На 09 и 10 март в гарнизон Асеновград се проведоха чествания, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, 110 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 95 години от създаването на 4-ти артилерийски полк.

Мероприятията започнаха на 9-ти март на строевия плац, където командирът на полка полковник Красимир Ташев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.

По-късно пред паметника на загиналите сто и единадесет артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Празничен молебен и водосвет пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти артилерийски полк, беше отслужен от свещеници от Асеновградска духовна околия.

  Мероприятията на 10-ти март започнаха на строевия плац на формированието с изпълнение на военни маршове от Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.      

Тържествoто, посветено на празника, продължи с марш на представителните блокове до площад „Академик Николай Хайтов” и приемане на строя от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Слово по повод празника произнесе полковник Ташев, който изказа своята благодарност както към ветераните-артилеристи, така и към бившите командири на полка, положили основите на единственото артилерийско формирование от състава на Въоръжените сили. „...Като наследници на победителите при Одрин ние сме привилегировани...Привилегия и отговорност е да бъдеш наследник на славни победи и традиции...”

След прочитането на получените поздравителни адреси, за отлично изпълнение на служебните задължения и показан висок професионализъм генерал-майор Деян Дешков награди седем военнослужещи със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски.

 В приветствието си той изказа своите благодарности за усилията, които полагат еждневно военнослужещите от полка във всяка своя дейност, като подчерта приноса на формированието по трите мисии и допълни, че 4-ти артилерийски полк взема участие във всички значими полеви учения на Сухопътни войски. 

На празника присъстваха още кметът на община Асеновград доктор Христо Грудев; председателят на общинския съвет на Асеновград Драгомир Георгиев, представители на местната власт,  Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - Архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия; командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев; генерали и офицери от СВ и БА, ветерани- артилеристи, служили дълги години в редовете на Ракетните войски и артилерията, бивши командири на 4-ти артилерийски полк и др.

       

 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени