Желанието ни е да привлечем качествени и мотивирани млади хора за служба в Българската армия, на които да предоставим възможности за кариерно развитие, сигурно възнаграждение и социален пакет за тях и семействата им. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция в Стара Загора, където бе представена кампанията „Бъди войник“, днес, 5 февруари. Сред задачите на кампанията е повишаване на информираността на младите хора за перспективите, които дава Българската армия. За тази цел ще бъдат използвани различни канали, но най-много ще се разчита на живия контакт по време на информационните борси. Там всеки, който проявява интерес, ще може да зададе въпросите си и да получи компетентен отговор. Службата в Българската армия на първо място е служба в името на Родината и по време на кампанията ще се търси и засилването на връзката на обществото с армията, посочи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. В тази връзка са организираните ... още
Във връзка с предстоящото международно учение "Saber Guardian 19", което ще се проведе на територията на Република България и Република Румъния и като част от неговата подготовка, през изминалата седмица се проведе среща между представители на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Разград и екип на рота за "Гражданско-военно сътрудничество" от военно формирование 28610 – София от състава на Сухопътните войски. Целта на срещата беше, да се запознае управлението на болницата и Центъра за спешна медицинска помощ - Разград с дейностите на екипа за "Гражданско-военно сътрудничество" и обмяна на контакти за евентуални следващи съвместни дейности.
Началото на съвместна инициатива на Командването на Сухопътните войски и Националния военноисторически музей бе поставена, вчера 31-ви януари, с откриването на изложба „Памет за бъдещето“, която представя ценните артефакти, свързани с българската история и получени като дарения през 2018 г. Директорът на Музея доц. д-р Соня Пенкова откри изложбата, изказвайки благодарност към всички дарители и подчертавайки приноса им към обогатяването на големия разказ за военната ни история.
Значението на дарителския жест намери още едно измерение и в поставянето на началото на съвместна кампания на Националния военноисторически музей и Командването на Сухопътните войски. Целта на кампанията е да насърчи дарителството в Българската армия чрез предоставяне на различни реликви от българските контингенти зад граница, и други експонати, които да запознаят посетителите с известни или не толкова известни моменти от нашето близко и далечно минало и „да се съхрани нейната памет за ... още
На 30 и 31 януари 2019 г. Командващият на Сухопътните войски на Съединените Американски Щати в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи бе на работно посещение у нас.
По време на визитата си  генерал-лейтенант Каволи проведе работна среща с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На брифинга генерал-майор Попов запозна своя колега с мисията, задачите и структурата на СВ, след което бяха обсъдени теми за модернизацията на Сухопътните войски, състоянието на силите, както и възможностите за увеличаване броя на ученията и тренировките с участието на сухопътните войски на двете страни.
Генерал-лейтенант Каволи бе съпровождан от полковник Шанън  Джонсън – аташе по отбраната на САЩ, четирима военнослужещи от СВ на САЩ в Европа и служители от посолството на САЩ.
          Вчера, 29 януари, в 18 ч. завърши  участието на модула за действия при тежки зимни условия от 101 алпийски полк на Сухопътните войски.
         В продължение на 6 дни военнослужещите оказваха помощ на населението за справяне с кризисната ситуация в Смолянска област. В действията взеха участие 104 военнослужещи и 18 единици специализирана техника с висока проходимост, които пробиха непроходими пътища, премахнаха паднали дървета на пътното платно и почистиха 270 км. от републиканската пътна мрежа на проходите Смолян – Пампорово и Смолян – Превала – с. Стойките. Бяха извлечени 15 закъсали леки, товарни автомобили и бусове.
         Военнослужещите доставиха гориво, хранителни продукти и лекарства за населението в с. Мугла, област Смолян.
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени