На 14 април, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 10 - ти механизиран батальон – Враца, от състава на 3-то бригадно командване, с ръководител капитан Петър Петров, разузна и унищожи силно корозирала ръчна граната, открита в село Копиловци, област Монтана.
Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
На 11 и 12 април, в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, се проведе ежегодният сбор на заместник-командира на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Йорданов със заместник-командирите на формирования и командирите на батальони от Сухопътните войски.
В първия ден от сбора бяха представени визия и предложения за подготовката на Сухопътните войски до 2027 г., след което се проведе дискусия по актуални въпроси, относно подобряване и актуализиране на подхода към подготовката в светлината на съвременните предизвикателства пред Въоръжените сили.
През втория ден на учебен полигон „Анево“ под формата на практическо занятие бяха демонстрирани и оттренирани упражнения по тактическа стрелба в динамични условия, които предстои да бъдат въведени в програмата за подготовка на Сухопътните войски като неразделна част от полевата подготовка.
На 8 април 2024 г. в  частен имот в с. Столетово, община Карлово бяха открити два броя немски ръчни гранати М-39.  
Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия /ФОППБ / на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, под ръководството на майор Христо Дъбов извърши разузнаване и транспортиране на боеприпасите до учебен център „Анево”, където днес, 9 април, бяха унищожени.  
Днес, 9 април, съгласно Плана за съвместна дейност между 61-ва Стрямска механизирана бригада и клуб „Приятели на армията“ през учебната 2023/2024 г., на учебен център „Тюлбе” се проведе заключителното занятие по огнева подготовка със 130 средношколци от училища в град Казанлък – Професионална гимназия „Иван Хаджиенов”, Професионална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, Професионалните гимназии по транспорт и транспортен мениджмънт, лека промишленост и туризъм, Средно училище „Екзарх Антим I” и Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” в град Габрово.
  Мероприятието бе организирано от главните сержанти на военните формирования на бригадата от район Казанлък.
След усвояване на мерките за безопасност и материалната част на стрелковото оръжие, учениците взеха участие в стрелкови тренировки. Младите членове от клуб „Приятели на армията“ демонстрираха ... още
На 8 април, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени бойни припаси от 3-ти механизиран батальон – Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване, с ръководител лейтенант Тодор Белчев, разузна и унищожи 1 брой, силно корозирала, 107 мм осколочно-фугасна мина, образец 1938 година, открита в гориста местност, над село Илинденци, община Струмяни, област Благоевград.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени