В НСА „Васил Левски“ завърши осмият турнир по тенис на корт в памет на генерал-майор Нейко Ненов. В него взеха участие осем отбора от състава на Въоръжените сили на Република България.
На първо място се класира отборът на фондация „Нейко Ненов“, на второ място се класира отборът на СКСО, а третото място зае отборът на Сухопътните войски. Четвъртото място заслужи отборът на министерството на отбраната, на пето остана отборът на КЛП. Шесто, седмо и осмо място заеха за отборите на КИПКО, ВМС и ВВС.
Снимки: Иван Иванов
 
„За мен е чест в днешния ден да открия събранието по случай празника на Сухопътните войски. 19 ноември е една дата, която е емблематична в българската история и е гордост и чест, че е основоположник на нашия празник. 138 години от битката при Сливница, 145 години от създаването на българската пехота, която е основоположник на съвременните Сухопътни войски. 138 години от битката при Сливница не е просто една битка, а първата битка,която отстоява националният интерес и то успешно и защитава обединението на България. За първи път в Третата българска държава, българската армия с дух и кураж успява да запази границата ни“, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, днес, 17 ноември, на тържественото събрание по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември във Военна академия „Г.С. Раковски“. „Сухопътните войски са по полигоните, където участваме в множество учения, участваме и в две мисии на Балканите. Не са само ученията, ... още
По повод Празника на Сухопътните войски – 19 ноември, о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков (началник на главния щаб на Сухопътните войски в периода 2001-2003 г.), дари 115 броя от своята книга „145 години Българска пехота“ на Сухопътните войски, 10 броя на Съвместното командване на силите, 10 броя на Военновъздушните сили и 5 броя на служба „Военна полиция“.
 „В тази книга ще се постараем да покажем на читателите защо трябва да се отнасят с уважение към тях, да им вдъхнем увереност, че е мало сила, която е защитавала Родината и която ще ги защити и в бъдеще. Тази сила е Българката армия и нейните офицери, сержанти и войници от Сухопътните войски. Нека им отдадем заслужена почит в навечерието на тяхната 145-а годишнина.“ – пише авторът.
В Сухопътните войски книгите ще бъдат раздадени на библиотеките и за награди на отличили се военнослужещи и цивилни служители от формированията.
 
Центърът за подготовка на специалисти в Сливен отбелязва празника на Сухопътните войски с поредица от прояви, като началото бе поставено с поход на 13 ноември до паметни места, отдаване почит и уважение към историческото минало.
Днес 16 ноември, в Градската градина концертът на Военният духов оркестър на формированието зарадва гражданите и гостите на Сливен, приятелите на Българската армия и тези, които служат или са служили в редовете ѝ.  Под диригентството на капитан Калин Гемеджиев оркестърът изпълни маршове, български хора и любими на публиката музикални произведения. 
Личен състав и техника от артилерийски и зенитно-артилерийски формирования на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, от състава на Сухопътните войски, ще се придвижват по републиканската пътна мрежа за провеждане на полева подготовка.
На 21 ноември формированията ще се придвижват от градовете Стара Загора, Хасково и Ямбол до учебен полигон „Корен“ и от град Плевен до учебен център „Николаево“. На 24 ноември формированията ще се завърнат обратно в пунктовете за постоянна дислокация.
 
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени