• Сертификация на моторизирана пехотна рота от Сухопътните войски към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) и към силите за бърз военен отговор на ЕС (EUMRR)

  • Конкурс за вакантни войнишки длъжности в 1-ви разузнавателен батальон – Свобода

  • Успешно представяне на артилерийските и зенитно-артилерийските формирования от 2-ра механизирана бригада на УП ”Корен”

   
   
НОВИНИ
Няма случай в историята на човечеството когато доброто не се е върнало при онзи, който го е направил
На 15 май в народно читалище „Васил Левски” Карлово се проведе благотворителен концерт под наслов „Да помогнем на Марта”. В програмата участваха нейни връстници и ученици от училищата в Карлово и Сопот. Самата Марта има уникален глас и изпълни няколко песни, с които накара публиката да стане на крака.
До момента в дарителската кампания за набиране на необходимите средства в размер на 35000 евро се включиха:
- Министерство на отбраната с 40000 лева;
- 61 мбр – 8000 лева;
- Контингента от Афганистан, който също е от състава на 61 мбр с 1500 долара;
- Служба „Военна полиция” с 8000 ... още
На 14.05.2013 г., ученици и членове на клуба по интереси „Приятели на армията” бяха на посещение във военно формирование 26400. Целта на посещението беше запознаване с дейностите и задачите на формированието.
Командирът на Първа механизирана рота капитан Иван Мингов проведе занятие с учениците. За целта беше организиран показ на въоръжение и техника, които са  на въоръжение в Българската армия, в специално обособени за целта учебни центрове.
Посещението на учениците е част от инициативата на Министерството на отбраната за провеждане на открити уроци и дни на отворени врати по случай тържественото отбелязване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
В периода 7-10 май в 55-ти инженерен полк се проведоха две мероприятия от плана за двустранно военно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.
В първото мероприятие участва личният състав на понтонно-мостовата инженерна рота на военно формирование 54470, от състава на полка. Мероприятието на тема „Подготовка на инженерни формирования – плаващи мостове” започна с брифинг на командира на ротата капитан Емил Флорев. Той запозна участниците със структурата и основните задачи на ротата. След това брифинг изнесоха американските гости, които споделиха своя професионален опит.  Практическите занятия се проведоха на река Дунав. В тях военнослужещите оттренираха организиране, поддържане и оборудване на паромна преправа.
Второто мероприятие на тема „Изпълнение ... още
На 15.05.2013 г., в село Славянци, община Сунгурларе, двадесет военнослужещи от военно формирование 22130 – Ямбол, участваха в ритуал по поднасяне на венци пред Мемориален комплекс „Първи ракетен пуск”. Поводът е честването на 50 години от провеждането на първия ракетен пуск на територията на Република България, от военнослужещи от състава на 7-ми ракетен отделен дивизион, дислоциран в село Бояново.
Мероприятията по честването продължиха с тържествено събрание-концерт в залата на община Ямбол.
Гости на тържеството бяха съветникът на президента на Република България по военнaта сигурност комодор Георги Фиданов,  заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, бившият командващ на Ракетните войски и артилерията на Българската армия ... още
На 14.05.2013 г. на танкодрум „Камен” се състоха изпити на 28 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски. Обучението за придобиване на военноотчетна специалност „Механик водач на бойна машина на пехотата БМП (МТЛБ)” започна на 8 април.
Председателят на комисията подполковник Динко Динев,  главен експерт в сектор „Бронетанкова, автомобилна и специализирана техника” на отдел „Логистика” в Командването на Сухопътните войски,  констатира, че цялостната подготовка на обучението е съгласно регламентиращите документи и курса за кормуване с бойни машини, а организацията по провеждане на изпитите е много добра.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени