Военнослужещи от Бригадното командване доброволно се организираха и взеха участие в кампанията „Да изчистим България” в град Сандански на 14 септември. Заедно със своите деца те почистиха площите в близост до училищата в града, като по този начин в навечерието на първия учебен ден, символично предадоха своя родителски урок по родолюбие и трудолюбие, които са фундаменталната основа за успешната реализация.
 
„Силно съм изненадан и впечатлен от добрата подготовка и организация на учението…Това е голямо предизвикателство за Сухопътни войски – първо толкова голямо международно учение за 101-ви алпийски полк. Амбициите ни са минимум през 2 години да се прави нещо подобно, ако може в по-голям формат – толкова по-добре!“ каза директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев днес по време на медийния ден  на тактическото учение на Сухопътни войски „РОДОПИ-19“.
Многонационалните роти, под ръководството на капитаните Златко Белев и Радван Сираков демонстрираха впечатляващи способности по огнева подготовка, алпийски техники и специализирана алпийска подготовка. С тези свои действия те потвърдиха думите на началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, че „подобни учения са идеална възможност за постигане на уеднаквяване на подготовката и отработване на поставените задачи…“
На ... още
Военнослужещи от 31-ви  механизиран батальон  - Хасково участваха в ритуал по издигане на националното знаме по случай празника на Димитровград на 2 септември.
На площад „България“ тържествения строй прие командирът на батальона майор Светослав Годинов, след което бе издигнато Националното знаме. Ритуала командва старши лейтенант Димитър Чернев.
На тържеството за 72-та годишнина от създаването на „Градът на младостта” присъстваха народни представители, представители на държавната и местната власт, кметовете на Димитровград, Сърбия и на Димитровград, Русия, много граждани и гости на града.
 
 
Втора механизирана бригада отбеляза своя професионален празник и 21 години от създаването си.
Празникът започна с посрещане на бойното знаме на бригадата и приемане на строя от нейния командир бригаден генерал Стоян Шопов.
В приветственото си слово той благодари на личния състав за професионализма и труда, които влагат за изпълнението на поставените им задачи. По случай празника със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов с грамоти бяха наградени военнослужещи, постигнали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения. Грамотите бяха връчени от заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Стоян Стоянов.
Със свои заповеди командирът на бригадата награди отличили се военнослужещи и цивилни служители с обявяване на благодарност, грамоти и предметни награди, а дванадесет офицери бяха повишени в следващо военно звание.
Бригадата е сформирана със заповед на Министъра на ... още
Военнослужещи от 55-ти инженерен полк-Белене участваха в съвместното учение COMBINED RESOLVE XII , което се проведе от 07 до 28 август  г.  в Центъра за съвместна подготовка на силите на САЩ в Хохенфелс, Германия. В него участваха и военнослужещи от други 14 държави.
По време на учението бяха изпълнени задачи по унищожаване на невзривени бойни припаси и инпровизирани взривни устройства, осигуряване на военни патрули, конвои и дейности по прочистване на пътища.
Комадирът на българския  взвод за унищожаване на невзривени бойни припаси старши лейтенант Милен Сотиров е сред отличените за своя принос по време на учението Combined Resolve.
 
 
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени