Вчера, 04.03.2019 г., военнослужещи от 55 инженерен полк – Белене от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси, с ръководител старши лейтенант Милен Сотиров, извършиха разузнаване и транспортиране на 9 противотанкови мини, открити в с. Ясен, област Плевен, в близост до железопътната линия Плевен-София.
След транспортирането и безопасното им съхранение, днес, 5 март, при стриктно спазване на мерките за безопасност те бяха унищожени на полигон „Взривни работи и фортификация” на полка.
На 19 февруари, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Трети механизиран батальон- Благоевград от състава на Бригадното командване, с ръководител капитан Борислав Войнов, разузна и унищожи силно корозирал 122 мм осколочно-фугасен артилерийски снаряд с взривател, открит в местността „Дъбовец“, в землището на град Банско.
В продължение на 4 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития боеприпас.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На 8 октомври формирование за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон-Враца, с ръководител старши сержант Любомир Цветков, разузна и унищожи 1 (един) брой силно корозирала ръчна граната Ф-1 без взривател, открита на брега  на река Дунав, в близост до митницата на град Лом.
  В продължение на 5 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития невзривен боеприпас.
  Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Вчера, 2 август, личен състав от формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) с групов отговорник капитан Стоян Мечкаров от военно формирование 44220 – Пловдив, извърши разузнаване и транспортиране на силно корозирал артилерийски снаряд, открит при извършване на изкопни работи до блок 256 в ж. к. Тракия, гр. Пловдив.
 Снарядът ще бъде унищожен днес, 3 август, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
 
Модулното формирование за разузнаване и неутрализиране на невзривени боеприпаси от 78 батальон за осигуряване, беше задействано вчера, 18.07.2018 г., по заповед на командира на Сухопътните войски. 
При разчистване на дворно място в близост до хижа „Люляк”, община Костинброд, е открит 100 мм осколъчно – фугасен снаряд, силно корозирал и без видима маркировка. Охраняван е от органите на МВР до пристигането на модулното формирование от 78 батальон за осигуряване.
Под ръководството на командира на модула - старши лейтенант Мартин Маргитин, боеприпасът е разузнат, извлечен и утилизиран на УЦ „Сливница”  същия ден.
 
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени