Военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов взеха участие в специализиран курс за десантиране, който се проведе от  22 до 24 юни във 24-та авиационна база - Крумово.
  Военнослужещите изпълняваха десантиране по способите „бързо въже“ и „рапел“ с пълно бойно снаражение от вертолет „Кугър“.
Курсът се проведе под ръководството на  подполковник Петко Кискинов и инструкторите старши сержант  Иван Кацаров и редник Евгени Денчев от състава на авиациационната база.
За втора поредна година отличието „Доблест” - I степен за спасен човешки живот беше връчен на военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Церемонията се проведе на 22 юни в зали „Стремци”, където  председателят на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен о. з. подп. инж. Радослав Георгиев удостои с приза ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон и ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно-ракетния дивизион, които на 11 май на подбалкански път София-Бургас, спасяват живота на млад мъж. Доблестта и смелостта са качества, достойни за уважение, които са акцент в личностното изграждане на военнослужещите от 61 механизирана бригада.
О. з. подп. инж. Радослав Георгиев връчи и плакет във връзка с 15-годишнината от основаването на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” на командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. Той изрази ... още
 
Сбор на снайперистите от формированията на Сухопътните войски – втори модул, се провежда в 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада.
От 15 юни, в продължение на две седмици, снайперистите усъвършенстват своите основни навици и умения, необходими за ефективна работа при изпълнение на различни по тип, място и цел задачи.  Подготовката се провежда под ръководството на капитан Румен Везев – началник на отделение „Тактическо” в 31-ви механизиран батальон.
Сборът започна с проверка на придобитите до момента знания и продължава с усвояване на нови такива.
На практическите занятия се изгражда психическата устойчивост на снайперистите. Те се провеждат в реална обстановка, което способства за придобиване на умения и навици за бърза реакция в необичайни и сложни ситуации.
Сборът ще приключи с провеждане на изпити по огнева, тактико-специална, физическа подготовка и военна топография.
 

Днес, 19 юни, в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево и 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е - Горна Оряховица бяха отбелязани 102 години от създаването на войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология.
Началото е поставено в далечната 1918 г., когато със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската армия.
Празничният ден в двете формирования започна с посрещане на знамето и приемане на строя, след което продължи с приветствени слова от майор Наталия Иванова – заместник-командир на 38-ми батальон и майор Атанас Колев – командир на 59-ти батальон, в които те благодариха на личния състав за положените усилия и труд за постигане на задачите и преодоляване на предизвикателствата в съвременните условия. В заключение им пожелаха много здраве, лично щастие и нови още по-високи успехи в професионален и личен план.
Бяха връчени предметни награди  от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор ... още
 
Вчера, 18 юни, в района на 2-ра механизирана бригада - Стара Загора се проведе работна среща с участието на главния сержант на Българската армия старшина Калин Крумов, главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов и главните сержанти от формированията на 2-ра механизирана бригада. Работното посещение беше с цел запознаване на главния сержант на Българската армия с процеса на организиране, провеждане и отчитане на подготовката на сержантския и войнишкия състав в бригадата, както и обсъждане на въпроси, свързани с професионалното развитие, дисциплината, обучението и мотивацията на личния състав, качеството на новите образци снаряжение и екипировка, използвани от личния състав на 38-ми механизиран батальон.    
        Посещението започна със среща с командира на 2-ра механизирана бригада, бригаден генерал Стоян Шопов, която продължи в района на 38-ми механизиран батальон с брифинг на главния сержант ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени