Днес, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията при пожари от 42-ри механизиран батальон - Ямбол, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, в състав от 20 военнослужещи и 5 единици техника, с ръководител капитан Георги Пингелов, от рано сутринта изпълнява задачи по потушаване и ограничаване разпространението на горски пожар, възникнал в землището и пограничните райони между селата Мелница, Гранитово и Срем, община Елхово.
Военнослужещите участват в гасенето на пожара по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Снимки: 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора
 
И днес, 41 военнослужещи с 9 единици специализирана техника и медицински екип, под ръководството на подполковник Павел Тодоров – командир на 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, продължават да се борят с огъня, възникнал в гориста местност над село Михилци, община Хисаря. На мястото е и заместник-командирът на бригадата полковник Димо Гюдженов.
Действията на военнослужещите са насочени основно към ограничаване на възможността за разпространение на огъня чрез потушаване на тлеещи огнища и прокарване на просеки.
 
Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово
 
Днес, 12 юни, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзриввени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, под ръководството на капитан Слави Красев, унищожи на полигон „Добрич” изстрел  ПГ-7И, без маркировка. Боепропасът е бил намерен от цивилен гражданин и предаден от него в РПУ – Димитровград.
Формированието е задействано по заповед на командира на Сухопътните войски.
Снимки: 31-ви механизиран батальон – Хасково
 
На 12 юли 39 военнослужещи от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, с общо 8 единици специализирана техника, под ръководството на старши лейтенант Славейко Славейков и координатор майор Иван Кибритев – командир на зенитно-ракетен дивизион на бригадата, оказват помощ на пожарните служби в гасенето на пожара, избухнал в  борова гора в труднодостъпната местност Чукорлийски баир между село Михилци, община Хисаря и село Песнопой, община Калояново.
Стихията обхваща предимно пресечен планински терен и помощта на военнослужещите е от изключително значение.
Участието в гасенето на пожара е по искане на областния управител на Пловдив и заповед на командира на Сухопътни войски генерал – майор Деян Дешков.
 
За времето от 8 до 12 юли, в Центъра за учения и тренировки на Сухопътните войски се проведе семинар на офицери от Командването на Сухопътните войски с тренировъчен тим от 82-ра въздушнопреносима дивизия на САЩ (82nd ABD) и 4th US SFAB. В семинара взеха участие и представители от ВА "Г.С. Раковски".  Целта на семинара беше отработването на определени стъпки от процеса на оперативно планиране на ниво дивизия, повишаване на оперативната съвместимост, познания и експертиза, споделяне на опит и добри практики. Провеждането на такъв тип мероприятие е в резултат на изградените много добри взаимоотношения, партньорство и сътрудничество между Сухопътните войски на Република България и САЩ.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени