По инициатива на Аташето по отбраната на САЩ в България полковник Шанън Джонсън на 6 април във Военен клуб - Враца се проведе среща със семействата на военнослужещи от Бригадното командване от гарнизон Враца, които в момента са в състава на 37-мия контингент за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване  и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.
На срещата присъства командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, които изрази своята благодарност към полковник Джонсън за отправения жест на внимание към семействата на военнослужещите, които с чест изпълняват поетите ангажименти на страната ни в Афганистан и със своите професионални действия издигат престижа и авторитета на страната ни.
От своя страна, полковник Джонсън благодари за подкрепата, която семействата оказват на своите близки и подчерта, че сега тя е изключително важна за тях.
На организираното мероприятие присъстваха десетки деца, които се ... още
Днес, 5 април, в 13.15 часа бе активирано формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от 91 инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив, от състава на 55 инженерен полк - Белене.
        Военнослужещите под ръководството на капитан Стоян Мечкаров извършиха разузнаване, транспортиране и унищожаване на ръчна граната, открита в двора на частен имот в с. Сарая, обл. Пазарджик.     
       Боеприпасът бе обезопасен и транспортиран извън населеното място, където бе унищожен при спазване на мерките за безопасност.
        Военнослужещите действаха на основание заповед на Командира на Сухопътните войски.
От 2 до 4 април в 61 Стрямска механизирана бригада, район Казанлък,  на учебен полигон "Тюлбе"  се проведе тактическо учение „ОГНЕНА ЗОРА 2019” за сертифициране на 61 самоходен артилерийски дивизион от състава на пехотна бригада „Тежък тип”, декларирана за силите на НАТО с ниска степен на готовност.
Комисия  от състава на командването на  Сухопътните войски водена от полковник Христо Начев - началник на сектор в отдел Подготовка на войските, оцени бойните способности на 61 самоходен артилерийски дивизион, съгласно стандартите и критериите, заложени в Стандартите за силите на Съюзното командване по операциите и ръководството за оценка на бойните способности на сухопътните щабове и формирования.
В първата фаза на учението бяха проверени планиращите документи, познаването и използването на Стандартните оперативни процедури, правилата за бойно поведение и функционалните задължения от личния състав на дивизиона. ... още
Днес, 5 април 2019, на строевия плац Единия център за начална подготовка –  Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
Гости на тържеството бяха полковник Игнат Спахийски – заместник директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в Министерство на отбраната, полковник Павлин Велков – началник на щаба на Централно военно окръжие и др.
След приключване на ритуала полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен приветства курсистите. Той ги поздрави за избора им да преминат през военната подготовка и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
Полковник Павлин Велков също поднесе поздравления към военнослужещите от името на началника на Централното военно окръжие София.
По време на ритуала за полагане на военна клетва на ... още
На 4 април във 2-ра механизирана бригада - Стара Загора ученици от 11 и 12 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Любор Байер” се запознаха с устройството и принципа на действие на 7,62 мм автомат „Калашников”.
Учениците са членове на клуб „Приятели на армията” с ръководител  Радослав Петров - учител по физическо възпитание и спорт в гимназията.
Основната цел на клуба е свързана с патриотичното възпитание и повишаване на военно-техническата грамотност на младите хора. Интересът към тези практически занятия е голям. Особено от страна на гимназистите, които заявяват своята мотивация да кандидатстват в НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново и считат участието си в клуба, като част от подготовката си за бъдеща реализация в редиците на Българската армия. Факт е, че четирима от младежите вече са издържали предварителните изпити и са приети за курсанти в НВУ „Васил ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени