Днес, 29 март, военнослужещи от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на 55-ти инженерен полк - Белене под ръководството на старши лейтенант Милен Сотиров извърши разузнаване на корозирала 82 мм мина за минохвъргачка, открита вчера в частен имот  в град Плевен.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше транспортиран и  унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Aмерикански военнослужещи наблюдаваха подготовката на танкови екипажи от състава на Центъра за подготовка на специалисти. В залите на формированието бяха демонстрирани възможностите на тренажорите, на които  командирите, механик-водачите и мерачите от екипажа на танк Т-72 тренират и усъвършенстват уменията си.
На танкодрум „Камен“ българските танкисти изпълниха упражнение по кормуване, а на учебен център „Батмиш“ проведоха танкови огневи тренировки с въоръжението на танк Т-72.
По време на занятията американските военнослужещи имаха възможност  да обменят опит и знания с българските си колеги.
От 22 март до 2 април на учебен полигон „Корен” се провежда  полево лагерно обучение на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски.
В него участват военнослужещи с бойна, специална и спомагателна техника от военните формирования на Сухопътните войски.
По време на  полевото лагерно обучение артилеристите провеждат тренировки по стрелба и управление на огъня. Планирано е в обучението да вземат участие и американски военнослужещи.
Началник на лагерния сбор е заместник-командирът на 4-ти артилерийски полк.
Въпреки планираните кратки срокове за провеждане на полевото лагерно обучение, наложени от епидемиологичната обстановка, поставените задачи и основните цели ще бъдат постигнати. Полевото лагерно обучение се провежда при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването, министъра на отбраната и указания на началника на ... още
На учебен полигон „Ново село“ се проведе българо-американско учение „PLUTO RISING“. От американска страна в него участваха танкова рота и поддържащи подразделения от 2-ри танков батальон на пети кавалерийски полк  от Въоръжените сили на САЩ, а от българска страна - танков взвод  от  Центъра за подготовка на специалисти-Сливен,  взвод от 20-ти самоходен артилерийски дивизион-Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада.
През първия ден се състоя брифинг на командира на американската рота с командирите на взводове във връзка с планирането на учението, бойния ред и огневото поразяване. Уточнени бяха интегрирането и задачите на българския танков взвод с командир лейтенант Николай Петров. Беше избрана  и съвместима честота между станциите на танковете и проверена свръзката. Вчера се проведоха тактически действия и тренировка на маньовъра, а днес, 18 март, се проведе тактическо учение с бойна стрелба в настъпление с танкове Т-72 и ... още
На 14 март представителният отбор на 38-ми механизиран батальон – Стара Загора от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада взе участие в снайперско състезание „T-Class March Sniper Challenge” на Българската  „T - Class” федерация, което се проведе на учебен център „Сливница”.
          В надпреварата участваха 30 състезатели от различни спортни клубове от страната. Състезанието беше индивидуално, като всеки състезател участваше с определен вид оръжие /полуавтоматично оръжие или болтова карабина/.
          В общото класиране в клас полуавтоматично оръжие първото място извоюва ефрейтор Димчо Русев, трето място зае редник  Виделин Чолаков. В клас болтови карабини на четвърто място се класира редник Димитър Демирев.
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени