НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 428
134 години от създаването на славния 7-ми пехотен Преславски полк чества днес, 12 октомври, неговият наследник военно формирование 54060 - Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен.
Командването и личният състав на батальона отбелязаха бележитата дата с тържествено приемане на строя от за командира на батальона майор Радостин Славчев. В приветственото си слово той заяви, че този празник е повод за гордост  за повдигане на духа и самочувствието на днешните поколения български офицери и войници и допълни: „Днес във времена на снижена духовност, празникът на баталъона е необходим не само за повдигане на духът ни. Празникът  ни е необходим, защото е източник на гордост , че сме потомци на славни воини.” За постигнали високи резултати в учебната и бойната дейност бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието.
По традиция, след преминаване в тържествен марш, празникът продължи с турнири по футбол на малки ... още
На 11 октомври, военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград взеха участие в тържествените чествания, посветени на 106 годишнината от освобождението на град Разлог от турско робство.
Тържествата започнаха на площада пред сградата на Общинската администрация, където бе построен почетен караул от личния състав на Бригадното командване. Началникът на почетния караул старши лейтенант Даниел Георгиев рапортува на командира на формированието полковник Красимир Кръстев, който поздрави военнослужещите по случай празника, след което последва ритуал по издигане на националното знаме.
В знак на преклонение пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите взеха участие и в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Васил Левски.
 Кметът на община Разлог инженер Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани и сподели, ... още
Успоредно с изпълнението на задачите през първата половина на месец октомври, Центърът за подготовка на специалисти – Сливен отбеляза своя празник – 68 години от зачисляване бойно знаме на формированието с Указ 532 на Президиума на Народното събрание от 6 октомври 1950 г., а също и  70 години от дислоцирането в Сливен на три танкови дружини, от които е било сформирано ново танково съединение  –  3-та танкова бригада. На събранието-концерт в приветственото си слово командирът полковник Любомир Вачев изтъкна високия дух и професионализъм на личния състав и отправи пожелания за здраве, радост и успехи. Началникът на отделение „Личен състав” подполковник Величка Неделчева прочете заповеди за награждаване и обяви получените поздравителни адреси. Поздравителният концерт беше от изпълнения на Военния духов оркестър на ЦПС и състави на Военен клуб-Сливен.
Празникът беше съпътстван от ритъма на воинското ежедневие. Офицери, сержанти и ... още
 
Днес, 11 октомври, успешно приключи тактико-специалното учение за оценка готовността на инженерна рота за обща поддръжка на 91 инженерен батальон – Пловдив от състава 55-ти инженерен полк като декларирано формирование към силите на НАТО и ЕС по пакета цели на способностите 2017.
Процесът на сертифициране започна на 9 октомври с брифинг на командира на ротата капитан Малин Михайлов и проверка на изготвената документация от комисията. На 10 и 11 октомври се проведе тактико-специално учение на тема „Действие на инженерна рота за обща поддръжка при обща инженерна поддръжка на многонационална тактическа група в операция по прикриване на застрашен участък от държавната граница”.
В хода на учението военнослужещите изпълниха инженерни задачи по устройване на дублиращи мостове и фортификационно оборудване на пунктове за управление, изпълнение на задачи по разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени бойни припаси, подвоз на материални ... още
      Вчера, 8 октомври, на централния площад на град Девин военнослужещите от 101 алпийски полк - Смолян и представителният духов оркестър на Военновъздушните сили  участваха в тържествата по случай 106 годишнината от освобождението на град Девин.
       Тържествената заря-проверка, командвана от капитан Белев – командир на 3-та алпийска рота и приета от командира на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров, както и спектакълът „Невястата" на Фолклорен ансамбъл „Родопа" бяха кулминацията на тържествата.
„Свободата в 21-ви век е непреходна ценност, и ако преди 106 години е била извоювана на бойното поле, то наш е дългът днес да я съхраняваме със средствата на демокрацията, по чийто път поехме след немалко усилия преди двадесет и девет години. Свободата е права, но тя е и отговорности – това трябва да го проумее всеки от нас и да предприемаме действия само на базата на ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени