участници с „Добре дошли” и отправи призив към тях: „Дайте всичко от себе си, за да реализирате успешно поставените ви задачи”.
            В съвместната подготовка  участват  над 350 военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк-Пловдив, 24-та Авиобаза–Крумово, ВМА-Пловдив, военнослужещи от Чешката Република, Италианската Република и САЩ.
още
На 10 септември в село Тополи, община Варна под патронажа на президента на Румен Радев се проведе културно – исторически спектакъл под надслов „Българската армия – от Аспарух до наши дни“.
Сухопътните войски бяха представени от 29-ти - механизиран батальон - Шумен, от състава на 5-то бригадно командване с показ на въоръжение и техника.
Посетителите се запознаха с част от въоръжението на Сухопътните войски, развърнато на десет учебни места – 9мм пистолет „Макаров“, 7,62мм снайперова пушка – Драгунов и снайперова пушка Хеклер и Кох, 7,62 мм автомат и картечница „Калашников”. Особен интерес предизвикаха преносимия зенитно - ракетен комплекс „Стрела 2М ”,  противотанковото оръдие „СПГ–9“, ПТУР „Фагот“, ръчната противотанкова гранатохвъргачка „РПГ – 7 В„ и 23 мм зенитна установка ЗУ-23-2 ,,КОМ“.
Децата заемаха местата на разчетите и се ... още
На тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия започна съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 23”.  В учението участват над 4000 военнослужещи от над 14 държави- членки на НАТО и партньори на Алианса.
Тема на учението е: „Провеждане на стабилизираща операция в зоната за отговорност”, като основната цел е повишаване на съвместната подготовка и оперативната съвместимост на държавите-членки на НАТО и страните – партньори.
От българска страна в учението участват механизирана рота с 10 единици бойна техника и наблюдатели от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. Старши офицер е капитан Валентин Кренев, а командир на ротата е старши лейтенант Динко Маврудиев.
Като подготовка за участието в многонационалното учение, военнослужещите проведоха тактико-строеви занятия за времето от 2 до 6 септември 2023 г..
 
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени