Днес, 21.05.2024 г., в град Благоевград на площад „Георги Измирлиев“ се състоя тържествена церемония  по официалното изпращане  на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на НАТО в Косово.
На тържествения ритуал присъстваха адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната, генерал-майор Красимир Кънев- командир на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Пламен Йорданов – заместник-командир на Сухопътните войски, полковник Кирил Спаневиков - командир на 3-то бригадно командване, Методи Байкушев - кмет на община Благоевград, Георги Динев - Областен управител на Благоевград, представители на местното управление, близки и роднини на заминаващите военнослужещи, граждани и гости на Благоевград.
В своето обръщение към личния състав на контингента началникът на отбрана адмирал Емил Ефтимов, декларира своята увереност в подготвеността на военнослужещите и им пожела здраве, успешно изпълнение на задачите и ... още
Днес, 21.05.2024 г., в град Благоевград във войсковия район на 3-то бригадно командване се състоя тържествен ритуал по откриване и освещаване на реновирана сграда – щаб на 3 бригадно командване.
На тържествения ритуал присъстваха адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната, бригаден генерал Пламен Йорданов – заместник-командир на Сухопътните войски, госпожа Светла Захариева – заместник-кмет на община Благоевград, господин Георги Динев - областен управител на Благоевград и представители на местното управление.
По традиция, свещенослужители от благоевградски православен храм „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на личния състав на 3-то бригадно командване.
Началото на историята на реновираната сграда започва от преди 70 години, когато в нея е настанен щаба на Трета планинска стрелкова дивизия.
Сградата се използва последователно от щаба на Трета мотострелкова дивизия, щаба на 3-то бригадно резервно ... още
Днес, 21май,  смолянските алпийци отбелязаха храмовия празник на параклиса на формированието „Св.Св. Константин и Елена”.
 Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион отслужи молебен за здраве и благоденствие  на личния състав и освети курбан, който бе раздаден на всички присъстващи.
Празникът уважиха  представители на местната власт, жители и гости на град Смолян.
 
От днес, 20 май, започна придвижването на личен състав и техника от състава на Сухопътните войски по републиканската пътна мрежа за участие в тактическото учение „Тракийски воин 24“ на учебен полигон „Корен“ край Хасково. Придвижването ще бъде най-интензивно на 25 и 26 май и ще завърши на 27 май.
Формированията ще се придвижват от градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Плевен и Горна Оряховица до учебен полигон „Корен“.
На 31 май ще се придвижват артилерийските формирования от Асеновград до учебния полигон.
 
На 21 май, от 11:00 часа, в град Благоевград, на площад „Георги Измирлиев“, ще се състои Тържествена церемония по официалното изпращане на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).
В операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) ще се включат над 100 военнослужещи основно от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще изпълнява задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово.
Заместник-командир на 2-ри многонационален батальон от силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово е майор Красимир Дамянов, а командир на ротата е капитан Фердо Фердинандов.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени