С цел максимално усвояване на картите за почивка сезон „ЛЯТО 2022“, в командването на Сухопътните войски ще се организира допълнително разпределение на неусвоените карти, в което могат да участват военнослужещи от всички военни формирования.
Кандидатите следва да отговарят на следните условия:
да са от състава на Сухопътните войски; да не са одобрени за друга карта за почивка за сезон „ЛЯТО 2022“, за същия тип курорт (летен или зимен); броя на почиващите да не надвишава броя на местата за настаняване; бланката за кандидатстване да бъде попълнена коректно, стриктно спазвайки образеца. В срок до 22.03.2022 г. кандидатите за карта за почивка следва да предоставят информация за трите имена на титуляра, ЕГН, месторабота, звание, телефон за връзка и данни за броя на членовете на семейството (статут, три имена, ЕГН и възраст на децата към датата на почивка). Данните да се изпращат на подп. Тодор Джаркълов – главен експерт в ... още
Днес, 17 март, редник 3-ти клас Марио Андреев Пейчев от състава на 3-то бригадно командване, пътува по обичайния си маршрут от град Кюстендил към работното си място в град Благоевград. Към 05:10 сутринта, на международен път E-79, посока град Благоевград, малко преди разклона за село Бело поле, редник Пейчев вижда спрели автомобили, дим и суматоха. Веднага спира и забелязва врязал се в мантинелата и в стълб катастрофирал горящ автомобил. На мястото на инцидента има и други спрели коли и хора, които искат да помогнат, но никой към този момент не гаси все по-разгарящия се пожар в катастрофиралия автомобил. Редник Пейчев веднага изважда пожарогасителя от автомобила си и започва да гаси пожара от страната на пътниците в колата за да могат да бъдат извадени на безопасно място. Пожарът в колата, обаче се разгорява бързо, а пожарoгосителя на редник Пейчев се изчерпва и за това той търси помощ от други спрели шофьори, за да продължи гасенето на автомобила. В катастрофиралия автомобил са ... още
От 14 до 18 март на УЦ „Батмиш“ курсанти - випуксници от профил мотопехотни и танкови войски провеждат танко-огневи тренировки с въоръжението на танк Т-72 с вкладна цев в условията на Второ контролно упражнение - стрелба от различни способи със смяна на огневата позиция по появяващи се и движещи се цели денем.
Осемнадесет курсанти под ръководството на полковник Милко Стефанов демонстрираха висока натренираност и точност при изпълнение на стрелбите.
Техниката, екипажите и длъжностните лица за осигуряване на стрелбите бяха от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен от състава на Сухопътните войски.
Огневите тренировки са част от подготовката за държавния изпит по огнева подготовка на бъдещите лейтенанти през месец май на Учебен полигон „Ново село“. Изпитът ще се проведе в условията на същото упражнение с въоръжението на танк Т-72 с щатен изстрел.
Огневата мощ и маневреност на танка са въздействали много силно на поне трима ... още
Днес, 16 март, военните формирования от Плевен тържествено отбелязаха празника на гарнизона.
Празникът е свързан със славната победа на Четвърти пехотен плевенски полк в боевете при Акалан в Балканската война през 1913 година.
Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.
     Тържествените ритуали се проведоха с полагане на венци и цветя пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк в градската градина и с молебен за здравето и благополучието на българската войска пред паметника  на  Девета  пехотна  плевенска дивизия, отслужен от духовници от Плевенската митрополия.
Събитието уважиха областният управител Иван Янчев, кметът на Плевен Георг Спартански и кметът на Ловеч Корнелия Маринова, родолюбиви граждани и ученици.
На 10.03.2022 г., на Учебен център „Люляк”, се проведе бригаден шампионат по дуелна и щафетна стрелба с 7,62 мм автомат „Калашников”.
Шампионатът има за цел да се определят състезатели, които да участват в състава на представителния отбор на Сухопътните войски по дуелна и щафетна стрелба.
В надпреварата взеха  участие 8 отбора от военните формирования на          бригадата ( 31мб – Хасково, 38мб - Стара Загора,  42мб- Ямбол, ЩБ – Стара Загора, 20садн – Ямбол, ЗРДН- Плевен, БЗС- Стара Загора и БЛО- Стара Загора).
Въпреки лошите атмосферни условия, участниците в съревнованието показаха силна воля, издръжливост и спортсменски дух и постигнаха следните резултати:
Дисциплина: Щафетна стрелба
          Отборно класиране:
          - 1 място – 31мб – ... още
Copyright © 2022 Сухопътни войски. Всички права запазени