От 3 до 5 април 2024 г.  командирът на Сухопътните войски на Република България генерал-майор Деян Дешков беше на официално посещение на Началника на Главния щаб на Сухопътните войски на Италианската Република, генерал-лейтенант Кармине Масиело.
Командирите на Сухопътните войски на двете страни обсъдиха въпроси, свързани с участието на Сухопътните войски на Италианската Република и на Република България в инициативи на НАТО, възможностите за съвместна подготовка на формирования от СВ на двете страни, както и състоянието и перспективите за развитие на бъдещи съвместни дейности.
По време на визитата си генерал-майор Дешков посети и 8-ми кавалерийски полк. В състава на делегацията бяха още командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и заместник-началникът на Щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Ивайло Иванов.
Днес, 1 април, личният състав на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, чества 24 години от създаването на формированието.
Командирът на батальона подполковник Даниел Маринов прие строя, приветства личният състав, изказа своята благодарност за добре изпълнените задачи, повишените способности и достойното представяне на всички военнослужещи и цивилни служители през изминалата година. Той пожела на личния състав да гледа смело към бъдещето, да мисли за настоящето и да се гордее с миналото.
В празничния ден със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, старши лейтенант Георги Чолев беше повишен във военно звание капитан.
Със заповеди на командира на 55-ти инженерен полк и командира на батальона, бяха връчени грамоти на военнослужещи, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев награди днес, 29 март, военнослужещите от 101-ви алпийски полк, които преди броени дни, по време на съвместната подготовка „Родопи - 24“, проведоха реална операция по спасяване на бедстващи хора в Източните Родопи.
 
За висок професионализъм, чувство за отговорност, хладнокръвие и смелост при спешно проведената операция по търсене и спасяване при зимни условия на бедстващи граждани в планината бяха наградени майор Данаил Карабов - началник на учебен център във военно формирование 28330 -  Смолян, капитан Борислав Семерджиев - командир на Втора алпийска рота, старшина Борислав Костадинов - фелдшер във военно формирование 28330, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Пенчев - инструктори в учебен център за планинска подготовка.
 
На церемонията присъства командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димов.
 
Информация и снимки - Пресцентър на МО.
В продължение на два дни се проведе ротно тактико-специално учение „Специализирана защита-2024“, в което взеха участие около 50 военнослужещи с над 10 единици техника от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е.
В хода на учението бяха отработени задачи и демонстрирани  умения по извършване на марш, заемане и действия в район за бойно използване, водене на радиационно и химическо разузнаване, извършване на пълно активно обеззаразяване на личен състав и техника.
           Темата на учението беше „Действие на формированията за ЯХБЗ и Е в зона за отговорност при изпълнение на задачи в интерес на Сухопътния компонент, провеждащ отбранителна операция”, а негов провеждащ заместник-началникът на щаба на формированието капитан Ивайло Петров.
 
С управление огъня на артилерийската група с участието на батареи от реактивния дивизион с командир подполковник Георги Янчев, офицер за връзка и група предни наблюдатели от Въоръжените сили на Република Италия от състава на многонационалната батальонна бойна група, базирана на учебен полигон „Ново село”, завърши полевата подготовка на 4-ти артилерийски полк.
          В хода на тренировката бяха отработени цели, поставяни за изпълнение от сухопътния компонент, от многонационалната бойна група, както и от собствените разузнавателни органи и средства.
          За първи път бяха тествани и отработвани иновативни методи за използване на командния пункт на щаба на полка и командния пункт на артилерийския дивизион с командир подполковник Александър Младенов, както и новопридобитите в полка автоматизиран звукометричен комплекс и безпилотната летателна ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени