• Тържествено отбелязване на 76 години от създаването на военно формирование 22160 – Плевен

  • Артилеристите от 4-ти артилерийски полк честваха Света Варвара

  • Сертификация на моторизирана пехотна рота от Сухопътните войски към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF) и към силите за бърз военен отговор на ЕС (EUMRR)

   
   
НОВИНИ
1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 584
Днес, 5 октомври, военнослужещи и военният духов оркестър от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора взеха участие в празника на града. На днешната дата преди 144 години губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, полага основния камък за възстановяването на града, опожарен от войските на Сюлейман паша.
Пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.” и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври”, се проведе ритуал по полагане поднесени венци и цветя в знак на признателност към първостроителите и загиналите за свободата на града. Венци бяха положени от името на община Стара Загора, областния управител на област Стара Загора, общинския съвет на града, Старозагорската митрополия, военни ... още
Военнослужещи от 3-то бригадно командване – Благоевград и Представителният военен духов оркестър на Сухопътни войски, взеха участие в тържественото честване на 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
Началото на празничния 5 октомври, в Благоевград, беше поставено с тържествен камбанен звън в двора на благоевградския православен храм „Въведение Богородично“, където беше отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество, от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, след което бяха положени цветя пред паметната плоча на освободителят на града - генерал Спас Георгиев.
Тържествените чествания продължиха на площад ... още
Военнослужещи от ротата за радиационно и химическо разузнаване и ротата за специална и санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица, съвместно с курсанти от специализация ,,ЯХБЗ и Е” от НВУ ,,Васил Левски” - Велико Търново проведоха ротни тактико-специални учения на стрелкови учебен полигон ,,Беляковец”.
Темата на ученията беше „Действие в зона за отговорност при изпълнение на задачи по ядрена, химическа и биологическа защита в отбрана в интерес на Сухопътния компонент”.
Целите на ученията бяха да се демонстрират знанията и уменията на командирите на роти и взводове по прилагане на ръководните национални документи, по управление на личния състав при изпълнение на поставените ... още
Днес, 04.10.2023 г., специализиран екип от „Формирование за овладяване и предотвратяване на последствията от бедствия” (ФОППБ) на военно формирование 34200 – Шумен извърши разузнаване, изземване и транспортиране на корозирал артилерийски снаряд, намерен в междублоково пространство на гр. Смядово.
Установи се, че откритият боеприпас е невзривен 76-мм корозирал артилерийски снаряд с дължина 30 см.
По-късно през деня, под ръководството на капитан Свилен Йосифов, боеприпасът бе унищожен на гарнизонен учебен център „Дивдядово”, при спазване на всички мерки за безопасност.
Военнослужещите действаха на основание отправено писмено искане от оперативният дежурен на РУ на МВР град Преслав, по разпореждане на началника на отбраната и след получено ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени