• Завърши тактическото учение „Родопи 24“

  • Военнослужещи от Сухопътни войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в град Благоевград

  • Военнослужещи от 2 Тунджанска механизирана бригада отбелязаха 111 години от Одринската епопея и Денят на Тракия

   
   
НОВИНИ
На 06.01.2014 г. в 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе посетена от академик Георги Марков.
Българският историк бе посрещнат от Командира на военно формирование 34750 – Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков. Пред пълната зала с военнослужещи от 61 мбр и в присъствието на Председателя на Общинския съвет на град Карлово господин Стойо Карагенски, и издателя, критик и общественик д-р Иван Гранитски, авторът акад. Георги Марков представи последната си книга „България в балканския съюз срещу Османската империя 1911–1913“. Тя е посветена на 100-годишнината от Балканската война и в нея авторът преразказва истината за войната. Тази книга разкрива цялостно и проникновено стратегията, политиката, дипломацията и народопсихологията, проявени във ... още
На 06.01.2014 г. след откриване на учебната година, водосвета на бойното знаме и поредицата от мероприятия свързани със 166-тата годишнина от рождението на Христо Ботев, 61 мбр проведе Офицерски бал, който възроди духът на военните бални традиции. За последен път в района на Карлово офицерски бал се е състоял през 2004 г. Официални гости на бляскавото събитие бяха кметът на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът на Община Карлово г-н Антон Минев, кметът на Община Павел баня г-н Станимир Радевски, заместник-кметът на Община Казанлък г-жа Даниела Коева, академик Георги Марков и д-р Иван Гранитски.
За балните танци и доброто настроение се погрижи DJ Batata и професионална танцова двойка от клуб „Парадайс денс” - Пловдив.
Командите и строевите ... още
На 6 януари 2014 г. представителни подразделения от Сухопътните войски участваха в ритуали по повод отбелязването на 166-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.
Представителни подразделения от в.ф. 24490 – Асеновград участваха в ритуала „Водосвет”, който се проведе на площад „Академик Николай Хайтов” в града.
Военнослужещи от в.ф. 34750 – Карлово участваха в ритуал за отбелязване на годишнината от рождението на Христо Ботев в митинг-поклонение в Калофер.
Военнослужещи от в.ф. 26400 – Благоевград участваха в ритуал за отбелязване на годишнината от рождението на Христо Ботев.
По същото време на площад „Народни будители”, Благоевград, почетен караул от личния състав на в.ф. 26400 – Благоевград, взе ... още
На 06.01.2014 г. от 10:00 ч. в Сливен на плаца на Център за подготовка на специалисти се състоя тържествен ритуал в присъствието на личния състав на формированието. След посрещането на бойното знаме и приемането на строя от командира полковник Христо Стаматов беше извършен традиционния водосвет на знамето. Молитва за здраве и благоденствие прочете отец Йоан, който поръси знамето и личния състав.
На този ден се състоя и официалното откриване на учебната година. Словата в чест на двете събития, изпълненията на Военния духов оркестър, воинско „Ура” и тържествения марш придадоха подобаващата празничност и решимост за бъдещи успехи.
Военнослужещите от Сухопътните войски почитат днес, 27 декември, паметта на своите колеги, загинали преди 10 години при атентата с кола-бомба срещу българската база „Индия” в Кербала, Ирак, при който са убити петима български военнослужещи и десетки други са ранени. Във военните формирования 34750-Карлово, 32990-Пловдив и 22160-Плевен с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание беше отдадена почит в памет на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. В 61 механизирана бригада-Карлово се извърши панахида в параклис „Св. Мина” и бяха поднесени цветя пред паметника на загиналите в борбата против тероризма. В района на военно формирование 22 160-Плевен се проведе ритуал по откриване на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени