НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 450
Представителни роти от военно формирование 24490-Асеновград ще участват утре вечер, 1 май, от 19.30 ч. на площад „20-ти април“ в провеждането на тържествена проверка (заря) в град Панагюрище, посветена на 143 години от Априлската епопея.
От Командването на Сухопътните войски ще присъства заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов. Очаква се ритуалът да бъде уважен от председателя на Народното събрание на Р България г-жа Цвета Караянчева, представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, много жители и гости на града.
 Тържеството  ще започне с посрещане на главното знаме на Априлци, което е точно копие на ушитото от Райна Княгиня през героичните и славни дни на 1876 г. То се съхранява в къщата-музей „Райна Княгиня“ и се изважда на всеки 1 май. На площад „20-ти април” представителните блокове от военно формирование 24490 ще посрещнат главното знаме, както и знамената на останалите ... още
В периода 23-25 април на територията на учебен център „Добрич” и военно формирование 52740 – Хасково се проведе сертификация на 38-мия контингент от Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа”.
На сертификационното учение бяха разиграни различни ситуации, които военнослужещите от ротата тренираха през времето на своята подготовка. Съвместно с националния елемент подготовката се проведе в района на военно формирование 52740 Хасково и на територията на учебен център „Добрич” в периода февруари – април 2019 г.
На полигона бeше изграденa част от базата, включваща тактико-оперативен център и контролно-пропускателен пункт, съдържащи всички елементи като тези на летище „Кандахар”. Така военнослужещите се запознаха с обстановката, в която ще изпълняват своите задачи. Бяха проведени занятия по тактико-специална подготовка, изпълняваха се задачи по охрана на контролно -пропускателен ... още
Турнирът по шахмат за „Купа Св. Георги Победоносец“ събра на 20 и 21 април любители на древната игра от цялата страна и военнослужещи от гарнизон Плевен. Той бе организиран по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Турнирът е втората съвместна инициатива между СКШ „Спартак Плевен XXI“ и Военен клуб „Ботев“ - Плевен с подкрепата на БФШ 1928 и хотел „Ростов“.  По традиция началото бе дадено с химна на Р България, след което прозвуча и химна на Българската армия „Велик е нашият войник“. Участниците бяха приветствани от полковник Николай Бешев - началник на гарнизон Плевен и Иван Кюлджийски – заместник-кмет на община Плевен.
В театралния салон на Военен клуб – гр. Плевен бяха изиграни  6 кръга класически шахмат, в които участваха общо 65 шахматисти – 32-ма военнослужещи и 33-ма граждани. Борбата бе много ... още
На учебен полигон „Ново село”, район 2 – „Чубра”, се провежда полева подготовка, в която участват специалисти по ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) от формированията на Сухопътните войски – 59-та рота-Горна Оряховица на 38 батальон за ЯХБЗ и Е – Мусачево, рота за ЯХБЗ и Е от 2-ра мбр, отделения за радиационно и химическо разузнаване и отделения за обеззаразяване от 110 логистичен полк, Бригадното командване от Благоевград и Враца, 101 алпийски полк - Смолян, 55 инженерен полк - Белене, 1 разузнавателен батальон - Свобода, Център за подготовка на специалисти - Сливен.
Целта е усъвършенстване на практическите навици и действия при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка в резултат на използване на оръжие за масово унищожаване, ядрени, химически и биологически опасни аварии, терористични актове с използване на  ядрени, химически и биологически агенти.
В рамките на полевата подготовка ще се проведат ... още
На 18 и 19 април, в изпълнение на Заповед на командира на Сухопътните войски, в гарнизоните Благоевград и Враца се проведоха двудневни занятия с военнослужещите от формированията за действие при гасене на пожар и овладяване на последствия от наводнения (ФОППБ) от Бригадното командване и служители на Регионалните дирекции на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Занятията протекоха на два етапа - теоретична и практическа част. Целта бе да се координират действията на военнослужещите от ФОППБ и служителите на пожарната безопасност. На практическите занятия бяха представени видове техника и средства за гасене на пожари на въоръжение в Бригадното командване, съответните противопожарни служби и реда за действие с тях и бяха направени демонстрации за гасене на пожари чрез видове пожарогасители и кофпомпи от личния състав  на Бригадното командване.
 
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени