Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2018 г.” ще се проведе от 16 до 19 октомври на УП „Корен” с 42 механизиран батальон – Ямбол.
          В него ще вземат участие около 700 военнослужещи и 172 единици бойна и специална техника  от състава на 2 механизирана бригада,  танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен; огнеметно-димов взвод от 38 бЯХБЗиЕ-Мусачево, взвод за сигнално разузнаване и електронна война от 1 разузнавателен батальон - Свобода,  както и курсанти от НВУ „Васил Левски”.
Темата на учението е „Усилен механизиран батальон като преден отряд в отбранителна операция“.
    Целта е да се усъвършенстват навиците и уменията на командирите и щаба при планиране на отбранителните бойни действия на формированията, при поставяне на задачи на подчинените ... още
С военен ритуал по полагане на венци на признателност пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври”, започнаха тържествата по случай 5 октомври - Празник на град Стара Загора.
Тържествата продължиха с издигане на националния флаг на Република България на Античния форум „Августа Траяна”.
На мероприятията присъстваха областният управител госпожа Гергана Микова, кметът на община Стара Загора господин Живко Тодоров, командирът на 2ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, председателят на Общински съвет Стара Загора господин Таньо Брайков, депутати, гости и граждани.
Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха празничен водосвет и молебен за здраве и благоденствие на жителите на града.
Кметът на града господин Живко Тодоров поздрави старозагорци, за техния принос ... още
Днес, 5 октомври, военнослужещи от личния състав на Бригадно командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в честванията посветени на 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
По традиция, празникът започна с камбанен звън и молебен за здраве, който бе отслужен в двора на православния храма „Въведение Богородично”.
На площад „Македония”, командирът на Бригадното командване  полковник Красимир Кръстев, прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави военнослужещите по случай: „106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към майка България”, след което тържествено беше издигнато националното знаме. Духовниците от православния храм „Въведение Богородично”, отслужиха заупокойна молитва за загиналите във войните за освобождението на Отечеството.
След ... още
На 4 октомври по разпореждане на Командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов след отправено искане от МВР, формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Трети механизиран батальон - Благоевград, от състава на Бригадното командване, с ръководител старши сержант Благой Узунов, разузна и унищожи силно корозирала ръчна граната Ф-1, открита в близост до хотел „Белведере”, в гр. Банско. В продължение на 6 часа формированието води разузнаване, транспортиране и унищожаване на открития невзривен боеприпас.

 
В чест на Празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада за времето от 25.09. до 28.09.2018 г. бяха организирани и се проведоха състезания между военнослужещи от военните формирования на бригадата – стрелба с автомат „Калашников”, картечница „Калашников”, пистолет „Макаров” и снайпер, както и военно-приложни състезания от дисциплините крос 3000 м., крос 5000 м. и преодоляване на единна пътека с препятствия.
На 03.10.2018 г., в тържествена обстановка бе отбелязана 26-та годишнина от създаването на бригадата.    
Слово произнесе командирът на формированието бригаден генерал Пламен Йорданов.
„За мен е гордост, че наследниците на 28 Стремски полк,                      21 Средногорски полк и 11 танкова бригада притежават способностите, професионалните качества и необходимата бойна подготовка, за ... още
Copyright © 2018 Сухопътни войски. Всички права запазени