• Нов звукометричен комплекс в 4-ти артилерийски полк от Сухопътните войски

  • Работна среща анализира физическата подготовка и спортната дейност във формированията на Сухопътните войски

  • От Корпуса на военните аташета в България посетиха 101 алпийски полк – Смолян

   
   
НОВИНИ
1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 ... 599
Продължава съвместната подготовка „РОДОПИ-23” с участието на 101-ви алпийски полк – Смолян, от състава на Сухопътните войски и военни формирования от съюзни армии. 
Вчера, 12 септември, Първа алпийска рота с военнослужещи от САЩ извършиха разузнаване в планината и атака на обект, Трета алпийска рота и военнослужещи от Италианската Република извършиха придвижване в планината, а Четвърта алпийска рота с военнослужещи от Чешката Република тренираха специализирана алпийска подготовка.
Днес, 11 септември  на строевия плац на военно формирование 28330 – Смолян бе официално открита  съвместната подготовка „РОДОПИ – 23”.
Тя е третата по ред международна подготовка, станала вече традиционна за 101-ви алпийски полк – Смолян от серията учения  „РОДОПИ”.
Строят беше приет от командира на полка подполковник Стефан Димов, който е провеждащ  учението.  В словото си той поздрави международните участници с „Добре дошли” и отправи призив към тях: „Дайте всичко от себе си, за да реализирате успешно поставените ви задачи”.
            В съвместната подготовка  участват  над 350 военнослужещи от  ... още
На 10 септември в село Тополи, община Варна под патронажа на президента на Румен Радев се проведе културно – исторически спектакъл под надслов „Българската армия – от Аспарух до наши дни“.
Сухопътните войски бяха представени от 29-ти - механизиран батальон - Шумен, от състава на 5-то бригадно командване с показ на въоръжение и техника.
Посетителите се запознаха с част от въоръжението на Сухопътните войски, развърнато на десет учебни места – 9мм пистолет „Макаров“, 7,62мм снайперова пушка – Драгунов и снайперова пушка Хеклер и Кох, 7,62 мм автомат и картечница „Калашников”. Особен интерес предизвикаха преносимия зенитно - ракетен комплекс „Стрела 2М ”,  противотанковото оръдие ... още
На тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия започна съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 23”.  В учението участват над 4000 военнослужещи от над 14 държави- членки на НАТО и партньори на Алианса.
Тема на учението е: „Провеждане на стабилизираща операция в зоната за отговорност”, като основната цел е повишаване на съвместната подготовка и оперативната съвместимост на държавите-членки на НАТО и страните – партньори.
От българска страна в учението участват механизирана рота с 10 единици бойна техника и наблюдатели от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. Старши офицер е капитан Валентин Кренев, а командир на ротата е старши лейтенант Динко ... още
   От 11 до 21 септември 2023 г. ще се проведе съвместна  подготовка „Родопи 23“.  В нея ще вземат участие повече от 350 военнослужещи от  Командването на Сухопътни войски, 101-ви алпийски полк - Смолян, логистичен модул от 110-ти логистичен полк - Пловдив,  24-та Авиобаза–Крумово, Чешката република, Италианската република и САЩ.
   Съвместната подготовка ,,РОДОПИ 23“ се планира и провежда с цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината.
   По време на подготовката ще се отработват въпроси по стрелба, патрулиране, оцеляване, катерене, оказване на първа помощ и медицинска евакуация.
   Офицер, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени