В изпълнение на решение на Министерския съвет от 12 октомври 2023 г. военнослужещи от Сухопътните войски ще извършат възстановително-ремонтни дейности по инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на българо-турската граница и прилежащия към него път.
Формирование от 20 военнослужещи с 10 единици техника от 55-ти инженерен полк - Белене започва работа по изпълнение на съвместния план на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната за дейностите по извършване на неотложни ремонтно-възстановителни дейности по държавната граница и прилежащия път.
В срок до 31 декември 2023 г. ежедневно ще бъдат извършвани строително-монтажни дейности по съоръжението от възпрепятстващ тип и възстановяване на прилежащия път.
Необходимите строителни и монтажни материали, стопански инвентар и оборудване се осигуряват от Главна дирекция „Гранична полиция“, в рамките на неусвоените финансови средства, одобрени по бюджета на Министерството на вътрешните ... още
Военнослужещи и Военният духов оркестър от Центъра за подготовка на специалисти, днес, 26 октомври, взеха участие в церемония по издигане на националното знаме, и знамената на град Сливен и Европейския съюз на площад „Хаджи Димитър“ по случай празника на града – Димитровден.
Строят на почетния караул бе приет от началника на гарнизона полковник Любомир Вачев.
Свещенослужители от Сливенската митрополия отслужиха молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. 
В Сухопътните войски започна „възраждане” на Специализирания ръкопашен бой, обособявайки го като отделна дисциплина за изучаване под името „Специална лична защита“.
Новата дисциплина ще бъде въведена за изучаване във формированията от Сухопътните войски през 2025 г. До тогава ще се подготвят и обучат необходимите за тази цел инструктори.
Специалната лична защита ще се базира на основата на източните системи за самозащита. Основава се на законите на физиката, нормативната база и селектирани техники за самоотбрана.
Обучението на инструктори се явява ключов елемент в изпълнението на разработена „Визия за развитието на специална лична защита за военнослужещите от Сухопътните войски“, защото инструкторите ще обучават военнослужещите от формированията на Сухопътните войски на всички тези техники.
Основата беше положена на 14 септември с провеждането на първия семинар на тема: „Представяне и трениране на техники за ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени