Седемдесет и седем новоназначени военнослужещи във военните формирования от състава на 2-ра механизирана бригада и в Единния център за начална подготовка – Плевен, положиха военна клетва, днес, 7 януари. Ритуалите се проведоха във войсковите райони на 38-ми механизиран батальон – Стара Загора, 31-ви механизиран батальон – Хасково и ЕЦНП - Плевен.
Тридесет и пет военнослужещи в Стара Загора, тридесет и трима в  Хасково и девет в Плевен целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народ и Родина.
Командирите на ЕЦНП полковник Марин Господинов, на 31-ви механизиран батальон подполковник Светослав Годинов и заместник–командирът на 38-ми механизиран батальон майор Николай Трифонов приветстваха младите войници и им напомниха светостта на този незабравим ден.
Утре, 8 януари, още шестдесет и двама новоназначени военнослужещи във военните формирования в гарнизон Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада и двадесет и девет ... още
В град Сопот днес, 5 януари, бяха отбелязани 161 години от рождението на генерал-лейтенант Георги Вазов - човекът и воинът, отдал своите сили в служба на Родината и под чието командване през 1913 г. се е решила съдбата на Одринската крепост.
 В тържествения ритуал по полагане на венци и цветя взеха участие военнослужещи от зенитно-ракетния дивизион и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово.
Да почетат паметта и делото на героя пред Мемориалния комплекс на двамата братя генералите Георги и Владимир Вазови присъстваха кметът на Общината Деян Дойнов, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков,  председателят на Общинския съвет Нели Пенева, представители на патриотични организации и родолюбиви граждани.
Представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в ритуали по повод отбелязването на 173-ата годишнина от рождението на Христо Ботев и традиционния водосвет на Богоявление, при спазване на противоепидемичните мерки.
В гр. Стара Загора от 11.00 ч. на 6 януари военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методи Кусев”, а от 11.30 ч. военнослужещи и духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада - Карлово ще отбележат годишнината от рождението на Христо Ботев с митинг-поклонение в родния му град Калофер. На площад „Народни будители” в Благоевград от 11.30 ч. представителни подразделения от състава на Бригадно командване ще отбележат  годишнината от рождението на великия българин и патриот с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия паметник. Военнослужещи от състава на 91-ви батальон за обща поддръжка ще вземат участие в ритуала пред ... още
Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 91-ви  инженерен батальон за обща поддържка от състава на 55 инженерен полк - Белене  беше задействано вчера, 3 януари, с цел разузнаване на метален предмет с цилиндрична форма, открит към 13,30 ч.  в Индустриалната зона на Асеновград, обл. Пловдив. При направения оглед специализираният екип с ръководител капитан Иван Тричков установи, че това е корозирала 50-килограмова авиобомба, без взривател.
Боеприпасът беше транспортиран и унищожен днес, 4 януари, на учебен полигон „Червен“ при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Днес, 23 декември, в Плевен беше проведена панихида в памет на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в мисията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак.
Църковният ритуал започна в 11:00 часа пред паметната плоча в Плевен. Кратко слово в памет на загиналите военнослужещи произнесе полковник Марин Господинов – командир на Единен център за начална подготовка.
„Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч зад граница, заслужават уважение и признателност“ - подчерта в словото си полковник Марин Господинов.
Плевенският митрополит Игнатий отслужи молебен в памет на  офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев и офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров и всички други загинали при изпълнение на войнския си дълг в мирно време, а паметта ... още
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени