Днес, 2 юли, екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, под ръководството на капитан Димитър Атанасов, унищожи противотанкова мина - Ба III, без взривател и маркировка.  Боеприпасът беше открит през вчерашния ден в района на град Пещера (до входа на крепост „Перистера”).
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.
Днес, 2 юли, беше тържествено открит Държавният военен шампионат по тактическа стрелба в динамични условия, на който домакин е 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. В него ще премерят сили отборите на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, Националният военен университет „Васил Левски” и Служба „Военна полиция”.
 Състезанието ще се проведе при изключителна динамика на учебен център „Анево”, като състезателите ще имат възможност да водят огън по цели на къси и пределно къси разстояния, да изпълняват стрелба след придвижване, със смяна на позициите и положенията на видовете оръжия.
Шампионатът беше открит от командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, който приветства участниците с думите: „Тактическата стрелба е основен вид подготовка в ... още
Днес, 1 юли, в киносалона на Административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен“ № 34, пред личния състав на Командването на Сухопътните войски беше прочетена заповед командира на Сухопътните войски за назначаване нови длъжности и повишение във военно звание на следните офицер:
-  подполковник Павлин Петров – за главен експерт в отдел „Личен състав“;
- подполковник Александър Младенов – за главен експерт в отдел „Планиране“;
- майор Тодор Георгиев – повишава във военно звание подполковник и назначава за главен експерт в отдел „Логистика“;
- майор Николай Щурков - повишава във военно  звание подполковник и назначава за главен експерт в отдел „Подготовка“;
- майор Станчо Станчев – за главен експерт в сектор „Финанси“.
Командирът на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков пожела успех на ... още
На 29 юни християнската църква отбелязва празника на Светите апостоли Петър и Павел. В някои региони на България на св. Павел е отреден следващият ден, 30 юни (Павльовден).
Апостол Петър е роден в Бетсаида и е един от дванадесетте ученици на Исус Христос, който заради проповядване на християнската вяра е разпънат на кръст (64 г. или 67-68 г.) по време на гоненията срещу християните от император Нерон.
Апостол Павел е роден в Тарс в еврейско семейство, но след като приема християнството, се превръща в един от най-видните му проповедници в Македония и Беломорието. Около 67 г. той е осъден на смърт и екзекутиран.
Най-важните събития от живота на Светите апостоли Петър и Павел са описани в книгата „Деяния на апостолите” (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията.
Според народната вяра св. Петър и св. Павел са двама братя антагонисти. Петър е носител на положителното начало. Той е по-младият, по-здравият, по-богатият и по-работливият, а при ... още
Отборът на Сухопътните войски, воден от старшина Иван Орманджиев от 2-ра механизирана бригада, спечели Държавния военен шампионат по футбол на малки врати за мъже, като победи отбора на  Командването за логистична поддръжка с 1:0 във финалната среща. Победоносното попадение в срещата отбеляза редник Марио Йовов от 2-ра механизирана бригада. На трето място завърши тимът на Военновъздушните сили. Най-добър вратар на първенството стана редник Иван Гаганелов от 61-ва механизирана бригада.
Шампионата се проведе във факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационно-информационни системи“ – Шумен на Националният военен университет „Васил Левски“. В първенството участваха и тимове от Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командване за комуникационно-информационна поддръжка и кибер отбрана, Съвместното командване на силите, Националният военен университет „Васил Левски“, Висшето военновъздушно ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени