НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 664
Само Сухопътни войски от първия ден – 12, до момента сме участвали с над 800 души и над 190 единици техника.
Разполагаме с над 80 групи от по 20 човека с техника. Пръснати сме в цялата страна. Имаме готовност за реакция в рамките на до час.
С жива сила и техника военните са на терен в най-горещите точки.
Към момента Сухопътни войски участват основно на две места – в районите на село Отец Паисиево и село Воден с около 150 души и 20 единици техника от всякакъв вид.
С нас са и колегите от ВВС, които имат групи на земята и хеликоптери във въздуха. Нашите хеликоптери са три и участват от сутрин до мрак в гасенето.
Колегите от ВВС правят и невъзможното и поддържат техниката си. Никога не сме я делили на руска, източна западна, южна или северна. Тя е наша. Ние с това разполагаме. Всичко, което е годно, се използва при поискване. 
Имайте на предвид, че това са хора, които отиват сутрин на ... още
Днес, 18 юли, в гарнизон Асеновград се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод честването на 187 години от раждането на Апостола на свободата Васил Левски.
Ритуалът пред паметника на Дякона започна с приемане строя на почетния караул от заместник-командира на 4-ти артилерийски полк подполковник Кирил Байлов.
Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе Ахавни Кеворкян – председател на сдружението на писателите в Пловдив.
Бяха поднесени венци и цветя, а с едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта пред живота и делото на Апостола.
Присъстваха представители на местната и държавната власт, жители и гости на града.
Снимки 4 ап
В знак на признателност Община Стара Загора, 2-ра Тунджанска механизирана бригада и Старозагорската митрополия организираха тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Отбелязването на годишнината започна с панихида в памет на Дякон Игнатий, отслужена от Старозагорското свещеничество.
На тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя участваха заместник – командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада полковник Митко Балтов, командири на военни формирования от състава на бригадата от гарнизон Стара Загора, Военният духов оркестър и личен състав от военно формирование 48430.
В Хасково пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се в едноименното средно училище в града, представителни роти от 31-ви механизиран батальон, почетоха паметта на Апостола с военен ритуал. Венци на признателност бяха положени от името на община Хасково, Областната управа, представители на военно – патриотични съюзи и много ... още
През днешния ден, 22 военнослужещи с 2 единици специализирана техника от 61-ви самоходен артилерийски дивизион, на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, под ръководството на капитан Иво Рачев, участват в гасенето на пожара край село Отец Паисиево, област Пловдив.
Снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово
 
На 18 юли в Център за подготовка на специалисти – Сливен, от състава на Сухопътните войски, се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва. Новоназначените военнослужещи произнесоха думите на клетвата, целунаха знамето и гордо произнесоха: „Заклех се!”.
Заместник-командирът на Центъра полковник Данчо Николов се обърна с приветствено слово към тях, към близките им и всички присъстващи. Той посочи смисъла и значението на военната клетва, цитира и клетвата, написана от Левски и произнесена от стотици родолюбци, припомни важни моменти от историята на България, свързани с полагане на клетва и завърши с думите: „Бъдете горди и смели, достойни защитници и пламенни родолюбци на нашата скъпа Родина – Република България!” 
Снимки: ЦПС - Сливен
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени