• В Горна Оряховица бе почетена паметта на офицерски кандидат Димитър Димитров, загинал в Ирак

  • Ротно тактико-специално учение „Специализиран щит – 2024“ проведоха военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е

  • Изложба по надслов „Молитва за България” в гарнизон Асеновград

   
   
НОВИНИ
1 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 616
Днес, 13 ноември, традиционният пеши марш „По стъпките на Сливнишките герои” по повод празника на Сухопътните войски премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования.
Началото на марша бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците отдадоха почит на героите.
Гост-лекторът от Военна Академия „Г.С. Раковски“ о.з. полковник доцент д-р Станчо Станчев припомни, че в изключително неблагоприятните международни условия, младата ни войска с кураж и ентусиазъм защитава делото на Съединението, като разгромява вероломните сръбски войски през 1885 г. при Сливница. „Сливница ... още
На 10 ноември, слушатели от ВА „Г. С. Раковски” от специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво”, посетиха 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово от състава на Сухопътните войски.
Гостите присъстваха на брифинг, който включваше кратка историческа справка за бригадата, нейната структура, мисии и функции. Слушателите се запознаха с района на формированието и с неговото минало в Залата на бойната слава „Стремци”. Разгледаха различни образци въоръжение и техника, с които е оборудвана бригадата.
Визитата завърши с обща снимка на „Паметника на загиналите воини във войните 1912 - 1918 г.” 
На 7 ноември собственици на две ловни кучета, паднали в пропаст, четири денонощия преди това в района на „Червената скала”, област Смолян, се обаждат на телефон 112 за помощ. Пристигналите на мястото служители не са разполагали със специализирано оборудване и отказват да проведат спасителна акция.
Младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Петър Савов -инструктори  от Учебния център за планинска подготовка на 101- ви алпийски полк разбират за случая и доброволно организират и провеждат спасителната акция. Военнослужещите използват алпийски тактики и процедури за спасяване и изваждат животните от пропастта. Те скромно споделят, че: „животът няма цена”.
Собствениците изказват благодарност към младши сержант Кехайов и ефрейтор Савов, че това, ... още
По случай Празника на Сухопътните войски, от 7 до 9 ноември 2023 г., в районите Карлово и Казанлък на 61-ва механизирана бригада се проведе вътрешно първенство по волейбол.
Всички отбори демонстрираха много добри спортно-технически умения и мотивация за победа. Титлата спечели отборът на самоходния артилерийски дивизион, второто място в класирането зае отборът на щабен батальон, а на трето място се класираха военнослужещите от 1-ви механизиран батальон.
С индивидуални награди за най-полезен играч и най-добър разпределител бяха отличени редниците Теодор Юруков  и Илия Петров от самоходния артилерийски дивизион, най-добър съдия – старши сержант Красимир Краев от зенитно-ракетния дивизион и най - добър блокировач – редник Денислав Шлишков от щабния батальон ... още
Днес, 9 ноември слушатели, редовна и задочна форма на обучение от  специализация „КИС” на Военна академия „Георги Стойков Раковски”  посетиха 2-ра Тунджанска механизирана бригада – гр. Стара Загора от състава на Сухопътните войски.
Заместник – началникът на щаба на бригадата подполковник Тихомир Димчев посрещна офицерите, а началникът на отделение „КИС” подполковник Йордан Йорданов и главният сержант на бригадата старшина Деян Мадин ги запознаха със структурата, мисията и задачите на бригадата и способностите на комуникационно-информационната система на формированието.
По-късно слушателите наблюдаваха статичен показ на комуникационно-информационна техника.
Посещението е част от учебната практика за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени