• Смолянските алпийци отбелязаха своя празник

  • Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев наблюдава полевото лагерно обучение на 4-ти артилерийски полк на полигон „Корен“

  • 29-ти механизиран батальон - Шумен чества своя празник

   
   
НОВИНИ
1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 489
 
От 8 до 17 юни в местността „Смолянски езера“ се провежда летен полеви лагер с военнослужещи от 101-ви алпийски полк под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров.
По време на полевата подготовка, която протича при тежки метеорологични  условия, ниски температури и ежедневен дъжд, са планирани 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна, ЯХБЗ и Е подготовка,  48-часови занятия по патрулиране, бивакуване и оцеляване в планината, извършване на пеши марш на разстояние до 35 км, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.
В полевия лагер участват щабът на полка, пет алпийски роти, разузнавателен и инженерно-сапьорен взвод, както и логистичен модул.
Със заповед на ... още
Вчера, 9 юни, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване, транспортиране и унищожаване на стара немска граната от Втората световна война. Боеприпасът е открит в ниша на изоставена къща в село Паспал, община Ардино. Гранатата беше транспортирана и унищожена на бивше военно стрелбище в град Ардино.
Обезвреждането извърши група в състав от четирима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Специализиран екип от 61-ва механизирана бригада беше задействан вчера,  8 юни, за обезвреждане на боеприпас, открит в местността „Аневско кале“ над гр. Сопот. Под ръководството на капитан Методи Киряков военнослужещите извършиха разузнаване, при което установиха, че това е невзривен 152 мм корозирал снаряд с взривател, без маркировка. При стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен на учебен полигон „Анево“.
Специализираният екип действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Днес, 8 юни, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)  от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в замлището между селата Горнослав и Орешец, общ. Асеновград.
 При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Стоян Атанасов, установи, че това е корозирал 100 мм снаряд, без маркировка.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Деветнадесет военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада взеха участие в курс по алпийска подготовка за времето от 1 до 5 юни в град Смолян.
Под ръководството на инструктори от Учебния център за високопланинска подготовка на 101-ви алпийски полк, военнослужещите преминаха теоретична подготовка, след което бяха отработени практически въпроси по направата на различни видове възли, изграждането на тролей и транспортиране на пострадал през водно препятствие. През втората част от занятието се извърши демонстрация по спасяване на човек, получил травма на място със значителна надморска височина. Военнослужещите извършиха и марш до местността „Зъбчето”, където бяха осъществени занятия по катерене в свръзка, с горна осигуровка, организиране и ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени