• Тържествено отбелязване на 76 години от създаването на военно формирование 22160 – Плевен

  • Артилеристите от 4-ти артилерийски полк честваха Света Варвара

  • Сертификация на моторизирана пехотна рота от Сухопътните войски към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) и към силите за бърз военен отговор на ЕС (EUMRR)

   
   
НОВИНИ
1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 584
На 21 август 2023 г. в района на военно формирование 48430 - гр. Стара Загора се проведе церемония по откриване на военно - приложно състезание „Тракийски войн - 23” по повод 25-ата годишнина от създаването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада  – 1 септември.
Командирът на бригадата бригаден генерал Станимир Христов прие строя на отборите, откри състезанието и пожела на всички участници  успех в надпреварата, спортменска игра и спазване на мерките за безопасност и регламента на състезанието.
Военно - приложното състезание „Тракийски войн - 23” се провежда за втора поредна година и в него вземат участие 12 представителни отбора, от които 9 отбора от щаба и формированията на 2-ра механизирана бригада и представителни отбори на 3-то ... още
За времето от 16 до 18 август Сухопътни войски организираха  първият курс за обучение на оператори и ползватели на информация от ултралеки безпилотни летателни апарати. Курсът се проведе в 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.
В обучението участваха военнослужещи - 3-то Бригадно командване – Благоевград, 5-то Бригадно командване – Плевен и  101-ви алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски.
Обучаващи бяха инструкторите Иван Михайлов и Тодор Станков - служители на  Международни центрове за специална подготовка АЛФА-МЕТАЛ ЕООД и Centry Global, имащи значителен опит в сферата на използването на ултралеки безпилотни летателни апарати в страната и чужбина.
По време на курса бяха отработени въпроси по тактиките, ... още
На 16 август в град Казанлък, в парк „Розариум” се проведе тържествена церемония по посрещане на военен контингент на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски, участвал във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”.
На церемонията присъстваха генерал – лейтенант Михаил Попов - заместник началник на обраната, бригаден генерал Христо Ганецовски - заместник- командир на Съвместното командване на силите, бригаден генерал - Маргарит Михайлов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бригаден генерал Ивайло Сотиров - директор на служба „Военна полиция”, Николай Златанов - председател на Общински съвет – Казанлък, Методи Марков - заместник областен управител на област Стара ... още

        На 14 август на централния площад в село Широка Лъка, област  Смолян,  представителните блокове от 101-ви алпийски полк и представителния  духов оркестър на  Военновъздушните сили  проведоха тържествена проверка-заря по случай 145 години от освобождението на село Широка Лъка и околните села през Балканската война.
     Тържествената проверка – заря, командвана от майор Иван Атанасов беше приета от временно изпълняващият длъжността началник на щаба на полка майор Владимир Сариев.
      Пред паметника  на загиналите за освобождението бяха поднесени венци и цветя.
      Присъстваха  кметът на община Смолян ... още
На 13 август военнослужещи от 3-ти механизиран батальон, от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград, взеха участие в тържествен ритуал по откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев в град Добринище .
Паметникът на революционера Гоце Делчев е изграден от инициативен комитет от родолюбиви жители на град Добринище, а откриването му беше кулминация на честванията посветени на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
Кметът на град Добринище Петър Галчев, кметът на община Банско Иван Кадев и представител на инициативния комитет, заедно прерязаха лентата на монумента, с пожелание той да се превърне в стожер на патриотизма и родолюбието за бъдещите поколения жители и гости на Добринище. Бюст-паметникът беше осветен с тържествен водосвет за здраве ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени