• Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23”

  • Медиен ден на съвместната подготовка “Отбранителен щит 23”

  • Започна участието на българските формирования в учението “Saber Guardian 23” в Румъния

   
   
НОВИНИ
1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 ... 548
 
Специализиран екип, под ръководството на капитан Иван Панайотов, от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от в.ф. 44200 – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада,  унищожи днес, 9 август, на УП „Люляк“, корозирал 76,2 мм кумулативен снаряд, открит при изкопни работи в коритото на река Стара река в гр. Казанлък в близост до хотел Магнолия.
 Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник- командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

 
По време на надпреварата българските военнослужещи се състезават в дисциплините: тренаж от хеликоптер за дисциплината MOGADISHU и нощно ориентиране, дисциплина „1917” - прочистване и стрелба от траншея, стрелба от неудобни позиции под наклон, извикване огъня на артилерията и стрелба по движещи се мишени нощем, динамична стрелба с пистолет - денем и нощем, определяне на разстояния до цели, скрито придвижване до позиция за стрелба,  стрелба по движещи се мишени със снайпер и пистолет – денем и MOGADISHU -  стрелба от хеликоптер.
Отборът от Сухопътните войски, с капитан старши лейтенант Божидар Колев от батальона ISTAR, е в състав от шест военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово и 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.
Двадесет и двама военнослужещи от 61-ва механизирана бригада-Карлово, под ръководството на старши лейтенант Станимир Караджов, продължават да оказват съдействие за предотвратяване възобновяването на огъня в района на възникналия на 4 август пожар край село Старосел, община Хисаря. Действията на военнослужещите са основно насочени към наблюдение на района, потушаване на тлеещи огнища и прокарване на просеки.
 Втори ден двадесет и шест военнослужещи от състава на Бригадното командване – Благоевград, с ръководител майор Борислав Войнов, оказват помощ при гасенето на големия горски пожар край село Петрово, община Сандански.
 

 
Специализиран екип, под ръководството на сержант Енчо Георгиев, от формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от в.ф. 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан с цел разузнаване и обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на 04 август край бетонов фундамент в района на поречието на река Тунджа в Ямбол.
При направения оглед военнослужещите са установили, че това е силно корозирала ръчно-отбранителна граната „Ф-1” с монтирана запалка. Боеприпасът беше транспортиран и унищожен в късния следобед на Учебен център „Победа”.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил ... още
Днес, 5 август 2021 г., 20 военнослужещи и 5 единици техника от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2 механизирана бригада, се включиха в овладяването на пожара край с. Свирачи, общ. Ивайловград. Ръководител на групата е капитан Светослав Везев, заместник-началник на щаба на 31-ви мб.
За момента пожарът е овладян и се извършва обход по периметъра. Около 500 дка широколистна гора и сухи треви са изпепелени.
Военнослужещите извършват дейности по пожарообезопасяване на района и при необходимост потушават останалите все още тлеещи огнища.
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени