• Ученици от клуб „Приятели на армията“ посетиха 38-ми механизиран батальон-Стара Загора

  • Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха открити невзривени боеприпаси

  • Сто четиридесет и седем години ни делят от гибелта на Апостола, но въпреки времето, за нас той е жив

   
   
НОВИНИ
1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 474
Днес, 1 ноември военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград взеха участие в ритуал - панахида Архангелова(мъжка) задушница пред Паметник - костница на 580- те войници и офицери, загинали при защитата на Горна Джумая (днес Благоевград) през 1913.
На 2 ноември ритуали по повод Архангелова задушница ще се проведат от 11.00 часа в Пловдив в Централен гробищен парк и в Плевен  пред паметника на 4-ти пехотен полк. От 11.30 часа ще започне ритуалът в Карлово пред паметника  на загиналите във войните 1912 - 1913 г. в района на 61 механизирана бригада, а в Асеновград панихидата е с начален час 12.00 часа и ще се състои пред паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни в района на 4-ти артилерийски полк.
Днес, 30 октомври 2019 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на един брой противопехотна скачаща мина ПСМ-1, открита в района на 72-ра гранична пирамида, село Бук, община Крумовград.
Групата по обезвреждането е в състав от трима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действат на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на заместник - командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Втори ден формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон - Враца, в състав от 21 военнослужещи и 3 броя техника, продължават  борбата с огнената стихия в местностите „Кръста“ и „Нелова река“ в Стара планина, над Чипровци.
Пожарът обхваща голям фронт, в силно пресечена, труднодостъпна местност. В района на пожара в следствие на атмосферните условия се е спуснал задушлив гъст дим, който ограничава силно видимостта. Действията на военнослужещите се извършват съвместно с органите на пожарна безопасност и гражданска защита.
Военнослужещите са под ръководството на началника на щаба на Десети механизиран батальон - Враца майор Божидар Величков и на командира на  ФОППБ капитан Стефан Иванов.
На 28 октомври военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград  и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в тържествените чествания, посветени на 107 годишнината от освобождението на град Петрич.
Ритуалите посветени на празника се проведоха на площад „Възраждане“, където бе построен почетен караул. Началникът на караула капитан Славчо Бойков, рапортува на командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, който поздрави военнослужещите по случай празника.
В знак на преклонение пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си в името на светлия идеал - свободна, независима и обединена България, военнослужещите и признателните граждани на град Петрич положиха венци и цветя пред паметника на капитан ... още
Във връзка с обявяването на 28 октомври за неучебен ден, учениците от V, VI и VII клас на ОУ „Васил Левски” посетиха 55-ти инженерен полк. С прожектирането на филм за инженерни войски и показ на техника бе привлечено вниманието на децата и техните ръководители. Те имаха възможността да разгледат и да се запознаят с екипировката на сапьора и средствата за обезвреждане на невзривени бойни припаси, средствата за химическа защита и инженерната техника. Най-силно впечатление на гостите направиха роботите за неутрализиране на взривни устройства.
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени