На 23 март 2024 г., след получаване на сигнал за помощ от бедстващи цивилни в подножието (югоизточно) на връх Кузу ятак (на 3 км източно от връх Голям Перелик, Родопите) военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк - Смолян, участващи в международна съвместна подготовка „Родопи-24“, провеждат реална операция по търсене и спасяване.
Сигналът за бедствие е получен в 15.35 часа. В рамките на 15 минути провеждащите в подножието на връх Голям Перелик занятия по оцеляване в зимни условия в планинско-гориста местност военнослужещи майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев, изготвят план, включващ избиране на маршрут за придвижване, избор на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.), както за тях, така и за бедстващите, както и организират операция по търсене и спасяване.
Операцията започва в 15.50 часа. Бедстващите са локализирани в 17.03 часа. В 19.04 часа, благодарение на светкавичната и ... още
Формированията от България, Австрия и Хърватия изпълняват своите задачи и надграждат елементите от тяхната подготовка.
 
Военнослужещите от трите нации, участващи в съвместната подготовка в тясно сътрудничество, отлична координация и взаимодействие изпълниха тактически задачи по отбрана, настъпление, десантиране по способа „Бързо въже“ и евакуация на ранен.
По време на статичния показ беше демонстрирано оборудване, екипировка и съоръжения, използвани от алпийците.
Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше официално посрещнат  в 101-ви алпийски полк. На последващият брифинг командирът на полка полковник Стефан Димов запозна официалните лица с темата, целите, задачите и организацията за провеждане на съвместната подготовка.
На събитието присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, областният управител на град Смолян Захари Сираков, представители на общинската и местната власт.
Министърът на отбраната Тодор ... още
Под ръководството на инструктори от Академията на МВР се проведе обучение на военнослужещи за инструктори по специална лична защита от състава на 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то и 5-то бригадни командвания, 55-ти инженерен полк, Центъра за подготовка на специалисти, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е и 1-ви разузнавателен батальон.
Същото обучение под ръководство на инструктори от служба „Военна полиция“ преминаха военнослужещи от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, 3-то и 5-то бригадни командвания.
Това са първите от общо три модулни обучения, които военнослужещите ще преминат. Целта е след успешното им сертифициране, същите да провеждат подготовката във формированията от състава на Сухопътните войски.
За времето от 18 до 22 март на Учебни центрове „Марино поле“ и „Анево” на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, се проведе полева подготовка с бойни стрелби с всички разчети ЗУ 23-2 от батальоните и зенитно-ракетния дивизион на бригадата.
Подготовката беше ръководена от заместник-командира на зенитно-ракетния дивизион майор Ангел Чолаков и премина при отлична организация.
Целите бяха изпълнени напълно, като всички планирани учебни въпроси бяха отработени в пълен обем, благодарение на високата мотивация, много добра теоретична подготовка и практически умения на участващите военнослужещи.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени