„ …Бях радостен да видя, че артилеристите продължават да се развиват, да използват всичко ново, което е придобито и то по възможно най-добрия начин. Опитват се да влагат иновации в работата си, световни постижения и всичко това с техниката, с която разполагаме“ каза  заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев по време на полевото лагерно обучение с артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски, което се провежда от 01 до 19 април на полигон „Корен“.
В него участват над 500 военнослужещи с приблизително 130 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Ямбол, Карлово, Смолян, Благоевград, Враца, Казанлък, Свобода и Мусачево. За втора поредна година в обучение от подобен характер участват разузнавателни формирования от Сухопътните войски.
 Целта на подготовката по затвърждаване на способностите на артилеристите от Сухопътните войски по осигуряване на навременна и точна ... още
На 16 и 17 април 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе домакин на Държавния военен  шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62 мм АК, който се проведе на УЦ „Анево“ под егидата на Сухопътните войски. Участие взеха представителните отбори на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, отборите на 61-ва мбр - Карлово, 2-ра мбр – Стара Загора, 68-ма бригада „Специални сили“ – Пловдив, служба „Военна полиция”, ВВМУ „Н. Вапцаров” – Варна и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново.
Командирът на 61-ва мбр бригаден генерал Пламен Йорданов откри турнира, като приветства отборите и подчерта, че в шампионата участват достойни и доказали се състезатели. Той им пожела съревнованието да премине в спортсменски дух със спазване на правилата за безопасност и победа за най-добрите.
След оспорвана борба между отборите, съревновавали се в състезателните дисциплини, ... още
На тържествени ритуали по полагане на военна клетва, които се проведоха едновременно в градовете Благоевград и Враца на 12 април, новоназначени военнослужещи произнесоха сакралните слова „Заклех се!“ и дадоха тържествен обет за вярност към род и Родина в присъствието на своите семейства, близки, роднини и приятели.
В Благоевград командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев поздрави военнослужещите за осъзнатия им избор и подчерта, че „от този ден нататък вие поемате нелеката отговорност в тежки времена да пазите най-свидното - Родината и да съхранявате изконните ценности на страната ни, запазили ни като народ и като нация“. Той изрази своята увереност, че те ще се докажат като достойни приемници и продължители на славните традиции на Българската армия.
Ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени войници в тържествена обстановка бе проведен и в 78-ми батальон за осигуряване – София.
От 09 до 11 април, под ръководството на заместник-командира на 2 механизирана бригада полковник Недялко Ников, в Стара Загора се проведе основна планираща конференция на най-мащабното учение за годината на Сухопътните войски „Ответен удар 19”.
Тактическото учение с бойни стрелби  с 38 мб е свързано с учението „SABER GUARDIAN 19” и  ще се проведе за времето от 07 до 19 юни на учебен полигон „Ново село”. В него ще вземат участие военнослужещи от въоръжените сили на Република България, Гърция, Албания , Северна Македония и Силите на САЩ в Европа.
В конференцията участваха военнослужещи от командването на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, „Центъра за подготовка на специалисти” - Сливен, както и представители на Силите на САЩ в Европа и военнослужещи от Въоръжените сили на Република Гърция.
В продължение на три дни в 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа, защита и екология се проведоха комплексни занятия за обучение на учениците от 9 и 10 клас по „Отбрана на страната“.
     През първия ден на занятията присъстваха 46 ученици от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ - гр. Пирдоп, 80 ученици от Средно училище „Паисий Хилендарски“ гр. Златица и 42 ученици от Частна професионална гимназия с чуждо езиково обучение с. Челопеч.
Децата посетиха военния музей на формированието,  където капитан Стайка Маджарова представи индивидуални средства за защита на кожата и дихателните органи при заразяване с химически вещества, прибори за радиационно химическо разузнаване, комплекти за индивидуална защита при попадане на химически вещества върху въоръжение. Тя показа експонатите на музея, свързани с действията на формированията от химически войски, след което бе ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени