• Тържествено отбелязване на 76 години от създаването на военно формирование 22160 – Плевен

  • Артилеристите от 4-ти артилерийски полк честваха Света Варвара

  • Сертификация на моторизирана пехотна рота от Сухопътните войски към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) и към силите за бърз военен отговор на ЕС (EUMRR)

   
   
НОВИНИ
1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 ... 584
Днес, 24.08.2023 г., от 09:00 часа, на площад „Македония“ в Благоевград, се състоя тържествена церемония  по официалното изпращане  на военно формирование за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”.
На тържествения ритуал присъстваха генерал-лейтенант Михаил Попов - заместник-началник на отбраната, генерал-майор  Валери Цолов - командир на Съвместното командване на силите, генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски, полковник Митко Балтов - командир на 3-то бригадно командване, Илко Стоянов - кмет на община Благоевград, Александър Мацурев - заместник-областен управител на Благоевград, Негово Високопреосвещенство ... още
На 22 и 23 август 2023 г. на УЦ „Анево” се проведе вътрешно състезание по тактическа стрелба в динамични условия между представителните отбори на формированията от 61-ва механизирана бригада.
Стрелбата премина при голяма динамика, като състезателите водеха огън по цели на къси и пределно къси разстояния, изпълняваха стрелба от различни положения след придвижване със смяна на видовете оръжия.
За пореден път военнослужещите показаха отлична физическа натренираност, концентрация, стрелкови умения и висока мотивация.
Най-високи резултати в надпреварата показа отборът на 2-ри механизиран батальон, класирал се на почетното първо място, отборът на батальона за защита на силите завоюва второто място, а на трето място се нареди отборът на 1-ви механизиран ... още
В продължение на два дни на 22 и 23 август в гр. Стара Загора се проведе военно - приложно състезание „Тракийски войн - 23” по повод честването на 1 септември на 25-та годишнина от създаването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
В състезанието взеха участие 12 представителни отбори, от които 9 представителни отбори от щаба и формированията на 2-ра механизирана бригада и представителните отбори на 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-то бригадно командване – Плевен и 101-ви алпийски полк – Смолян.
След оспорвана спортсменска надпревара в индивидуалните и отборни елементи на състезанието, беше излъчено следното класиране:
Индивидуално класиране
Офицери
1-во място - лейтенант Неделчо Караманов от 20-ти самоходен ... още
Многонационалното военно учение „AGILE SPIRIT 2023” бе тържествено открито вчера, 21 август, в района на Националния военен център за подготовка „Крътсаниси” в Грузия. В него участват над 3500 военнослужещи и цивилни служители от 25 държави и военни структури, включително и от Република България. От българска страна участва един лекопехотен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.
„AGILE SPIRIT 2023” включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение с учебен щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения, които ще се проведат на полигони в Грузия до 1 септември 2023 г. „AGILE SPIRIT 2023” е тактическо учение планирано и провеждано от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка, ... още
В тържествена обстановка днес, 22 август, в киносалона на Административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Тотлебен“ № 34, пред целия личен състав на Командването на Сухопътните войски, бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната и на командира на Сухопътните войски за назначаване на военнослужещи на длъжности и повишаване във военно звание.
Полковник Калин Карадимов е назначен за началник на сектор  в отдел „Планиране“ на КСВ, подполковник Димитър Иванов – за началник на сектор в отдел „Логистика“ на КСВ и повишен в звание „полковник“. Назначени на длъжност и повишени във военно звание са офицерите-випускници на ВА „Г.С.Раковски“ капитан Петър Петков – за старши експерт I степен в ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени