Днес, 1 април, личният състав на 91-ви инженерен батальон – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, чества 19 години от създаването на формированието.
Празничният ден започна с тържествено събрание и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати в ежедневната служебна дейност. Наградите бяха връчени от заместник-командира майор Радостин Тенев, който поздрави личния състав от името на командира  на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Майор Тенев направи кратка равносметка на реализираните начинания и постигнатите цели и изказа своята благодарност за проявените отговорност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на Международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно ... още
 Занятия за повишаване на подготовката и обмяна на опит осъществиха военнослужещите, назначени на водолазни длъжности в Сухопътните войски от 18 до 29 март в 55 инженерен полк - Белене.
В сбора взеха участие военнослужещи от състава на 55-ти инженерен полк, военните формирования 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 - 9 – Варна и нещатни водолази на РС „Военна полиция” - Варна, които затвърдиха своите знания и умения с водолазни спускания в река Дунав.
Подготовката и провеждането се осъществи под непосредственото ръководството на капитан Даниел Маринов и ръководителите на водолазни спускания старши лейтенант Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев от състава на полка, старши сержант Илиян Зайчев от в.ф. 44200 – Стара Загора и младши сержант Георги Георгиев от в.ф. 54890 – Казанлък.
В хода на занятията военнослужещите отработиха въпроси по повишаване и поддържане на водолазните умения, съгласно програмата ... още
Разглеждат се възможностите някои административни срокове за кандидатстване за войнишки длъжности да бъдат съкратени. Това каза в гр. Ловеч командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти по време на националната кампания „Бъди войник“. „Нямаме намерение да снижаваме критериите за подбор на кандидатите, защото това би могло да се отрази негативно на нашата работа“, подчерта той.
Генерал-майор Михаил Попов отбеляза, че ако се запазят сегашните темпове на прием на кандидати за военна служба, некомплектът може да бъде преодолян за няколко години. „Засега първите резултати са обнадеждаващи, съдейки по броя на подадените документи в първия обявен за тази година конкурс за заемане на вакантни войнишки длъжности във военните формирования от Сухопътните войски. Надявам се до края на годината да проведем успешно още два конкурса“, посочи той.
„Кампанията „Бъди войник“ и срещите с Българската армия ... още
Във Военен клуб - Карлово от 27 до 29 март се провежда сбор на медицинските органи от Сухопътните войски на тема „Военномедицинската подготовка на личния състав от Сухопътните войски”. В него участват лекари, медицински сестри, санитарни инструктори и взводни командири от 3 мб, 10 мб, 31 мб, 29 мб и 38 батальон за ЯХБЗ и Е, а ръководител е д-р Людмил Цеков от Командването на СВ.
Сборът бе открит от бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва механизирана бригада, който подчерта „важността на военномедицинската подготовка за придобиване на знания и умения, които в крайни ситуации могат да спасят човешки живот“ и допълни, че „за него е чест провеждането на сбора именно в гарнизон Карлово“.
Заместник-началникът на щаба на СВ полковник Деян Дешков представи новите моменти при планиране и организиране на подготовката във формированията от СВ. Брифинги по темата изнесоха полковник доцент Попиванов - функционален ръководител на ... още
          С тържествен военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред монумента „Одринска епопея” в парк „Тракия” започна вчера, 26 март, празникът по повод 106 години от Одринската епопея и Деня на Тракия в Стара Загора.
          Слово за тези славни страници от най-новата българска история произнесе председателят на Тракийското дружество „Одринска епопея” Цанко Атанасов, който припомни исторически факти за битката и за съдбата на тракийските българи. По думите му победата за крепостта е „триумф на българския национален дух“.
          На тържественото отбелязване на годишнината присъстваха областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, общински съветници,  ученици от Основно училище „Св. Никола” и десетки родолюбиви ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени