• Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

  • Военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада гасят пожар в района на село Голям Манастир

  • Военнослужещи от 110-ти логистичен полк – Пловдив транспортират техника на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк – Белене

   
   
НОВИНИ
Специализирана тактическа група от 55-ти инженерен полк и 61-ва механизирана бригада в състав от 37 военнослужещи и 10 броя техника, започна днес, 31 март, операция по повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци на прилежаща територия, в радиус от 1 км от епицентъра на взрива, от външната страна на складовата база на ВМЗ – Сопот, до село Иганово, общ. Карлово.
Със специализирана техника и материална част военнослужещите ще извършват дейности по разузнаване, транспортиране, сдаване или унищожаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци и при необходимост ще подпомагат действията на разследващите процесуално-следствени органи в района на базата.
Командир на тактическата група е майор Стоян Митков от състава на от 55-ти инженерен полк.
Четиридневно командно-щабно учение „Верея - 2015” с щаба на 2-ра механизирана бригада започва от днес, 30 март, в пункта за постоянна дислокация на военно формирование 24150.  Темата на учението е „Участие на механизирана бригада в отбранителна операция на сухопътния компонент на територията на страната”.
 
Офицер, провеждащ учението е бригаден генерал Пламен Атанасов – началник щаб на Сухопътните войски. Директор на учението е полковник Гошо Мерджанов – заместник-началник щаб на Сухопътните войски.
 
За пореден път българските военнослужещи доказаха, че водят задълбочена подготовка, за да поддържат необходимите способности за участие в трите мисии на армията. Това каза заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов днес, 26 март, по време на Ден за медии на лагерния сбор по водолазна подготовка в Сухопътните войски. Той заяви, че демонстрираните действия на водолазите са резултат от напрегнати тренировки и лични волеви качества. Заместник-министърът подчерта, че е важно армията да бъде не само добре подготвена, но и добре оборудвана. Той поясни, че отпуснатите от Министерски съвет  558 000 лв. за доставка на аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства ще бъдат използвани и за трите вида въоръжени сили.
Командирът на Сухопътните войски ... още
Изнесено занятие по подготовка на учениците от 10 клас на Ямболската математическа гимназия  проведоха офицери от военно формирование 52590, от състава на 2-ра механизирана бригада, съвместно с директора на Музея на бойната слава в гр.Ямбол, вчера, 25.03.2015 г.
„Подготовка, дух, въоръжение и техника  са били важна компонента за Българската армия както в миналото, така и днес. Занятията за задължителна подготовка провеждаме обикновено в класните стаи, но идеята беше за нагледно запознаване с въоръжението и техниката от миналото на Българската армия. Проведеният в музея учебен час се оказа подходящо място за  занятието, още повече че гимназистите, освен в организираните от нас Дни на отворени врати, отново имаха възможността на практика да се запознаят с АК-47, ... още
На 25.03.2015 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово Стефан Караиванов - пра-правнук на първия демократично избран кмет в България Васил Караиванов, представи книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”. На презентацията присъстваха военнослужещи и цивилни служители от военните формирования на 61 мбр в района.
Потомците на Дякон Левски направиха своеобразно пътуване по следите на славното време – времето на Апостола на българската Свобода. Научиха нови факти, свързани с личността му. Докоснаха се до паметта на Васил Левски чрез спомените на неговите родственици..
В края на срещата внукът на автора Стефан Караиванов подари преиздадената книга с автограф за библиотеката на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени