Вчера, 17 септември, в рамките на съвместната подготовка „Родопи-23“ се проведе Културен ден. Участниците в подготовката имаха възможността да посетят историческия музей „Стою Шишков”, художествената галерия и църквата „Св. Висарион Смолянски”, след което направиха и панорамна обиколка на град Смолян.
 
 На 19 и 20 септември, личен състав и техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, от състава на Сухопътните войски, се завръщат от участие в съвместно многонационално учение „SABER JUNCTION 23” и ще се придвижват по републиканската пътна мрежа от ГКПП Калотина – до град Карлово.
 
Въпреки тежките метеорологични условия съвместната подготовка „РОДОПИ - 23” с участието на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски и военни формирования от партньорски държави продължава.
Първа алпийска рота с военнослужещи от САЩ тренираха различни способи по алпийска подготовка, Трета алпийска рота и военнослужещи от Италия извършиха атака на обект, а Четвърта алпийска рота с военнослужещи от Чехия прекараха нощта в планината и извършиха 20 км преход въпреки обилните валежи.
Продължава съвместната подготовка „РОДОПИ - 23” с участието на 101-ви алпийски полк  от състава на Сухопътните войски  и  военни формирования от съюзни държави. Изпълнява се отработването на въпроси по оцеляване, огнева подготовка и патрулиране.
На 12 и 13 септември на УП „Анево” се проведе първият шампионат по тактическа стрелба между формированията от Сухопътните войски. В надпреварата взеха участие отборите  на 61-ва механизирана бригада – Карлово, 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, 101-ви алпийски полк – Смолян, на 3-то Бригадно командване – Благоевград, 5-то Бригадно командване – Плевен и на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.
Участниците премериха сили в различни сцени, като водеха огън по мишени на къси и пределно къси разстояния с автомат и пистолет от място и в движение, със смяна на позициите. Състезанието протече при отлична организация, като отборите демонстрираха висока мотивация за победа, състезателен дух и точен стрелкови мерник.
В крайното класиране почетното първо място зае отборът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, на второ място се нареди отборът на 101-ви алпийски полк, а на трето място е отборът на 2-ра Тунджанска ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени