Честването на  28-ата годишнина от основаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада започна с демонстрационни стрелби на 30 септември на учебен център „Тюлбе” и на 1 октомври на УЦ „Анево”. В съревнованието взеха участие представители на държавните и местните институции от общините Карлово и Казанлък, военно-патриотични сдружения и съюзи, финансови и банкови институции и регионални медии.
Всички присъстващи имаха възможност да проверят стрелковите си умения и да се запознаят с огневата мощ на различни видове стрелково оръжие, намиращо се на въоръжение в бригадата.
 

 
Тактическото учение с бойни стрелби „ОТВЕТЕН УДАР - 20” беше открито с официална церемония на 27 септември на учебен полигон „Корен“.
Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който е офицер, провеждащ учението, прие строя и приветства всички участници.
На церемонията по откриването присъстваха полковник Георги Малинов – началник на сектор в командването на Сухопътните войски, заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Недялко Ников, който е и директор на учението, офицери от щаба на бригадата и командири на участващи в учението военни формирования от състава на Сухопътните войски.
В словото си бригаден генерал Стоян Шопов изтъкна важността на взаимодействието и координацията, както между отделните военнослужещи, така и между формированията на батальона и придадените формирования, за да бъдат успешно изпълнени поставените задачи. Той обърна внимание за стриктното спазване на мерките за ... още
Днес, 21 септември, военнослужещите и цивилните служители от батальона за ядрена, химическа, биологическа защита и екология празнуват 42 години от създаването на формированието.
Тържественото честване започна със слово на командира на формированието подполковник Анатолий Димитров, който поздрави личния състав с думите:  „Можем смело да заявим, че с натрупания богат практически опит, придобит от участието в международни и национални съвместни учения, както и в операции по оказване на помощ на населението при бедствия, батальонът се явява най-важният стълб в ядрената, химическата и биологическата защита на войските. Нееднократно, със своите навременни и професионални действия, военнослужещите от формированието са получавали уважението и благодарността на населението.”
Празникът продължи с прочитане на поздравителни адреси, заповеди за награждаване и повишаване в звание на военнослужещи за проявени отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
Днес, 15 септември, на строевия плац на Единния център за начална подготовка - Плевен се проведе тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на 4-ти механизиран батальон” от състава на ЕЦНП.
Със заповед на командира на Сухопътните войски новата длъжност се заема от майор Калоян Стоянов, а досегашният командир на батальона подполковник Пламен Горанов е приет за обучение във ВА „Г.С. Раковски“.
 След прочитане на заповедта за назначаване, командирът на ЕЦНП полковник Марин Господинов прие строя и приветства майор Стоянов с добре дошъл, като му пожела със същата отговорност и взискателност да се отнася към новите си задължения и да се радва, както досега, на заслужен авторитет и уважение.
На 14 септември военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 61-ва механизирана бригада с ръководител капитан Методи Киряков унищожиха 120 мм корозирала мина с взривател, открита в местността „Навалийска река” в землището на град Карлово, област Пловдив.
В същия ден специализиран екип от военно формирование 28610 – София, с ръководител капитан Мартин Маргитин, унищожи 85 мм артилерийски снаряд с взривател, открит в двора на Оптико-механичен завод, кв. Модерно предградие, София.
       Военнослужещите действаха по искане на главния секретар на МВР и на основание заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Copyright © 2021 Сухопътни войски. Всички права запазени