На 11 юли в лятното кино на Народно читалище „Васил Левски - 1861 г.” в Карлово, пред многобройна публика,   Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, с диригент капитан Йордан Илиев изнесе празничен концерт. Поводът е 120 години от основаването на оркестъра на 28-ми пехотен Стремски полк на 18 май 1904 г., чийто наследник се явява бендът на бригадата.
Програмата включваше изпълнения на филмова музика към популярни и обичани кино-продукции: „Индиана Джоунс”, „Карибски пирати”, „Джеймс Бонд”, „Тримата мускетари”, „Замръзналото кралство”, „Хубава жена”, „Цар Лъв”, „Междузвездни войни” и други, които бяха съпроводени от мултимедийна прожекция на откъси от тях.
Концертът предизвика вълнение и огромен интерес сред гражданите и гостите на града, които имаха възможност за първи път да се насладят на подобно събитие, комбиниращо  ... още
Днес, 10 юли в тържествена обстановка, в присъствието на роднини, близки и приятели, новоназначените военнослужещи в 55-ти инженерен полк от състава на Сухопътните войски целунаха националното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината.
Почетният строй на военнослужещите от формированието прие началникът на щаба на полка подполковник Росен Кунов. Той поздрави военнослужещите и отправи пожелания за търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи. „Убеден съм, че  днес, изправени пред националното знаме добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” – каза в словото си подполковник Кунов.
На 9 юли военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, взеха участие в тържественото отбелязване на 174 години от рождението на Иван Вазов в родния му град Сопот.
Да почетат делото на Патриарха на българската литература на ритуала присъстваха: Станислав Стоенчев – кмет на Община Сопот,  Нели Пенева – председател на общински съвет Сопот, полковник Тодор Манчев – заместник-командир по логистичното осигуряване на 61-ва механизирана бригада,  доц. д-р Григорий Вазов – почетен гражданин на град Сопот и родственик на Иван Вазов, Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия, общински съветници, представители на държавната и местна власт, на институции и сдружения, граждани и гости на град Сопот.
Слово за титана на българската литература произнесе господин Стоенчев, след което връчи Националната Вазова награда за литература за 2024 на  ... още
Днес, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени бойни припаси от 3-ти механизиран батальон – Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване, с ръководител капитан Димитър Димитров разузна, транспортира и унищожи силно корозирала ръчна отбранителна граната Ф-1, със запалка УЗРГМ, открита в сграда на улица „Александър Стамболийски“ 31, в град Разлог, област Благоевград.
Формированието е задействано на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
 
На 8 юли в 110-ти логистичен полк – Пловдив, с водосвет за здраве и благополучие, беше отбелязан храмовия празник на параклис "Свети Прокопий".
  На водосвета присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, представители на военните формирования от гарнизон Пловдив.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени