• Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски оказват помощ при гасенето на пожари в областите Хасково и Ямбол

  • Сборният отбор на Сухопътните войски е комплексен победител от Държавния военен шампионат по ориентиране

  • Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривени боеприпаси

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 483
Оценка „Боеготов“ получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота (4-ти артилерийски полк-Асеновград и 61-ва механизирана бригада-Карлово), след проведено сертификационно тактико-специално учение. Целта беше да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в междинния резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина – „Алтеа“ и в оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово.
Сертификацията се проведе от 23 до 25 юни в района на 4-ти артилерийски полк, а оценяването се извърши от комисия с председател подполковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.
Сертификацията започна с брифинг на  помощник-националният командир на контингента подполковник Недялко Киров от 4-ти артилерийски полк. Беше ... още
Военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов взеха участие в специализиран курс за десантиране, който се проведе от  22 до 24 юни във 24-та авиационна база - Крумово.
  Военнослужещите изпълняваха десантиране по способите „бързо въже“ и „рапел“ с пълно бойно снаражение от вертолет „Кугър“.
Курсът се проведе под ръководството на  подполковник Петко Кискинов и инструкторите старши сержант  Иван Кацаров и редник Евгени Денчев от състава на авиациационната база.
За втора поредна година отличието „Доблест” - I степен за спасен човешки живот беше връчен на военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Церемонията се проведе на 22 юни в зали „Стремци”, където  председателят на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен о. з. подп. инж. Радослав Георгиев удостои с приза ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон и ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно-ракетния дивизион, които на 11 май на подбалкански път София-Бургас, спасяват живота на млад мъж. Доблестта и смелостта са качества, достойни за уважение, които са акцент в личностното изграждане на военнослужещите от 61 механизирана бригада.
О. з. подп. инж. Радослав Георгиев връчи и ... още
 
Сбор на снайперистите от формированията на Сухопътните войски – втори модул, се провежда в 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада.
От 15 юни, в продължение на две седмици, снайперистите усъвършенстват своите основни навици и умения, необходими за ефективна работа при изпълнение на различни по тип, място и цел задачи.  Подготовката се провежда под ръководството на капитан Румен Везев – началник на отделение „Тактическо” в 31-ви механизиран батальон.
Сборът започна с проверка на придобитите до момента знания и продължава с усвояване на нови такива.
На практическите занятия се изгражда психическата устойчивост на снайперистите. Те се провеждат в реална обстановка, което способства за ... още
Днес, 19 юни, в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево и 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е - Горна Оряховица бяха отбелязани 102 години от създаването на войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология.
Началото е поставено в далечната 1918 г., когато със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската армия.
Празничният ден в двете формирования започна с посрещане на знамето и приемане на строя, след което продължи с приветствени слова от майор Наталия Иванова – заместник-командир на 38-ми батальон и майор Атанас Колев – командир на 59-ти батальон, в които те благодариха на личния състав за положените усилия и труд за постигане на задачите и преодоляване на предизвикателствата в съвременните условия. В ... още
Copyright © 2020 Сухопътни войски. Всички права запазени