На 19 февруари, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Трети механизиран батальон- Благоевград от състава на Бригадното командване, с ръководител капитан Борислав Войнов, разузна и унищожи силно корозирал 122 мм осколочно-фугасен артилерийски снаряд с взривател, открит в местността „Дъбовец“, в землището на град Банско.
В продължение на 4 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития боеприпас.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На 8 октомври формирование за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон-Враца, с ръководител старши сержант Любомир Цветков, разузна и унищожи 1 (един) брой силно корозирала ръчна граната Ф-1 без взривател, открита на брега  на река Дунав, в близост до митницата на град Лом.
  В продължение на 5 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития невзривен боеприпас.
  Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Вчера, 2 август, личен състав от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) с групов отговорник капитан Стоян Мечкаров от военно формирование 44220 – Пловдив, извърши разузнаване и транспортиране на силно корозирал артилерийски снаряд, открит при извършване на изкопни работи до блок 256 в ж. к. Тракия, гр. Пловдив.
 Снарядът ще бъде унищожен днес, 3 август, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
 
Модулното формирование за разузнаване и неутрализиране на невзривени боеприпаси от 78 батальон за осигуряване, беше задействано вчера, 18.07.2018 г., по заповед на командира на Сухопътните войски. 
При разчистване на дворно място в близост до хижа „Люляк”, община Костинброд, е открит 100 мм осколъчно – фугасен снаряд, силно корозирал и без видима маркировка. Охраняван е от органите на МВР до пристигането на модулното формирование от 78 батальон за осигуряване.
Под ръководството на командира на модула - старши лейтенант Мартин Маргитин, боеприпасът е разузнат, извлечен и утилизиран на УЦ „Сливница”  същия ден.
 
Личен състав от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) на 10 механизиран батальон – Враца от състава на Бригадно командване – Благоевград,  извърши разузнаване и унищожаване на невзривен боеприпас в късния следобед на 16.07.2018 г., открит в частен дом в с. Хубавене, община Роман.
Действията на военнослужещите се ръководеха от офицерски кандидат Замфир Замфиров.
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени