На 10 и 11 юни, на учебен център „Тюлбе“ и тактическо учебно поле „Летище“, се проведе тактико-специално учение с инженерна рота за бойна поддръжка от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. Учението се проведе под ръководството на командира на батальона подполковник Георги Димитров.
 
Днес, 11 юни, формированието за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси  от 78-ми батальон за осигуряване, от състава на Сухопътните войски, беше задействано за обезвреждане на боеприпас, открит по време на изкопни дейности в двор на частен имот в град Костинброд.
При направения оглед специализираният екип под ръководството на старши лейтенант Владислав Ставрев установи, че това е 85 мм изстрел УБР-365К - силно корозирал, с взривател и без видима маркировка,
Боеприпасът беше транспортиран и унищожен на територията учебен център „Сливница” при стриктно спазване на всички мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски.
 
На 11 юни в спортна зала „Янко Янков” в град Елин Пелин,  военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е  - Мусачево, проведоха пред ученици „Статичен дисплей” с показ на въоръжение и бойна техника, под ръководството на  главния сержант на батальона старшина Сашо Борисов. В рамките на събитието беше излъчен филм на Сухопътните войски за родовeте войски и провежданите учения.
Пред учениците от СОУ „Васил Левски” и Професионалната гимназия по керамика – гара Елин Пелин, старшина Сашо Борисов изнесе беседа за военната професия, нейните предимства и значение за обществото. Той ги запозна със специфичната дейност на батальона, начините за кандидатстване и приемане на военна служба на курсанти, сержанти и войници и възможностите за реализация на военнослужещите.
Учениците и техните преподаватели проявиха голям интерес и се докоснаха практически до въоръжението и бойната техника.
 
Редник 2-ри клас Сергей Илчев от 4-ти механизиран батальон от 5-то бригадно командване беше награден с предметна награда „нож” за „герой на битката” по време на многонационалното учение „Combined resolve 24-02“, проведено в базата на САЩ в Германия – Хохенфелс.
 
Днес, 7 юни, с официална церемония беше закрито многонационалното учение „Combined resolve 24-02“ в базата на САЩ в Германия – Хохенфелс, в което участваха щабен офицер, механизирана рота и група оценители от 4-ти механизиран батальон, от състава на 5-то бригадно командване – Плевен. На церемонията полковник Рикардо Търнър командир на 4-та бойна тактическа група от 101-ва въздушно-десантна дивизия от армията на САЩ и подполковник Рийд Маркъм командир на 2-ри десантен батальон от бойната група се срещнаха с участвалия личен състав от България.
Полковник Търнър благодари на целия личен състав за отдадеността, професионализма и неуморния труд, който са положили и оцени действията им като отлични. Полковник Търнър награди военнослужещи с предметна награда „монета“ на 4-та бойна тактическа група.
Подполковник Маркъм изказа своята изключителна благодарност и гордост от съвместната работа през време на учението, което се проведе в тежки ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени