• Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски оказват помощ при гасенето на пожари в областите Хасково и Ямбол

  • Сборният отбор на Сухопътните войски е комплексен победител от Държавния военен шампионат по ориентиране

  • Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси

   
   
НОВИНИ
1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 483

Военнослужещите и цивилните служители от Център за подготовка на специалисти се включиха в обявената от Община Сливен кампания „Заедно за теб!“ за създаването на Общинска хранителна банка, която ще е в помощ на хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация.
По този повод командирът на формированието полковник Любомир Вачев отправи своя призив: „Уважаеми колеги, предлагам да се включим като военнослужещи и достойни граждани в този труден за някои хора момент и проявим състрадание и отзивчивост, като всеки подготви по един пакет и го дари на човек в нужда. Организацията възлагам на командирите на формирования и главните сержанти. Споделяйте мнения и предложения.”
 В отговор вече е в ход едно добро дело. Военнослужещите и ... още
Започна командно-щабното учение (КЩУ) „КАБИЛЕ 20”, което се провежда от 7 до 9 април 2020 г. във войскови район Кабиле-Ямбол.
В него участват над 220 военнослужещи  от 2-ра механизирана бригада      (42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион). Военнослужещите отработват  задачи, свързани с участие в отбранителна операция. Темите на ученията са: „Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешалон на механизираната бригада в началото на войната” и „Дивизионът при непосредствена огнева поддръжка на механизираната бригада в отбрана”.
 Целите на командно-щабното учение са свързани с усъвършестване на уменията на командирите и щабовете за планиране и участие в отбранителна ... още
Вчера, 30 март, на строевия плац на 59-ти батальон за ЯХБЗ  и Е, при спазване на всички заповядани противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19, се проведе тържествен ритуал по случай отбелязването нс 85 години от създаването на военното формирование.
„Щастлив съм, че на мен се падна честта да ви приветствам с 85 годишнината на военното формирование, с което всички ние сме неразривно свързани в професионален и чисто човешки план. 85 години вярна служба на Родината е нещо, с което малко военни формирования в Българската армия могат да се похвалят“, каза в приветствието си командирът на формированието майор Атанас Колев.
Бяха прочетени заповеди на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и на командира на 59-ти ... още
В изпълнение на Указания на заместник-началника на отбраната Емил Ефтимов и със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в два последователни дни военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски развърнаха военнополеви болници в градовете Пловдив и Русе в рамките на съвместна тренировка с Националния оперативен щаб, Министерството на спорта, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и областните администрации.
На 24 март в Пловдив военнослужещи от 110 логистичен полк, под ръководството на командира на полка полковник Костадин Добрев, извършиха транспортиране на материални средства /легла, дюшеци, възглавници и чаршафи/ от териториална дирекция „Държавен резерв и ... още
Специализиран екип от 42-ри батальон в гр. Ямбол, с ръководител  сержант Енчо Георгиев, беше задействан в 8.07 ч.  на 21 март със задача – разузнаване и обезвреждане на невзривен боеприпас, намерен в землището на с. Ситово, Ямболско. При направения оглед военнослужещите установяват, че това е 85 мм артилерийски снаряд без взривател.
При спазване на всички мерки за безопасност снарядът беше транспортиран и унищожен под ръководството на капитан Димитър Дренски на Учебен полигон „Победа“.
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени