На 09 и 10 март в гарнизон Асеновград се проведоха чествания, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, 110 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 95 години от създаването на 4-ти артилерийски полк.
Мероприятията започнаха на 9-ти март на строевия плац, където командирът на полка полковник Красимир Ташев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.
По-късно пред паметника на загиналите сто и единадесет артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.
Празничен молебен и водосвет пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти артилерийски полк, беше отслужен от свещеници от Асеновградска духовна околия.
  Мероприятията на 10-ти март започнаха на строевия плац на формированието с изпълнение на военни маршове от Представителния духов оркестър на ... още
Днес, 22 юли,  формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от 91-ви батальон – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк - Белене, с ръководител капитан Иван Тричков, разузна 2 бр. ръчни гранати тип „Бухалка“, открити при извършване на ремонтни дейности на покрив в частен дом в с. Йоаким Груево, обл. Пловдив.
Транспортирането и унищожаването на откритите боеприпаси ще се извърши по-късно през деня при спазване на всички необходими мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
На  7 юни формирование за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на 78-ми батальон за осигуряване бе задействано с цел разузнаване и унищожаване на 77 мм. фугасна граната, открита при изкопни дейности в частен имот в с. Клисура, Софийска област.
          Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Днес, 20 май, в 17.00 ч., формирование за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на 2-ра механизирана бригада, с ръководител капитан Росен Русанов, бе задействано с цел разузнаване и унищожаване на силно корозирал 122 мм снаряд, открит под жп прелез в коритото на р. Стара река, в землището на гр. Казанлък.
          Военнослужещите действат на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На 23.04.2019 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон-Враца, от състава на Бригадното командване, с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи един брой силно козирала граната тип „Лимонка”, открита в град Видин.
Формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития невзривен боеприпас в продължение на 1 час. Военнослужещите са действали на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени