На 15 и 16.06.2017 г. специалисти от ФОППБ с ръководител капитан Антон Делчев от в.ф. 44220 – Пловдив и EOD специалисти от в.ф. 28880 – Белене, под ръководството на заместник-командира на полка подполковник Иван Тишков, извършиха  разузнаване, транспортиране и унищожаване на общо 14 (четиринадесет) броя учебно-тренировъчни боеприпаси, намерени в района на жк „Тракия” в близост до блок 248 в  гр. Пловдив.
По време на работата на екипите периметърът бе охраняван от органите на МВР – Пловдив.
При изпълнение на задачите инциденти не бяха допуснати.
На основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, днес 02.03.2017 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на военно формирование 26 400- Благоевград, с ръководител капитан Борислав Войнов и помощник- ръководител старши сержант Благой Узунов, разузна и унищожи 1 брой 100-мм танков осколъчно-фугасен снаряд и 1 брой 57-мм осколъчно-трасиращ снаряд за зенитно оръдие, открити при подравняване на земен насип в землището на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград. В продължение на 1 час формированието води разузнаване на местността, посредством минотърсачен апарат. Не са открити други боеприпаси.
Действията на военнослужещите по претърсване, разузнаване и унищожаване продължи от 09,30 до 11,00 часа.
На основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, днес 28.02.2017 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на военно формирование 26 400- Благоевград с ръководител капитан Борислав Войнов разузна и унищожи силно корозирала, стреляна осколъчна мина за 82-мм полева минохвъргачка, открита при подраняване на земен насип в землището на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград. В продължение на 1 час формированието води разузнаване на местността посредством минотърсачен апарат. Не са открити други боеприпаси. Действията на военнослужещите по претърсване, разузнаване и унищожаване продължи от 12:00 до 13:40 часа.
На 10.10.2016 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 28610 – София от Сухопътните войски с ръководител капитан Младен Грозев извърши разузнаване и унищожаване на 1 бр. ръчна отбранителна граната, открита при ремонт на покрив на къща в с. Владимир, община Радомир.
На 06.09.2016 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на военно формирование 54990 - Враца с групов ръководител лейтенант Тихомир Иванов унищожи 1 бр. 152-мм снаряд, открит в района на градски плаж „Баба Вида” на брега на р. Дунав в гр. Видин.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени