Днес, 9 ноември, в Центъра за подготовка на специалисти се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва от 16 новоприети военнослужещи. Те постъпват на войнишки длъжности, след като успешно издържаха  изпитите  на 10 и 11 октомври.
В обръщението си към тях командирът на формированието полковник Любомир Вачев посочи значението, смисъла и стойността на клетвата. „Уважаеми войници, произнасяйки думите на военната клетва, вие завинаги влизате в строя на защитниците на Българи”, изтъкна полковник Вачев.
   Част от вълнуващия момент са поздравите от близките и снимките за спомен. А в понеделник те заминават за Учебния център в Плевен, за да преминат петседмичен курс начална военна подготовка, след което отново ще положат изпити.
       От 5 до 8 ноември военнослужещи от Центъра за високопланинска подготовка към Сухопътните войски на Турция посетиха 101 алпийски полк в Смолян.
       На изнесения от командира на смолянските алпийци полковник Димитър Кацаров брифинг военнослужещите от Турската армия се запознаха със задачите, мисиите и подготовката на 101 алпийски полк.
        Гостите бяха особено впечатлени от участието на полка в международните учения, състезания и подготовки в Австрия, Германия, Италия, Румъния, Украйна и от участието от 2009 г. мисията във Афганистан. Те присъстваха и на двудневното ротно тактическо учение с трета алпийска рота във високопланинска местност и наблюдаваха тактически действия на военнослужещите при придвижване на голямо разстояние в силно пресечена гористо-планинска местност; извършване на пеши патрул; действия при импровизирано взривно устройство/ИВУ/; устройване на ... още
„По проекта за нова бойна машина в момента се доизчистват детайли по исканията за изпращане на оферти и смятам, че до края на месеца тези искания ще бъдат изпратени. Искането за оферти е готово и включва всички образци документи, всички условия, готова е и методиката за оценка. Реалистично  очакване е и се надявам май месец следващата година да имаме подписан договор.

Освен главният проект на СВ, който привлича най-много внимание, разработваме още 12 проекта тази година. Те касаят всички родове войски - инженерните формирования, логистичното осигуряване, безпилотни летателни апарати... Имаме намерение следващата година те да са готови за финансиране и да се реализират от 5 до 7 години в бъдеще. Тези проекти са още един от начините да мотивират нашите военнослужещи да се развиват. Имаме предварителни разчети за тях. Очаквам финансирането им да бъде свързано с плановете за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 процента до 2024 ... още
За периода от 05.11. до 09.11.2018 г. в районa на 78 батальон за осигуряване, щабът на Сухопътните войски, под ръководството на началника на щаба бригаден генерал Николай Караиванов, участва в тристепенно компютърно подпомагано командно-щабно учение „Есен 2018” на тема „Защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България”.
От състава на Сухопътни войски в командно-щабното учение участват щабовете на 24150-Стара Загора, 34750-Карлово, 26400-Благоевград, 24490-Асеновград, 28880-Белене, 46690- Пловдив, 28330-Смолян, 22160-Плевен, 34200-Шумен, 24620-Свобода, 42600-Мусачево, както и специалисти по гражданско-военно сътрудничество и психологически  операции от 78 батальон за ... още
Днес, 02 ноември, на строевия плац в 101 алпийски полк – Смолян, 20 новоназначени военнослужещи в тържествена обстановка положиха военна клетва.
Приветствено слово произнесе командирът на алпийците полковник Димитър Кацаров, който завърши с думите „Желая ви здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата! Следвайте примера на военнослужещите от 101 алпийски полк и не забравяйте, че сте наследници на славния 21 Средногорски полк”.
Поздравления бяха получени и от областния управител на област Смолян Недялко Славов и кмета на общината Николай Мелемов.
Мероприятието завърши със среща на командира на полка с родителите и близките на положилите военна клетва.
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени