• Смяна на българския контингент в многонационалната бойна група на НАТО на територията на страната

  • Военнослужещи от Сухопътните войски за пореден ден участват в гасенето на големия горски пожар в планина Славянка

  • Полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи в Свобода

   
   
НОВИНИ
1 ... 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 ... 664
Днес, 27 май, с церемония по издигане на националните флагове на страните-участници, бе дадено началото на учението „Тримонциум 2024“ в 55-ти инженерен полк – Белене.
Командирът на 55-ти инженерен полк полковник Петко Петков, произнесе приветствено слово, в което пожела успех и екипна работа  на военнослужещите от всички нации.
В учението участват представители от въоръжените сили на  България,  Румъния,  Грузия и  Хърватия. Подготовка от подобен характер помага на военнослужещите да повишат уменията си за работа в международна среда, да подобрят комуникацията между отделните участващи звена и обменът на информация, да повишат способностите и опитът на военнослужещите.
„Тракийски воин 24“ е тактическо учение с формированията от 2-ра механизирана бригада планирано да се проведе за времето от 25 май до 4 юни на учебен полигон „Корен” и учебен полигон „Ново село“. В учението участват формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, представители от Военна академия „Г. С. Раковски“, офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“ и 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ.
По време на учението ще бъдат проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, както и стрелби с ракетна система за залпов огън ... още
На 26 май военнослужещи от формированието за овладяване и предотвратяване на последствията от бедствия от в.ф. 34200 – Шумен, под ръководството на капитан Свилен Йосифов, разузна, транспортира и унищожи ръчна граната – Ф 1, намерена на брега на язовир Тича, община Велики Преслав.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

 
На 26 май военнослужещи от 4 артилерийски полк - Асеновград, участваха в мероприятия, посветени на честването на празника на град Асеновград.
Тържеството започна пред историко-археологически резерват „Асенова крепост”, където пред паметника на Цар Иван Асен II бяха поднесени венци и цветя.
По – късно, на площад „Академик Николай Хайтов”, командирът на полка полковник Красимир Ташев прие строя на почетния караул. Кметът на община Асеновград доктор Христо Грудев произнесе слово, след което бяха издигнати националното знаме и знамето на града. 
На мероприятията присъстваха представители на местната и областната власт, на Българската православна църква, жители и гости на Асеновград.
0
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени