• Тържествено отбелязване на 76 години от създаването на военно формирование 22160 – Плевен

  • Артилеристите от 4-ти артилерийски полк честваха Света Варвара

  • Сертификация на моторизирана пехотна рота от Сухопътните войски към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) и към силите за бърз военен отговор на ЕС (EUMRR)

   
   
НОВИНИ
На 04.04.2013 г. в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, с командир полковник Христо Стаматов, приключи обучението на 50 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски, съгласно утвърдената „Програма за подготовка на военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание – първи модул”.
Групата се състоеше от 33 мъже и 17 жени. Ръководители на курса бяха подполковник Димитър Торлаков и майор Стоян Неделчев. Обучението, с продължителност 25 учебни дни, включва огнева, тактико-специална, строева и физическа подготовка. В края на курса комисия, под председателството на подполковник Росен Георгиев, оцени техните постижения, след което военнослужещите получиха документи за завършено обучение.
На 02.04. и 03.04.2013 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от в.ф. 28610 – София, с ръководител ст. лейтенант Иван Панайотов унищожи 398 бр. гранати, обр. 1916 г. за окопни минохвъргачки и 5 бр. артилерийски снаряди различен калибър, открити в гр. Нови Искър, община София.
Във връзка с поетите ангажименти на Република България по участието в бойната група на Европейския съюз „Хелброк”, на 03 и 04 април 2013 г. в конферентната зала на административната сграда на МО на бул. „Тотлебен” 34 се провежда основната планираща среща на КЩУ за сертифициране на Щаба на силите – „Талос 13”. В срещата участват основният планиращ състав на учението от водещата нация – Гърция и представители от Кипър, Румъния и Украйна. От българска страна участват представители от 2 мбр,  31/2мбр, командването на СВ, както и представители от МО, ЩО и СКС.
По време на срещата ще бъдат представени основните спецификации на учението, техническото споразумение за участие и списъка с изискванията за логистичното осигуряване на ... още
Днес, 28 март, в град Белене военнослужещи от военно формирование 28880 участваха в тържествен ритуал за откриване на бюст-паметник на Димчо Дебелянов. Мероприятието се проведе в района на СОУ „Димчо Дебелянов” по случай отбелязването на 126 години от рождението на поета и честването на 43-тия патронен празник на училището. Паметникът беше осветен с църковен ритуал, след което бяха поднесени венци и цветя.
Сред гостите бяха председателят на 41-то Народно събрание на Република България Цецка Цачева, кметът на община Белене Петър Дулев, представители на местната общественост, ученици и граждани.
От 26 до 28 март 2013 г. в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен беше проведена планирана комплексна проверка от Командването на Сухопътните войски. Целта на проверката бе да оцени състоянието на бойната готовност, подготовката и войсковия живот в хода на ежедневния учебен процес. Проверката извърши 20-членната комисия под председателството на бригаден генерал Андрей Боцев, началник на щаба на Сухопътните войски.
Тридневната проверка започна с брифинг на командира на центъра полковник Христо Стаматов, с който той представи повереното му военно формирование. Съществена част от първия ден беше строевият преглед с инспекторско изпитване на личния състав. Строят беше приет от бригаден генерал Андрей Боцев, който  даде възможност на ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени