• Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в ритуал по повод отбелязването на 79 години от Дравската епопея

  • Над 350 военнослужещи от три нации ще участват в съвместната подготовка „Родопи 24”

  • Полево обучение на военнослужещи на Учебен полигон „Корен“ с артилеристите от 4-ти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски

   
   
НОВИНИ
Днес, 17.05.2013 г. в района на 61 Стрямска механизирана бригада се проведе ритуал по полагане на военна клетва. Деветдесет и осем  от новопостъпилите военнослужещи в тържествена обстановка пред близки и роднини, и представители на местната власт дадоха обещание за вярност към народ и родина.
В словото си командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков припомни, че такъв обет, поколения български войни са давали пред олтара на Отечеството и поздрави родителите, за изпълнения граждански дълг към Родината, като са отгледали такива достойни синове и дъщери, в чиито ръце може да предостави не само оръжието и бойната техника, но и опазването на границите на страната ни. След произнасяне на свещените думи „Заклех се” той пожела на всички здраве, дръзновение, ... още
Няма случай в историята на човечеството когато доброто не се е върнало при онзи, който го е направил
На 15 май в народно читалище „Васил Левски” Карлово се проведе благотворителен концерт под наслов „Да помогнем на Марта”. В програмата участваха нейни връстници и ученици от училищата в Карлово и Сопот. Самата Марта има уникален глас и изпълни няколко песни, с които накара публиката да стане на крака.
До момента в дарителската кампания за набиране на необходимите средства в размер на 35000 евро се включиха:
- Министерство на отбраната с 40000 лева;
- 61 мбр – 8000 лева;
- Контингента от Афганистан, който също е от състава на 61 мбр с 1500 долара;
- Служба „Военна полиция” с 8000 ... още
На 14.05.2013 г., ученици и членове на клуба по интереси „Приятели на армията” бяха на посещение във военно формирование 26400. Целта на посещението беше запознаване с дейностите и задачите на формированието.
Командирът на Първа механизирана рота капитан Иван Мингов проведе занятие с учениците. За целта беше организиран показ на въоръжение и техника, които са  на въоръжение в Българската армия, в специално обособени за целта учебни центрове.
Посещението на учениците е част от инициативата на Министерството на отбраната за провеждане на открити уроци и дни на отворени врати по случай тържественото отбелязване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
В периода 7-10 май в 55-ти инженерен полк се проведоха две мероприятия от плана за двустранно военно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.
В първото мероприятие участва личният състав на понтонно-мостовата инженерна рота на военно формирование 54470, от състава на полка. Мероприятието на тема „Подготовка на инженерни формирования – плаващи мостове” започна с брифинг на командира на ротата капитан Емил Флорев. Той запозна участниците със структурата и основните задачи на ротата. След това брифинг изнесоха американските гости, които споделиха своя професионален опит.  Практическите занятия се проведоха на река Дунав. В тях военнослужещите оттренираха организиране, поддържане и оборудване на паромна преправа.
Второто мероприятие на тема „Изпълнение ... още
На 15.05.2013 г., в село Славянци, община Сунгурларе, двадесет военнослужещи от военно формирование 22130 – Ямбол, участваха в ритуал по поднасяне на венци пред Мемориален комплекс „Първи ракетен пуск”. Поводът е честването на 50 години от провеждането на първия ракетен пуск на територията на Република България, от военнослужещи от състава на 7-ми ракетен отделен дивизион, дислоциран в село Бояново.
Мероприятията по честването продължиха с тържествено събрание-концерт в залата на община Ямбол.
Гости на тържеството бяха съветникът на президента на Република България по военнaта сигурност комодор Георги Фиданов,  заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, бившият командващ на Ракетните войски и артилерията на Българската армия ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени