• СЪВМЕСТНА ПОДГОТОВКА „РОДОПИ – 23”

  • Тържествено събрание по повод 50 – годишния юбилей от създаването на Командване на Сухопътните войски

   
   
НОВИНИ
На 6-ти януари по стародавна традиция се освещават военните части и бойните знамена на Българската армия. Смята се, че водосвет е отслужен за първи път в армията на 20 август 917 г., когато преди паметната битката при Ахелой свещеници благославят бойните знамена. След известно прекъсване, ритуалът е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.
В гр. Карлово от 09:30 часа  на площад „Васил Левски” бяха осветени бойното знаме на 61 Стрямска механизирана бригада и знамената на военно патриотични организации. Водосветът извърши архиерейски наместник отец Марко, който по-късно хвърли кръста от Желязковия мост.
В гр. Белене освещаването на знамена на 55-ти инженерен полк се проведе на площад „България”.
В гр. Шумен пред драматично-куклен ... още
 
Днес в командването на Сухопътните войски се състоя ритуал по повишаване в звание и представяне на новоназначени офицери. Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов трима офицери са повишени в звание и длъжност. Това са полковник Николай Антонов, подполковник Христо Касабов и подполковник Христо Нейков. Полковник Николай Антонов заема длъжността началник на сектор „:Бронетанкова, автомобилна и специална техника” в отдел „Логистика” на Командването на Сухопътните войски а подполковник Христо Касабов е главен експерт в същия сектор. Подполковник Христо Нейков е главен експерт в сектор „Продоволствено, вещево и КЕИ имущество”.
От 02.01.2013 г. новоназначените подполковник Христо Нейков и майор Георги Тонин се вливат в ... още
При атентата, извършен срещу българската база „Индия” в гр. Кербала, Ирак на 27.12.2003 г. загиват петима български военнослужещи.
За девета поредна година военнослужещите от Сухопътните войски почитат паметта на своите загинали бойни другари.
Днес, 27 декември, във военните формирования 34750 – Карлово, 32990 – Пловдив, 24150 – Стара Загора и 26400 – Благоевград се проведоха възпоменателни церемонии и с едноминутно мълчание беше отдадена почит на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров от Първия пехотен батальон, участвал в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак.
Заместник-командирът на военно формирование 32 990 ... още
На 20.12.2012 г. във военен клуб гр. Чирпан се проведе благотворителен концерт, организиран по повод коледните и новогодишни празници за подпомагане фондация „Деца на българската армия”.
В програмата взеха участие клуб по спортни танци „Денс Юник” и група за народни танци „Чанове” към военния клуб в гр. Чирпан, вокална група „До ми сол” към основно училище „Васил Левски” и деца на военнослужещи от военно формирование 24620 – Свобода.
Концерта посетиха председателя и заместник-председателя на Българския червен кръст, представители на Общинска администрация гр. Чирпан, общественици и военнослужещи от военно формирование 24620 – Свобода.
Уважаеми господа генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от Сухопътните войски,
 
Измина една напрегната и трудна година през която усилията на Командването и военнослужещите от Сухопътните войски бяха насочени по изпълнението на задачи по трите мисии на Българската армия.
 
Постигнатите резултати през годината и получените оценки, ни дават основание да кажем, че боеспособността и подготовката на командирите, щабовете и формированията е на необходимото ниво.
 
Успяхме да изпълним всички планирани мероприятия по бойната подготовка на войските.
Учението „Траен мир 2012”, проведено през октомври на полигон „Корен”, показа отличната подготовка на нашите ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени