Вчера, 18 юни, в района на 2-ра механизирана бригада - Стара Загора се проведе работна среща с участието на главния сержант на Българската армия старшина Калин Крумов, главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов и главните сержанти от формированията на 2-ра механизирана бригада. Работното посещение беше с цел запознаване на главния сержант на Българската армия с процеса на организиране, провеждане и отчитане на подготовката на сержантския и войнишкия състав в бригадата, както и обсъждане на въпроси, свързани с професионалното развитие, дисциплината, обучението и мотивацията на личния състав, качеството на новите образци снаряжение и екипировка, използвани от личния състав на 38-ми механизиран батальон.    
        Посещението започна със среща с командира на 2-ра механизирана бригада, бригаден генерал Стоян Шопов, която продължи в района на 38-ми механизиран батальон с брифинг на главния сержант ... още
 
От 8 до 17 юни в местността „Смолянски езера“ се провежда летен полеви лагер с военнослужещи от 101-ви алпийски полк под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров.
По време на полевата подготовка, която протича при тежки метеорологични  условия, ниски температури и ежедневен дъжд, са планирани 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна, ЯХБЗ и Е подготовка,  48-часови занятия по патрулиране, бивакуване и оцеляване в планината, извършване на пеши марш на разстояние до 35 км, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.
В полевия лагер участват щабът на полка, пет алпийски роти, разузнавателен и инженерно-сапьорен взвод, както и логистичен модул.
Със заповед на командира на лагера обучението се провежда при спазване на всички заповядани мерки за неразпространение на COVID 19. 

Вчера, 9 юни, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване, транспортиране и унищожаване на стара немска граната от Втората световна война. Боеприпасът е открит в ниша на изоставена къща в село Паспал, община Ардино. Гранатата беше транспортирана и унищожена на бивше военно стрелбище в град Ардино.
Обезвреждането извърши група в състав от четирима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Специализиран екип от 61-ва механизирана бригада беше задействан вчера,  8 юни, за обезвреждане на боеприпас, открит в местността „Аневско кале“ над гр. Сопот. Под ръководството на капитан Методи Киряков военнослужещите извършиха разузнаване, при което установиха, че това е невзривен 152 мм корозирал снаряд с взривател, без маркировка. При стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен на учебен полигон „Анево“.
Специализираният екип действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Днес, 8 юни, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)  от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в замлището между селата Горнослав и Орешец, общ. Асеновград.
 При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Стоян Атанасов, установи, че това е корозирал 100 мм снаряд, без маркировка.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени