Успешно завърши поредната подготовка по „Специална лична защита“ на военнослужещи от Сухопътните войски, съвместно с представители на Служба „Военна полиция“ в учебният център на Службата в град София.
В двуседмичната подготовка участваха военнослужещи от 2-ра механизирана бригада - Стара Загора, 61-ва механизирана бригада - Карлово, 4-ти артилерийски полк - Асеновград, 101-ви алпийски полк – Смолян, 78-ми батальон за осигуряване – София и 55-ти инженерен полк – Белене.
Обучението на инструктори е ключов елемент от изпълнението на разработената „Визия за развитието на специална лична защита за военнослужещите от Сухопътните войски“.
Обучението на инструктори от формирования от Сухопътните войски ще продължи до края на годината в Центъра по бойна подготовка и спорт към Академията на МВР и учебният център на служба „Военна полиция“ в град София.
 
Днес, 4 юли, курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, водени от капитан І ранг Валентин Василев – началник на катедра „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, посетиха 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски.
Бъдещите морски командири присъстваха на брифинг, който включваше кратка историческа справка за бригадата, нейната структура, мисии и функции. Бяха запознати с района на формированието, неговото героично минало, разглеждайки експозициите в залата на бойната слава „Стремци” и наблюдаваха представянето на различни образци въоръжение, техника и оборудване, намиращо се на въоръжение в бригадата. В рамките на визитата те посетиха и православен параклис „Св. Мина” и спортния център, които се намират в района на бригадата.
Посещението завърши с обща снимка на „Паметника на загиналите войни във войните 1912 г. - 1918 г.”
Снимки: 61-ва Стрямска ... още
Днес, 4 юли курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” посетиха 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.
Посещението е част от планираното опознавателно пътуване на курсантите от Висшето военноморско училище във военните формирования от Българската армия и има за цел да се запознаят с функциите и задачите на формированията от видовете Въоръжени сили.
Заместник – командирът на бригадата полковник Митко Балтов посрещна бъдещите офицери и ги запозна със структурата, мисията и задачите на формированието.
По-късно курсантите наблюдаваха статичен показ на нови образци въоръжение, техника и екипировка и посетиха православния параклис „Св. вмчк Георги Победоносец” в района на бригадата.
Капитан І ранг Валентин Василев – началник на катедра „Тактика” във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” изказа своята благодарност към домакините за гостоприемството и създадената организация, а командирът ... още
Състезатели от спортни клубове от Сухопътните войски - „Стрямци - 61“ от 61-ва механизирана бригада-Карлово, „Тракиец 2007“ от 2-ра механизирана бригада-Стара Загора, „Алпинист“ от 101-ви алпийски полк-Смолян, „Танкист“ от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, „Ботев“ от 5-то бригадно командване-Плевен и „Логистик“ от 110-ти логистичен полк-Пловдив, постигнаха престижни резултати по време на Държавния шампионат по планинско бягане, провел се в курортен комплекс „Боровец“ на 3 и 4 юли.
В шампионата освен представителите на Сухопътните войски участваха и отборите „Спорт МО“ от министерството на отбраната, „НВСК Велико Търново“ от Националният военен университет „Васил Левски“, „Ракета“ от Военновъздушните сили, „Оптикс“ от Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и „Атлетик“ от Съвместното ... още
Днес завърши Държавният военен шампионат по тактическа стрелба в динамични условия, на който домакин беше 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.
След изключително оспорвана надпревара на учебен център „Анево” между състезателите от Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, Националния военен университет „Васил Левски” и Служба „Военна полиция”, в крайното отборно класиране при мъжете призовото първо място зае отборът на Съвместното командване на специалните операции, следван от отбора на Сухопътните войски, а трети се наредиха представителите на Военновъздушните сили.
Отборно при жените победител стана Съвместното командване на специалните операции, на второ място се класира отборът на Сухопътните войски, а трети са представителките на Военноморските сили.
В индивидуалното ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени