• Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит 23”

  • Медиен ден на съвместната подготовка “Отбранителен щит 23”

  • Започна участието на българските формирования в учението “Saber Guardian 23” в Румъния

   
   
НОВИНИ
1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 548
Президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев;
Министър-председател на Република България господин Гълъб Донев;
Негово Светейшество патриарх Неофит;
Кмета на град София Йорданка Фандъкова;
Министъра на отбраната  господин Димитър Стоянов;
Председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев;
Началника на отбраната  адмирал Емил Ефтимов;
Представителя на началника на отбраната във военните комитети на НАТО и ЕС в Брюксел, Белгия  вицеадмирал Митко Петев;
Административен ръководител – председател на Военно-апелативния съд полковник Румен Петков;
Административен ръководител – председател на Военен съд – Пловдив полковник Асен ... още
По традиция с поредица от мероприятия Сухопътните войски отбелязват 137-годишнината от Сръбско-българската война и честват своя боен празник за отбелязване на славните победи на българския войник при Сливница, Гургулят, Мека Црев, Три уши и Видин – 19 ноември.
Празничните дни започнаха още в началото на месеца с почистване и освежаване на войнишките паметници по места, с различни спортни турнири и състезания и ще продължат  на 15 ноември с турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България, който ще се проведе на учебен център „Сливница”. След награждаването на първенците командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще се срещне с присъстващите журналисти и ще ... още
Вчера, 9 ноември, формирование за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 61-ва механизирана бригада – Карлово, под ръководството на майор Христо Дъбов, унищожи невзривен боеприпас – 122 мм осколочно - фугасен снаряд, открит в местността „Аневско кале”, община Сопот на 8 ноември. Формированието, в състав от 5 военнослужещи, действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на Командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Вчера, 31 октомври, формирование за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 55-ти инженерен полк – Белене, под ръководството на старши лейтенант Милен Сотиров, извърши задача по разузнаване и транспортиране на ръчна граната М 39, открита в частен имот в парк „Кайлъка“ - гр.  Плевен. Днес, 1 ноември,  при стриктно спазване на мерките за безопасност, боеприпасът беше унищожен. Формированието, в състав от 5 военнослужещи, действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски.
138 години от създаването на славния 7-ми пехотен Преславски полк чества днес неговият наследник – 29-ти механизиран батальон - Шумен, от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен.
Празникът започна с тържествено приемане на строя от  командира на батальона подполковник Георги Георгиев, след което бяха прочетени поздравителни адреси от командира на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов, командира на Единния център за начална подготовка – Плевен полковник Иван Вълев и командири на формирования от Сухопътните войски.
В приветственото си слово подполковник Георгиев припомни славните битки за свободата и независимостта на Родината и допълни “всички военнослужещи и цивилни служители от батальона заслужено могат да се ... още
Copyright © 2023 Сухопътни войски. Всички права запазени