• Смяна на българския контингент в многонационалната бойна група на НАТО на територията на страната

  • Военнослужещи от Сухопътните войски за пореден ден участват в гасенето на големия горски пожар в планина Славянка

  • Полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи в Свобода

   
   
НОВИНИ
1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 664
На 13 юни, на учебен център „Тюлбе“ край Казанлък, се проведе първото по рода си състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски „Ястреб 24“, под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.
В състезанието участваха девет отбора от военните формирования на Сухопътните войски. Три отбора от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, три отбора от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово и по един отбор от 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-то бригадно командване – Плевен и 101-ви алпийски полк – Смолян. Отборите бяха съставени от по двама военнослужещи с два броя безпилотни летателни апарата.
„Ястреб ... още
На 12 юни в парк „Розариум” – град Казанлък, Военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, с диригент капитан Йордан Илиев, изнесе празничен концерт по случай 120 години от основаването на оркестъра на 28-ми пехотен Стремски полк на 18 май 1904 г. Първи капелмайстор и негов създател е бил маестро Георги Атанасов, наследен през годините от плеяда славни музиканти.
Военният духов оркестър под професионалното ръководство на неговите диригенти утвърждава своя имидж, чрез обогатяване на музикалния репертоар, участие в паради, международни и местни форуми, концерти и конкурси, нареждайки се сред най-добрите духови оркестри в Българската армия.
Днес, 12 юни, в село Марино поле, община Карлово, тържествено беше открит мемориален знак - паметна плоча в памет на загиналите военни и цивилни лица при бомбардировките над летище Марино поле през месец юни 1944 г. В ритуала участваха военният духов оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски.
 Върху паметната плоча са изписани имената на загиналите летци, войници и офицери и цивилно население от Марино поле, Ведраре, Васил Левски, Калофер и други близки населени места.
На тържествената церемония по освещаване на паметната плоча  присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов,  командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, началникът на Военно окръжие I ... още
На 10 и 11 юни, на учебен център „Тюлбе“ и тактическо учебно поле „Летище“, се проведе тактико-специално учение с инженерна рота за бойна поддръжка от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. Учението се проведе под ръководството на командира на батальона подполковник Георги Димитров.
 
Днес, 11 юни, формированието за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси  от 78-ми батальон за осигуряване, от състава на Сухопътните войски, беше задействано за обезвреждане на боеприпас, открит по време на изкопни дейности в двор на частен имот в град Костинброд.
При направения оглед специализираният екип под ръководството на старши лейтенант Владислав Ставрев установи, че това е 85 мм изстрел УБР-365К - силно корозирал, с взривател и без видима маркировка,
Боеприпасът беше транспортиран и унищожен на територията учебен център „Сливница” при стриктно спазване на всички мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха по заповед на командира на Сухопътните войски.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени