На официална церемония беше дадено начало на участието на формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски в учението на НАТО „RAMSTEIN LEGACY 2024“ от учебен полигон „Корен“. Учението се провежда на териториите и във въздушните пространства на Република България и Румъния и ще продължи до 14 юни.
Сухопътните войски участват с формирования за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В учението участват още Военновъздушните сили със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ и Многонационалната бойна група на НАТО в България с рамкова държава Италианската република, с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър”, които се предислоцираха на учебен полигон „Корен“ през вчерашния ден. Управлението на формированията ще се осъществява от развърнат Групов оперативен център на територията на полигона.
Като част от учението, в периода от 11 до 13 юни, ще се проведат стрелби ... още
В тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2024”, което се проведе от 3 до 7 юни в националните морски пространства на Република България, участваха личен състав и техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово и Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, от състава на Сухопътните войски.
 
„Обявявам тактическото учение „Тракийски воин 24“ за закрито!“ С тези думи на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков закри най-голямото тактическо учение с международно участие на Сухопътните войски за годината „Тракийски войн 24“ на учебен полигон "Корен".
Учението продължи повече от една седмица и демонстрира високо ниво на подготовка и координация между различните формирования на Сухопътните войски на Българската армия и международните участници на полигоните „Корен“ и „Ново село“.
В своето обръщение генерал-майор Дешков  поздрави всички участници за отличното представяне и професионализъм, проявени по време на учението. „Отново доказахте, че нашите военнослужещи са готови да изпълнят всяка задача, поставена пред тях независимо от терена и условията. С гордост наблюдавахме синхронизираните съвместни  действия и високата дисциплина, които са резултат от вашата, и на ... още
На 3 юни, формированието за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от 3-ти механизиран батальон – Благоевград, от състава на 3-то бригадно командване, с ръководител лейтенант Тодор Белчев, разузна, транспортира и унищожи, силно корозирала ръчна отбранителна граната Ф-1, със запалка, открита в землището на село Самораново, община Дупница.
Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени