• Слушатели от Военна академия „Г. С. Раковски” и военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада планират участие в тактическото учение „ТРАКИЙСКИ ВОЙН 24”

  • Формированията на 3-то бригадно командване в Благоевград и Враца отвориха врати по повод 6-ти май – Ден на Храбростта и Празник на Българската армия и 20 години от членството на България в НАТО

  • Посещение на началника на Главния щаб на Сухопътните войски на Република Гърция в 3-то бригадно командване от състава на Сухопътните войски

   
   
НОВИНИ
Днес, 14 октомври, продължават действията на сформираната Специализирана инженерна група от военно формирование 28880 – Белене с ръководител капитан Николай Георгиев за извършване на дейности по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.
Вчера, 13 октомври, военнослужещите със специализирана техника и материална част изпълняваха задачи по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода. Разузната и повърхностно прочистена е площ от 120 дка.
Утре, 15 октомври, продължават действията на военнослужещите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежащата територия от външната страна на завода и ... още
От днес, 14.10.2014 г., на полигон „Корен” се провежда същинската част на тактическото учение „Ответен удар 14” за сертифициране на 5-та батальонна бойна група от Българската армия съгласно стандартите на НАТО.
Темата на учението е „Действие на батальонна бойна група като резерв на Сухопътния компонент в отбранителна операция”.
Батальонната бойна група е формирана на основата на в.ф. 52740 – Хасково от състава на 2-ра мбр, усилена с формирования за специални сили, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, защита на силите и Военна полиция.
От българска страна в учението участват над 800 военнослужещи и над 200 единици бойна, транспортна и специална техника, а от американска ... още
 
На 09 и 10.10.2014 г. в град Карлово се проведоха финалите на Държавното военно първенство по футбол за мъже, чийто домакин бе 61-ва Стрямска механизирана бригада.  В спортната надпревара взеха участие и отборите на Военноморски спортен клуб - Варна, ВСК „Тракиец” от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, ВСК „Дунав” от 55 инженерен полк – Белене.
Шампионатът бе открит на 09.10.2014 г. от началника на щаба на 61-ва мбр полковник Маргарит Михайлов, а приветствие към участниците направи полковник Христо Зафиров – главен ръководител на първенството.
Днес, 10.10.2014 г., се проведе решителната финална среща между отборите на 61-ва и 2-ра механизирани бригади. След оспорвана борба почетното първо място ... още
Днес, 10.10.2014 г. военно формирование 54060 – Шумен отпразнува 130-та годишнина от създаването на 7-ми Преславски пехотен полк, чийто наследник се явява формированието. В приветственото си слово командирът на формированието заяви, че този празник е повод за гордост  за повдигане на духа и самочувствието на днешните поколения български офицери и войници. „Днес във времена на снижена духовност, празникът на баталъона ни е необходим не само за повдигане на духът ни. Празникът ни е необходим, защото е източник на гордост , че сме потомци на славни воини. След 130 години ние знаем и помним, какво изковаха  и какво добиха преславци в славните битки за свободата и независимостта на родината за освобождение и обединение на Отечеството ни.”
По традиция за ... още
В тържествената проверка- заря на 9 октомври 2014 г., по повод 1000 годишнината от управлението на Цар Самуил взеха участие и военнослужещите от състава на военно формирование 26 400- Благоевград.
На състоялото се честване в Националния парк- музей „Самуилова Крепост” край село Ключ, община Петрич, област Благоевград, присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, Негово Високопреосвещенство патриарх Неофит, служебният премиер- Георги Близнашки, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, Областният управител на Благоевград Димитър Димитров, представители на държавното управление и местното самоуправление, представители на държавни и общински институции, граждани и специално пристигнали за честването гости от цяла България.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени