Личен състав от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) на 42 механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада  извърши разузнаване и унищожаване на невзривен боеприпас в късния следобед на 12.03.2018 г., открит в района на местността „Баира” край град Стралджа, Ямболска област.
Действията на военнослужещите се ръководеха от капитан Димитър Дренски.
Специалисти от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия /ФОППБ/, с ръководител капитан Димитър Дренски от 42 механизиран батальон – Ямбол,  извършиха разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси вчера, 22.01.2018 г., открити в  община Стралджа.
Военнослужещите от военно формирование 52740 -  Хасково заедно с полицаи и журналисти от област Хасково отбелязаха 138-годишнината от основаването на МВР с традиционна стрелба, която се проведе на 4 юли 2017г. на стрелбище “Дияна” край Хасково. Голям бе броят на желаещите да изпробват точния си мерник. Всички те показаха какво умеят с пистолет “Макаров”, целейки се по мишени от 25 метра разстояние.
Първото място спечели отборът на военнослужещите от военното формирование в Хасково, с 209 точки, а второто и третото място си поделиха двата отбора на служителите от ОДМВР-Хасково.
В индивидуалните стрелби с най-точен мерник при мъжете са – капитан Михаил Костадинов – 77 т., Пламен Колев от СПЗ-ОДМВР – 71 т. и подполковник Николай Александров – 71 т., но с по-малко десетки от втория.
При жените безапелационно първото място зае Жулиета Димитрова от РУ Димитровград с 69 т. Следват репортерите Анжелина Янева и Анета ... още
На 15 и 16.06.2017 г. специалисти от ФОППБ с ръководител капитан Антон Делчев от в.ф. 44220 – Пловдив и EOD специалисти от в.ф. 28880 – Белене, под ръководството на заместник-командира на полка подполковник Иван Тишков, извършиха  разузнаване, транспортиране и унищожаване на общо 14 (четиринадесет) броя учебно-тренировъчни боеприпаси, намерени в района на жк „Тракия” в близост до блок 248 в  гр. Пловдив.
По време на работата на екипите периметърът бе охраняван от органите на МВР – Пловдив.
При изпълнение на задачите инциденти не бяха допуснати.
На основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, днес 02.03.2017 г., формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от състава на военно формирование 26 400- Благоевград, с ръководител капитан Борислав Войнов и помощник- ръководител старши сержант Благой Узунов, разузна и унищожи 1 брой 100-мм танков осколъчно-фугасен снаряд и 1 брой 57-мм осколъчно-трасиращ снаряд за зенитно оръдие, открити при подравняване на земен насип в землището на с. Марикостиново, община Петрич, област Благоевград. В продължение на 1 час формированието води разузнаване на местността, посредством минотърсачен апарат. Не са открити други боеприпаси.
Действията на военнослужещите по претърсване, разузнаване и унищожаване продължи от 09,30 до 11,00 часа.
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени