• Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23”

  • Медиен ден на съвместната подготовка “Отбранителен щит 23”

  • Започна участието на българските формирования в учението “Saber Guardian 23” в Румъния

   
   
НОВИНИ
1 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 548
Вчера, 04 август, формирование за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия (ФОППБ) от 61-ва механизирана бригада беше активирано за оказване на помощ за потушаване на пожар, възникнал край село Старосел, община Хисаря. В борбата с огнената стихия участваха  18 военнослужещи с 4 броя пожарни автомобила, специално пригодени за действие в труднопроходим терен.
Днес, 5 август, 24 военнослужещи под ръководството на капитан Петър Петров от зенитно-ракетен дивизион „Оса”, продължават да действат в областта на пожара край село Старосел. Те оказват необходимото съдействие на органите на пожарната и доброволците, за да не позволят възобновяване на огъня.
 
От 5,00 часа сутринта на 05 август, 37 военнослужещи от формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) за гасене на пожар от Трети механизиран батальон - Благоевград от състава на Бригадното командване, с ръководител майор Борислав Войнов, се включиха в гасенето на големия горски пожар край село Петрово, община Сандански. Районът е пресечен и трудно достъпен за техника. Горят десетки декари широколистна и иглолистна растителност, при което пожарът преминава от низов във върхов. Общ ръководител на действията на военнослужещите е командирът на Бригадно командване полковник Митко Балтов, който е на терен.
          Военнослужещите действат на основание отправено искане от ... още
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от в.ф. 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, с ръководител сержант Енчо Георгиев, извърши разузнаване, транспортиране и унищожаване в безопасен район извън населеното място на невзривен боеприпас в късния следобед на 02 август.
Боеприпасът е открит същия ден при извършване на селскостопанска дейност в землището на село Лозенец, област Ямбол, а при направения оглед е установено, че това е изстрел „ПГ – 9” с взривател.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
От 06.00 ч. сутринта днес, 3 август, 58 военнослужещи с 8 броя специализирана техника  от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на 61-ва Стрямска механизирана бригада, под ръководството на  майор Стефан Проданов – заместник-командир по логистичното осигуряване на зенитно-ракетен дивизион на бригадата, оказват помощ на пожарните служби в гасенето на огъня в Централен Балкан.
Тъй като стихията обхваща предимно пресечен планински терен, помощта на военнослужещите, които действат съвместно с пожарната, горските служители и доброволците, е от изключително значение.
Модулът за гасене на пожари действа в пълен синхрон и координираност с останалите институции, които хвърлят усилия в овладяването на пожара и ограничаване на ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени