• Участие на военнослужещи от Единния център за начална подготовка в тържествена церемония по връчване на удостоверенията на първия модул новоназначени войници

  • Военнослужещи от Сухопътните войски в помощ на Военномедицинска академия в борбата срещу COVID-19

   
   
НОВИНИ
На 08.01.2013 г. Министерството на отбраната дари на Сухопътните войски 2 броя видеотехника с високи възможности. Техниката бе връчена от заместник-министъра на отбраната на Република България господин Валентин Радев.
Целта на дарението е да бъде подпомогната дейността на структурите по връзките с обществеността в две от военните формирования от състава на войските.
През следващата седмица командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще връчи дарената техника.
Днес, 9 януари, с тържествени церемонии и дни на отворени врати беше открита учебната 2013 година във формированията от състава на Сухопътните войски.
Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев поздрави гостите и личния състав на 61 мбр – Карлово и увери представителите на държавната и местна власт, че Сухопътните войски отделят особено внимание на третата мисия на Българската армия, по която формированията от войските изпълняват задачи “Принос към националната сигурност в мирно време” – оказване на помощ на населението при стихийни бедствия и промишлени аварии. Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков отбеляза успехите на формированията от състава на бригадата и набеляза задачите през настоящата 2013 година. ... още
 
На 08 януари се навършват 135 години от освобождението на гр. Карлово. Военнослужещите и военния духов оркестър от състава на военно формирование 34750 положиха венци и цветя пред паметника на генерал Карцов и пред паметната плоча, поставена на мястото, на което е бил щаба на руската армия. На церемонията присъстваха командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, заместник-кметът на гр. Карлово Антон Минев, председателят на общинския съвет на гр. Карлово Стойо Карагенски, граждани и гости.
Като част от тържествата днес, от 17.00 часа във военния клуб в гр. Карлово ще има концерт с участието на духовия оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, смесен хор при НЧ „Васил Левски 1861 г.” и ученици от ОУ ... още
На 6 януари България чества 165-та годишнина от рождението на Христо Ботев.
В гр. Калофер военнослужещи и военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада участваха в тържествата по повод празника. Слово за живота и дейността на поета революционер произнесе командирът на бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Като част от честванията беше и рецитал на сихотворения на Ботев от актьора Иван Налбантов. В знак на признателност бяха поднесени гирлянд на славата, венци и цветя.
Град Смолян също отпразнува 165-та годишнина с почетен караул пред паметника на Христо Ботев в центъра на града. В ритуала участваха военнослужещи от състава на 101 алпийски батальон с командир подполковник Димитър КАЦАРОВ.
В град Пловдив военнослужещи от военно формирование 44220, ... още
На 6-ти януари по стародавна традиция се освещават военните части и бойните знамена на Българската армия. Смята се, че водосвет е отслужен за първи път в армията на 20 август 917 г., когато преди паметната битката при Ахелой свещеници благославят бойните знамена. След известно прекъсване, ритуалът е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.
В гр. Карлово от 09:30 часа  на площад „Васил Левски” бяха осветени бойното знаме на 61 Стрямска механизирана бригада и знамената на военно патриотични организации. Водосветът извърши архиерейски наместник отец Марко, който по-късно хвърли кръста от Желязковия мост.
В гр. Белене освещаването на знамена на 55-ти инженерен полк се проведе на площад „България”.
В гр. Шумен пред драматично-куклен ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени