• Сертификация на моторизирана пехотна рота от Сухопътните войски към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) и към силите за бърз военен отговор на ЕС (EUMRR)

  • Конкурс за вакантни войнишки длъжности в 1-ви разузнавателен батальон – Свобода

  • Успешно представяне на артилерийските и зенитно-артилерийските формирования от 2-ра механизирана бригада на УП ”Корен”

   
   
НОВИНИ
 
От 03 до 06.06.2013 г. в пунктовете за постоянна дислокация на 61-ва мбр – Карлово и Казанлък се проведе командно-щабно учение „Надежден страж 13”. В него участваха щабът на бригадата и щабовете на батальоните.
Ръководител на учението беше бригаден генерал Красимир Кънев – заместник-командир на Сухопътните войски, а директор на учението полковник Гошо Мерджанов – заместник-началник на щаба на СВ.
Учението е планово. Целта му беше да се сглобят щаба на бригадата и щабовете на батальони /дивизиони/ за съвместна работа. Сценарият на учението беше фиктивен и премина на няколко фази.
 
Представителни подразделения от състава на Сухопътните войски участваха на 1 и 2 юни в организираните по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ритуали в градовете Плевен, Стара Загора, Враца, Хасково, Казанлък, Кърджали, Карлово, Калофер, Стрелча, Смолян, Белене, Шумен, Павел Баня, с. Бошуля, община Септември и с. Червен, община Асеновград.
В тържествените проверки (зари) в градовете Казанлък, Калофер, Кърджали, Хасково и Враца на 01.06. участие взеха представителни части от в.ф. 34750-Карлово, в.ф. 24150-Ст.Загора, в.ф. 52740-Хасково и огнева група от в.ф. 22160-Плевен. Официални гости на ритуала в Казанлък бяха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на  Сухопътните войски генерал-майор ... още
 
На 31.05.2013 г. във формированията от състава на Сухопътните войски бяха проведени дни на отворените врати по повод отбелязването на международния ден на детето – 1 юни!
В Пловдив военнослужещите от 68 бригада „Специални сили”  представиха показ на въоръжение и снаряжение и направиха демонстрация по парашутна подготовка. В началото на деня гостите бяха запознати с историята, традициите, успехите и основните моменти от живота на бригадата. Капитан Антон Маринов изнесе интересен и увлекателен показ на парашутно-десантно имущество. Гостите имаха възможност да присъстват на занятие по парашутна подготовка, проведено от военнослужещи от батальона на подполковник Ганчев. Бяха представени и образци на стрелково оръжие, оптически прибори, ... още
Формированията за комуникационно-информационна поддръжка (КИП) от Сухопътните войски, които взеха участие в комплексна тренировка на КИС на БА изпълниха поставените задачи.
По време на тренировката бяха отработени въпроси по взаимодействие  и  усъвършенстване на практическите навици на личния състав от формированията за КИП по своевременното изграждане на планираните комуникации. Целите като цяло бяха постигнати, но предварителния анализ на резултатите показа, че има какво още да се подобри в тази посока. Отлична оценка за участието в тренировката получиха ст. лейтенант Стоянов, командир на свързочен взвод във в.ф. 28610 – Г.Баня и лейтенант Николова, администратор на мрежи от в.ф. 28860 – Г. Малина.
В тренировката взеха участие и командирът на СВ ... още
От 28.05 до 30.05.2013 г. в 61 механизирана бригада, съгласно националния план за оценка, група от Сухопътните войски с ръководител полковник Боюклиев извърши проверка на готовността на военно формирование 42000, декларирано за силите на НАТО. Комисията провери изготвените стандартни оперативни процедури, инструкции, техниката, въоръжението и материалните средства за  изпълнение на целия спектър от задачи.
На проверката присъстваха наблюдатели от Сухопътното командване на НАТО в Измир – офицери от САЩ, Германия, Испания и Гърция, водени от подполковник Цветан Каменов от Сухопътното командване на НАТО в Мадрид. Те изразиха своето задоволство от подготовката и бяха впечатлени от големия процент военнослужещи участвали в мисии зад граница. „Този опит безспорно е ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени