• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Модул за гасене на пожари от Сухопътните войски се включи в борбата с огнената стихия между селата Михилци и Песнопой

  • Семинар за повишаване на оперативната съвместимост на офицери от Командването на Сухопътните войски с тренировъчен тим от 82-ра въздушнопреносима дивизия на САЩ

   
   
НОВИНИ
1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 ... 652
Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
Жители и гости ще могат да се запознаят с техника и въоръжение в Сухопътните войски, да научат повече за професията „военнослужещ“, както и да се насладят на изпълненията на военни духови оркестри.
Началото на събитията в страната е утре, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 часа, където 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от строева подготовка и високо спортно майсторство. Военен духов оркестър с диригент капитан Йордан Илиев ще поздрави ... още
Вчера, 24 април, в центъра на град Чирпан Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, съвместно с Военния духов оркестър на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново изнесоха концерт на открито по повод честване на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.
Под диригентството на маестро капитан Цветомир Василев бяха изпълнени военни маршове и аранжименти на познати произведения, на които публиката реагира с бурни аплодисменти. 
Днес, 25 април, участията на двата оркестъра продължават в град Хасково от 18.00 часа пред паметника в парк Тракия, а утре, 26 април, от 18.30 часа на откритата сцена пред община Стара Загора гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на тържествения концерт.
 
Жители на Горна Оряховица, ръководството на Общината и военни почетоха паметта на офицерски кандидат Димитър Димитров. На 23 април 2024 г. се навършиха 20 години от неговата кончина, при изпълнение на служебния му дълг в Кербала, като участник в задгранична мисия за следвоенно възстановяване на Ирак, съобщанат от Общината.
Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски“ и Военният духов оркестър се включиха във възпоменателната церемония по повод годишнината. В ритуала, който се проведе пред паметната плоча на Димитър Димитров в Горна Оряховица, участва и началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, който прие строя.
Церемонията започна със словото на кмета на Община Горна Оряховица Николай Рашков. „Офицерски кандидат Димитър Димитров ... още
В продължение на два дни се проведе ротно тактико-специално учение „Специализиран щит - 2024“, в което взеха участие военнослужещи от 2-ра рота за ядрена, химическа и биологическа защита и от ротата за оценка, анализ и контрол от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево.
В хода на учението бяха отработени задачи и демонстрирани  умения по извършване на марш, заемане и действия в район за бойно използване, водене на радиационно и химическо разузнаване, извършване на пълно активно обеззаразяване на личен състав и техника и тактическо вземане на проби.
 
Изключително любопитна изложба беше експонирана в залата на градска библиотека „Паисий Хилендарски” в град Асеновград. Тя носи заглавието „Молитва за България“ и е посветена на Стоил Финджеков – топчията, един от ръководителите на Априлското въстание в Панагюрище и така да се каже „първият артилерист” от най-новата история на България.
          Експозицията е собственост на Исторически музей - Панагюрище и ще гостува в Асеновград в продължение на двадесет дни, от 22 април, по покана на командира и военнослужещите от 4-ти артилерийски полк. Същата е първото от поредицата мероприятия в гарнизон Асеновград, посветени на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени