Проведени бяха ротни тактически учения с 1-ва механизирана рота съвместно със самоходната минохвъргачна батарея на 31-ви механизиран батальон, сборна механизирана рота със смесения противотанков взвод на 38-ми механизиран батальон, както и със самоходна батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, в рамките на тактическото учение „Тракийски воин 24”.
Целите на ученията бяха постигнати, като формированията изпълниха успешно поставените им задачи и успяха да подобрят взаимодействието помежду си.
 
Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили проведоха съвместна подготовка в гарнизон Смолян. Алпийците от 101 -ви алпийски полк изпълниха задачи по десантиране от вертолет „Кугар”, използвайки способите „Бързо въже” и „Рапел”.
Денят за демонстриране на способности в 55-ти инженерен полк започна със статичен показ на EOD оборудване, специалистите от EOD ротата изпълниха задача по унищожаване на невзривен боеприпас.
На брега на река Дунав, участниците в командно-щабно учение „Тримонциум 2024“ на Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка (IEL MILU)  наблюдаваха демонстриране на способности по устройване на комбиниран мост.
Военнослужещите от понтонно-мостовата инженерна рота и инженерна мостова рота за обща поддръжка изпълниха успешно задачите по устройване на комбинирана мостова преправа.
Утре, 31 май, предстои церемония по снемане на националните флагове на страните-участници и обявяването на финал на учението „Тримонциум 2024“ в 55-ти инженерен полк – Белене.
От 20 до 31 май курсанти от 3-ти курс от специализации „Електронно разузнаване и електронна война“ и „ Разузнаване“ на факултет „Сигурност и отбрана“ на НВУ „Васил Левски“- град Велико Търново, проведоха войскови стаж в 1–ви  разузнавателен батальон – Свобода, от състава на Сухопътните войски.
Командирът на батальона подполковник Минчо Минев, проведе среща курсантите и ги запозна с  мисията, основните задачи и предизвикателствата, стоящи пред батальона. Курсантите споделиха своите добри впечатления от възможността да получат ценни за тях знания и опит, които ще им помогнат в бъдещата професионална дейност.
По време на стажа бъдещите офицери взеха активно участие в подготовката и провеждането на занятията в 1–ви  разузнавателен батальон.
      
Военнослужещите от разузнавателна рота от 1-ви разузнавателен батальон изпълниха успешно поставените задачи по време на тактическото им учение, което се  проведе на учебен полигон „Корен”, като част от най-голямото учение на Сухопътните войски за годината „Тракийски воин 24”
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени