• Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2018 година бе проведен в Благоевград

  • В Ямбол и Сливен честват 141 години от Освобождението от османско иго

  • Военнослужещ от Сухопътните войски е оказал помощ на човек в беда в старозагорското село Михайлово

   
   
НОВИНИ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 431
Вчера, 13 декември, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон Враца, от състава на Бригадното командване - Благоевград, с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи 13 броя противопехотни мини, 1 брой противотанкова мина и 8  броя взриватели за противопехотни мини.
Боеприпасите са открити в село Горни Лом, област Видин, на територията на завод „Миджур”.
Формированието е действало в продължение на 9 часа.
Пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес, 10 декември, се състоя тържественото честване на 141 години от Освобождението на Плевен от турско робство, в което взеха участие военнослужещи от гарнизона. Стотици плевенчани се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почитта си към загиналите войни в боевете край Плевен, проправили пътя за Освобождението на България.
Заупокойна молитва бе отслужена от митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове.
Слово по повод годишнината произнесе кметът на града Георг Спартански, който подчерта, че „Плевен е началото на освобождението на България, начало на нова Европа”. Той се обърна към младото поколение с призив: „Деца, помнете този ден, вие сте бъдещето на Плевен и на ... още
Днес, 7 декември,  в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, 18 военнослужещи от Сухопътните войски получиха удостоверения за завършено обучение за получаване на военно-отчетна специалност „командири на механизирани отделения“.
По-рано през седмицата те положиха изпити пред комисия с председател полковник Васил Челенков от Командването на Сухопътните войски.  Военнослужещите държаха изпити по огнева подготовка на огневи комплекс „Батмиш”. Изпитите по тактико-специална подготовка, според изтеглените въпроси, бяха на теми: настъпление, отбрана, движение в специфична среда, контролен и наблюдателен пост, патрул.
   Днес, 4 декември, в казармения район на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, военнослужещи от формированието взеха участие в ритуал по отбелязване деня на Света Великомъченица Варвара. В целия християнски свят светицата се почита на този ден и се счита за закрилница на хората, които боравят с експлозиви и взривни предмети. У нас тя е покровителка на артилерията и всички артилеристи.   След построяването на личния състав на полка пред параклиса „Свети Георги Победоносец”, свещеници от Асеновградската духовна околия под ръководството на Архиерейския наместник – Ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужиха празничен водосвет и молебен за здравето на военнослужещите и гражданите на Асеновград.  Със светена вода беше поръсено и ... още
„Честването на тази годишнина е прекрасен повод да се направи равносметка, да се отправят думи на благодарност, да се насочи поглед в бъдещето. Говорейки за това, няма как да не се върнем назад и накратко да проследим жизнения път на нашето формирование, което премина през няколко бележити дати и години…- каза днес, 4 декември, командирът на Единния център за начална подготовка - Плевен полковник Николай Бешев по време на тържественото отбелязване на празника.
Празничният ден започна с тържествен развод на строевия плац, след което бе извършен молебен за здравето и благоденствието на личният състав от свещеници от Плевенската епархия.
            Слово произнесе командирът на Сухопътните войски генерал-майор ... още
Copyright © 2019 Сухопътни войски. Всички права запазени