На 16 май военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон, от състава на Сухопътните войски, участваха в тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред обновения паметник на загиналите във войните за национално обединение 40 жители от село Православ, община Братя Даскалови.
        Слово произнесе председателя на Съюза на ветераните от войните на България, 98-годишният доц. д-р Иван Сечанов, чието родно място е село Православ. 
        Църковен водосвет на паметника отслужиха свещеници от Архиерейското наместничество в Чирпан.
        В знак на признателност и почит към героите, венци и цветя поднесоха  господин Жеко Желев - кмет на с. Православ, представители местната власт, на военно-патриотични организации, гости и жители на селото.

 
Пред личния състав на Командването на Сухопътните войски, началникът на отдел „Личен състав“ полковник Нанко Тарапанов прочете Указа на президента на Република България Румен Радев за назначаването на бригаден генерал Станимир Христов за началник на щаба на Сухопътните войски.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Дешков връчи нагръдния знак на Командването на бригаден генерал Христов и каза: „Дойде дългоочаквания момент да се попълни командната група и да имаме началник на щаба. Казвам „добре дошъл“ на бригаден генерал Христов в Командването на Сухопътните войски и му пожелавам здраве, успех и напред!
Досегашният командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов рапортува и сдаде знамето - „...чисто и неопетнено“ на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който го връчи на бригаден генерал Мирослав Костадинов - до този момент заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
В словото си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Дешков каза: „Бригадата е от основните формирования на Сухопътните войски. Под вещото ръководство на бригаден генерал Станимир Христов участва, сформира, поддържа и развива Бойната група, която бе една от нашите основни задачи, поставена пред Сухопътните войски. Бригада, която участва в множество мероприятия свързани с патриотичното възпитание на младото поколение. Бригада, която залага еталони в бойната подготовка и показва на населението в гарнизоните, в които се намира, кой е българският военнослужещ, че той принадлежи на народа си и може да разчита на ... още
На 14 май в град Сопот, пред Мемориалния комплекс на двамата братя - генералите Георги и Владимир Вазови, с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя бяха отбелязани 156 години от рождението на генерал-лейтенант Владимир Вазов. В честването участваха военнослужещи и военният духов оркестър от 61-ва механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски.
Почит към живота и делото на героя отдадоха кметът на Община Сопот Станислав Стоенчев, председателят на Общински съвет Нели Пенева, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, представители на политически партии, на държавната и местна власт, на патриотични сдружения и съюзи, гости и жители на града.
Слово за великия пълководец, останал в българската славна летопис като „победителят от Дойран”, произнесе господин Станислав Стоенчев.
 
Механизирана рота от състава на 31-ви механизиран батальон – Хасково, от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и механизиран взвод от 29-ти механизиран батальон – Шумен, от състава на 5-то бригадно командване – Плевен,  през изминалата седмица, участваха в тактическото учение с бойни стрелби “IRON STRIKE 24” на учебен полигон „Ново село“, като част от състава на многонационалната бойна група на НАТО в България.
По време на учението бяха отработени тактики, техники и процедури при отбранителни действия в коалиционен формат.
Учението е част от подготовка на многонационалната бойна група и показва способността на Сухопътните войски активно да участват в мероприятия в съюзен и коалиционен формат, за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО. Помага за развитие на отбранителни способности на формированията и изграждането на партньорства с други държави.
В учението участваха ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени